Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
- Domin
Re: Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
Judas Priest – "Painkiller", Columbia/Legacy /Sony Music – 88985390921, EU 2017. Oj, szykuje się ostry piątunio z Księdzem Judaszem... i nie tylko 

- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Die Fische - eine Nacht in cairo
- Domin
Judas Priest – "Point Of Entry", CBS (84834), UK 1981. Jedna z fajniejszych płyt, jaką mam w kolekcji. I ta okładka... Arcydzieło pod każdym względem. Kupiłem kilka temu w antykwariacie za parę groszy, bo resztę przbimbałem na trunki, ale chyba pamiętam pierwszy odsłuch, więc nie pomarnowałem się koncertowo...
. Nie ma nawet najmniejszej ryski. Wytłoczone pod sam label z obu stron, IGD praktyczne nie było nawet na czerwonym sferyku od Aaudio-Techniki.

- Domin
Gary Moore – "Still Got The Blues", Virgin (5707106), EU 2017. 

- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Biłem się z myślami czy nie kupić na CD tego albumu dzisiaj... wziąłem Screaming For Vengeance.Domin pisze: ↑02 lip 2021, 22:26Judas Priest – "Point Of Entry", CBS (84834), UK 1981. Jedna z fajniejszych płyt, jaką mam w kolekcji. I ta okładka... Arcydzieło pod każdym względem. Kupiłem kilka temu w antykwariacie za parę groszy, bo resztę przbimbałem na trunki, ale chyba pamiętam pierwszy odsłuch, więc nie pomarnowałem się koncertowo.... Nie ma nawet najmniejszej ryski. Wytłoczone pod sam label z obu stron, IGD praktyczne nie było nawet na czerwonym sferyku od Aaudio-Techniki.

Stare wydanie (pewnie późniejszy repress) vs potencjalny repress remastera z 2001.
Nie żałuję, w końcu ta muzyka żyje.
- Domin
Dire Straits - "Brothers In Arms", Vertigo, Chyba najnowszy remaster europejski...
Płyta dodaje nadziei tak samo jak symfonie Beethovena
Piękne, piękne , piękne. Klasyka w klasyce 

- Domin
RadTang, bym chciał odpowiedzieć tak, jak w "Ostaniej Krucjacie" Krzyżowiec rzecze do Indiany, tj. "Wybrałeś mądrze", ale tu nie ma złych i dobrych wyborów

- Domin
Tym razem na przemian. W nieskończoność! Dla mnie Jarre to Mistrz na równi Beethovena/ Chopina/Bacha/Liszta...
Ta muzyka zawsze będzie aktualna. Myślę, że nigdy się nie zestarzeje. Jeżeli tak ma wyglądać Nieskończoność, to ja się na to piszę 

-
Phil Collins - Face Value
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
U mnie chyba faworytem jest Defenders Of The Faith z tych klasycznych. Aż 2 razy przesłuchałem wczoraj i któryś już raz w tym tygodniu.Domin pisze: ↑03 lip 2021, 01:27RadTang, bym chciał odpowiedzieć tak, jak w "Ostaniej Krucjacie" Krzyżowiec rzecze do Indiany, tj. "Wybrałeś mądrze", ale tu nie ma złych i dobrych wyborówSzczerze powiedziawszy to "Screaming" jest chyba moją ulubioną płytą Judasza. Brawo więc wyboru
Klasyka mocnego rocka.
Lubię inne płyty ale na mp3 jednak brzmią słabo, nie to co z porządnego wydania na wieży.
Firepower też miażdży... Gdyby było po 20-30 zł to bym wziął...
---
The Rolling Stones - Black And Blue (1976 / 1976, Germany) https://www.discogs.com/The-Rolling-Sto ... se/1662939
Dzisiaj są 13 urodziny mojej kolekcji!! Dzień więc zacząłem od wyjątkowej płyty - jeszcze nigdy nie słuchałem tego albumu Stonesów!
Pierwsze wydanie niemieckie, w gatefoldzie. Nie ma fotki wnętrza gatefoldu bo płyta jest wciąż w oryginalnej folii. Niemiec płakał jak rozcinał.

A sama płyta? Zróżnicowana i z mniejszą ilością typowych mocnych rockersów. Jest tu nawet lekko jazzująca, jak dla mnie, Melody, która mnie bardzo zaskoczyła. Całkiem udany album w sumie. A okładka mogłaby zostać jakimś memem dzisiaj...
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
- Domin
Dire Straits - "Communiqué"; Vertigo/Phonogram (3752904), EU 2014. Bardzo ładnie brzmiące wznowienie. Po całonocnych sensacjach trzeba trochę wychillować 

- piotrjazz
Sonny Rollins - On Impulse! https://www.discogs.com/Sonny-Rollins-O ... e/19289029
W koncu dotarly i do mnie dwie kolejne pozycje z Acoustic Sounds Series.
Zaczalem od Sonnego w sam raz do porannej kawki
W koncu dotarly i do mnie dwie kolejne pozycje z Acoustic Sounds Series.
Zaczalem od Sonnego w sam raz do porannej kawki

Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
- Domin
Kalsyka

Wydaje mi się, że Judasz jest dość wymagający. Dużo wysokich tonów, które skompresowane brzmią niedobrze. Też na winylu przy końcówkach czasem pojawią się zniekształcenia, ale odkąd zmieniłem igłę z zielonej na pomarańczową od AT, to jest bajlando - Robb i Glenn nie trzeszczą

Fajna płyta. Mam na CD, ale nigdy nie zapomnę ostatniego koncertu w Spodku - bardzo dobrze się bawiłem. No i jeszcze Megadeth jako gość specjalny... Czego chcieć więcej