Kraków - Hala targowa

Wszystko na temat kupowania płyt
Darek

Kraków - Hala targowa

Post autor: Darek »

Analogowe ucho pisze:To tak pisz, że trafiają się edycje beznadziejne, jak 3/4 polskich płyt winylowych, i temu podobnych z demoludów, oraz trafiają się edycje płyt winylowych wydanych po ludzku.
Zupelnie nie rozumiem tego stwierdzenia. Kto Ci powiedzial ze plyty wydane w Polsce czy w demoludach sa beznadziejne. To tylko teoria czy tez praktyka? Bo ja mam przyjemnosc sluchac plyt z demoludow i innych, i smiem twierdzic ze niektore wydania zachodnie wypadaja bardzo cienko przy demoludach czy plytach wydanych w Polsce (swego czasu tez demolud) ;) . Jesli chodzi o plyty beznadziejne (jak to piszesz) to takich jeszcze nie spotkalem. Kazda plyta ma swojego zwolennika. Czesto przegladajac plyty nic nie widze ciekawego dla siebie, a za jakis czas juz gosciu polowe sprzedal. Nawet plyty zniszczone maja swojego wlasciciela (pekniete,porysowane itp) Sam ostatnio kupilem zniszczona plyte (okladka pognieciona, plyta porysowana i w jednym miejscu przeskakuje) jakosc dzwieku beznadziejna (czyli szmelc ), ale chcialbys ja miec u siebie w kolekcji, no ale jak twierdze - kazdy ma swoje indywidualne podejscie do tego todzaju hobby. Plyt naprawde w idealnym stanie znalazlem tylko kilka przez caly rok.
Te plyty co kolega pan_winyl kupil to powiem ze calkiem niezle za ta cene. Tutaj za 3 z tych pozycji musialby zaplacic ok 6-8e e stanie VG/VG+, gdyby sie trafilo to dalby 3-5e
Analogowe ucho

Re: Kraków - Hala targowa

Post autor: Analogowe ucho »

Zupełnie nie rozumiem tego stwierdzenia. Kto Ci powiedział ze płyty wydane w Polsce czy w demoludach są beznadziejne. To tylko teoria czy tez praktyka?
Praktyka, w ciągu ostatnich 7 lat prawie niczego innego nie słuchałem jak polskich winyli. Bardzo marnie wydawano w PRL-u płyty winylowe.
Bardzo marnie, źle, beznadziejnie, tych wydanych dobrze jest naprawdę niewiele. Poza tym cały ten przemysł to była jedna wielka kpina.
Odrobiłem tą lekcję po latach, pamiętam jak te płyty ukazywały się wtedy na rynku, jak na dzień dobry grały ch****o. Nic w tej kwestii nie zmieniło się, mimo lepszego sprzętu do odsłuchu, mimo egzemplarzy w stanie, nówka nie śmigana.
W Polsce wydawano, poza wyjątkami, płyty winylowe źle, marnie. Pod każdym względem. Nie ma do czego wracać, poza płytami zawierającymi
nagrania później nie wznawiane. Prawie, wszystkie re-edycje CD, zgrają dużo lepiej, poza tym które są zrobione z kiepsko grających polskich winyli.

Nam przyjemność słuchać płyt z demoludów i innych, i śmiem twierdzić ze niektóre wydania zachodnie wypadają bardzo cienko przy demoludach czy płytach wydanych w Polsce
Nie wypadają, jest dokładnie odwrotnie.
Darek

Kraków - Hala targowa

Analogowe ucho pisze:Nie wypadają, jest dokładnie odwrotnie.
pozostawiam bez komentarza
Analogowe ucho

pozostawiam bez komentarza
To dopytam, które polskie wypadają lepiej?
Darek

Kraków - Hala targowa

Analogowe ucho pisze:To dopytam, które polskie wypadają lepiej?
masz 1 przyklad :
posluchaj plyty AC/DC wydanie Kanadyjskie (Atlantic) i Exodus wydanie Polskie (chyba Tonpress) - zobaczysz roznice dzwieku. Tylko nie mow ze chodzi Ci o wydanie takiejsamej plyty bo tez znajde
Analogowe ucho

Darek pisze:
Analogowe ucho pisze:To dopytam, które polskie wypadają lepiej?
masz 1 przyklad :
posluchaj plyty AC/DC wydanie Kanadyjskie (Atlantic) i Exodus wydanie Polskie (chyba Tonpress) - zobaczysz roznice dzwieku. Tylko nie mow ze chodzi Ci o wydanie takiejsamej plyty bo tez znajde
Nie wiem jak gra kanadyjskie wydania płyty AC/ DC, wiem jak gra edycja tej płyty na pierwszym wydaniu, gra dobrze.
Co do wydań Tonpress-u z tamtych lat, to wiem jak grają, wszystkie płyty winylowe tego wydawcy. To mój konik.
Grają z absurdalnie dużą górą. Dla większości posiadaczy kiepskich wkładek gramofonowych, na ogół nie odtwarzających poprawnie góry, lub odtwarzających górę za mgłą, takie wydanie, z szeleszczącą, trzeszcząca, chrypiącą górą, zagrają dobrze.
Ale to nie prawda, jak wkładka dobra, to słuchać, że jest tutaj absurdalnie wyeksponowana góra. Całość brzmi jak tłuczone szkło. Nie naturalnie, nie ma w ogóle jakiekolwiek zrównoważenie pozostałych tonów, jest szeleszcząca góra, która zakrywa wszystko inne.
Nie da się tego słuchać.
3/4 to marne tłoczenia z ZSRR, 1/4 to jeszcze gorsze polskie tłoczenia. Z wszelkimi możliwymi błędami, włączenie z wycofaniem całego tłoczenia, jak to miało miejsce w przypadku płyty Lecha Janerki - Historia Podwodna.
Mało tego, połowa wznowień tych płyt na nośniku CD jest zrobiona z owych winylowych edycji.
Dysponuję dowodami.
Nie opowiadać mi tutaj bajek. ;-)
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Kraków - Hala targowa

Post autor: Robert007Lenert »

Analogowe ucho pisze:włączenie z wycofaniem całego tłoczenia, jak to miało miejsce w przypadku płyty Lecha Janerki - Historia Podwodna.
Wycofano, bo omylkowo ..wytloczono w mono. Teraz taka plyta to skarb :)
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Kraków - Hala targowa

Post autor: Kocewicz »

To akurat prawda, że w Tonpressie majstrowali coś przy pasmie i czasem kiepsko to brzmi, ale akurat góra jakoś specjalnie nie rzuca mi się w uszy. Może twoje analogowe uszy mają dużo wyższy rejestr niż jest to przyjęte? ;)
Teraz się boję tej AT440MLa, jeszcze mnie oczaruje swoją górą i zagubię sens życia :(
Are you Shure?
Analogowe ucho

Robert007Lenert pisze:
Analogowe ucho pisze:włączenie z wycofaniem całego tłoczenia, jak to miało miejsce w przypadku płyty Lecha Janerki - Historia Podwodna.
To nie prawda, wycofano, bo pomylona nagrania, poligrafię,
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Kraków - Hala targowa

Post autor: vinylpiotrek »

@Analogowe ucho
Przyjąłeś dogmat że AT440 jest najlepsza na świecie i jeśli coś gra źle to wina płyty i najlepiej ja w ogóle skreślić, bo to gówno.
A dla mnie priorytetem jest repertuar, potem możliwie dobry egzemplarz 9stan / wydanie) a następnie taka konfiguracja sprzętu, żeby z tego co mamy i nie możemy wyżej podskoczyć, osiągnąć możliwie dobry efekt.
No cóż, jedni słuchają muzyki, drudzy Audio Techniki
Pozdrawiam
:P
Obrazek
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Analogowe ucho pisze:
Robert007Lenert pisze:
To nie prawda, wycofano, bo pomylona nagrania, poligrafię,
To znaczy tyle, ze nie spotkales sie z wersja mono.
Analogowe ucho

To znaczy tyle, ze nie spotkałeś się z wersja mono.
Nigdy takiej na płycie winylowej nie było!
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Kraków - Hala targowa

Byla tez omylkowa wersja mono na CD, ale ten naklad byl potezny, juz nic z rarytasu.

Byly tez pomylki typu na stronie A TSA a na B bodaj Jarocka, ale lba za Jarocka to se nie dam uciac...bo moze to Santor, albo Eleni..juz nie pamietam. TSA tzw czerwona. Ale co to ma do rzeczy. Na zachodzie tez takie kiksy bywaly /sam mam w swojej kolekcji dwa takowe/...a przez rece przeszlo mi kilka innych.
Analogowe ucho

Robert007Lenert pisze:Byla tez omylkowa wrsja mono na CD, ale ten naklad byl potezny, juz nic z rarytasu.
Ta "omyłkowa wersja" na CD to dziś standard , wszystkie edycje CD tej płyty są monofoniczne.
Można tą płytę złożyć z wydań tych nagrań na składance "Co lepsze kawałki" - oraz stosownego zgranie brakujących trzech nagrań, w wersji stereo z płyty winylowej. Oraz zrobić sobie skan poligrafii edycji winylowej, bo każda edycja CD ma inną poligrafię niż edycja CD.
Taka ważna płyta i taka lipa, niestety. Odrobiłem tą lekcję, włącznie z wszystkimi artykułami w prasie, które w latach 1986-1987 ukazały się na temat Lecha Janerki i płyty!
Robert007Lenert pisze:Byly tez pomylki typu na stronie A TSA a na B bodaj Jarocka, ale lba za Jarocka to se nie dam uciac...bo moze to Santor, albo Eleni..juz nie pamietam. TSA tzw czerwona. Ale co to ma do rzeczy. Na zachodzie tez takie kiksy bywaly /sam mam w swojej kolekcji dwa takowe/...a przez rece przeszlo mi kilka innych.
Kiksy są zajefajne, na ogół, gorzej gdy cały nakład gra licho.
Co do "wynalazków". Mam takie np wydania gdzie na stronie A singla, Irena Jarocka, a na stronie B, relacja z Wyścigu Pokoju z roku 1972. Jeszcze nie słuchałem strony B. :lol:
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Kraków - Hala targowa

Oooo!!! Tutaj jestesmy zgodni "Historia Podwodna" to kanon, dzielo skonczone.
ODPOWIEDZ