Nakładki są aluminiowe i takie niech zostaną. Coraz bardziej zastanawiam się nad zamówieniem takich, bo jednak oryginalne nie były okrągłe a prostopadłościenne (delikatnie ścięte na rogach).
Co do plastiku felernego rozwiązania konstrukcyjnego przełącznika - chodziło mi o element ze zdjęcia:

- obraz_2021-07-19_104837.png (111.14 KiB) Przejrzano 2051 razy
Jak widać - część najbardziej narażona na obciążenie jest wykonana z plastiku. Jej zadanie - trzymanie w miejscu mechanizmu hebelka. Oczywiście plastik po latach się wyrabia/ pęka i tyle w temacie.
Można znaleźć na e-bay czasami takie hebelki, ale jak zasugerowałeś:
pawelgrab pisze: ↑18 lip 2021, 19:59
z oryginałami z tworzywa to ciężka sprawa i nie masz pewności, że się nie rozsypią,
lub nie będą od razu popękane -
Dlatego rozważałem ich podmianę na inne (pal licho oryginalność). Dawcą miał być wspomniany wcześniej RC 200 - bardzo podobny mechanizm, tyle że niemiec jak projektował to nie szedł w koszty, tylko robili to z giętej blachy.
Niestety rozstaw nóżek, wymiary, wysokość- wszystko przeciw mnie. Gdyby to był tylko rozstaw - mógłbym pokusić się o zrobienie podstawek i ich przylutowanie. Ale różnic było zbyt wiele

. Rozważałem też wymianę na zwykłe heble, ale znów trzeba było by bardzo ingerować w face plate. A tego nie chcę. Najbardziej rozwalone są oczywiście przełączniki tape... i one potrafią przerwać mocno.
Na razie jest jak jest - w zapasie stoi kr 5400, więc w razie be jest na co wymienić. Niemniej w tym roku chciałbym ogarnąć ten amplituner - no chyba że pójdzie któegoś dnia do ludzi bo tak mnie zeźli.