Po kupnie mieszkania poprzedni właściciel zostawił sporo gratów po swoich rodzicach m.in. gramofon wyżej wymieniony w temacie oraz 2 półki z płytami.
Jestem w tym totalnie zielony i proszę o pomoc.
Gramofon jest w bardzo dobrym stanie, gra cicho (trzeba przyłożyć ucho) żeby coś usłyszeć.
Dowiedziałem się, że potrzebuję wzmacniacza i głośników. I tutaj moja prośba do Was
Czy moglibyście coś polecić? Budżet który mogę przeznaczyć to 1000 zł
Czy należałoby wymienić wkładkę z igłą?
Niemniej - powodzenia w składaniu pierwszego toru odsłuchowego. Jak się wciągniesz, to będzie frajda
PS. Budżet masz dobry. Wydaj 300-zł na wzmacniacz z wejściem "phono", 400 zł na kolumny i 300 zł na wkładkę z igłą (zależy co tam masz w tej chwili, ale raczej cudów się nie spodziewam). Co kupić w tych pieniądzach? Masz odpowiednie wątki pt. "zakupy", gdzie Koledzy radzą co w poszczególnych budżetach warto kupić.
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Oczywiście przepraszam za błędne umieszczenie tematu i proszę moderatora o przeniesienie.
Nie ma sprawy - to ja przepraszam, bo trochę szorstki wczoraj byłem, zmęczenie to kiepski doradca przy pisaniu postów
Zrób jakieś foty tego Adasia, a przede wszystkim sprawdź co tam za wkładka siedzi. Jak nic na niej nie jest napisane, to zrób porządne zdjęcie. I napisz czego słuchasz, gdzie to będzie grało (rozmiar pokoju) itp, itd.
Przy budżecie w poprzednim poście oczywiście miałem na myśli tylko i wyłącznie sprzęt używany z tzw. złotej epoki winyla". Na nowe klocki (wzmacniacz i kolumny) bez 3-4k w ogóle się nie patrz, a i tak byłoby ciężko.
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Pewnie, porobię jakieś zdjęcia.
Dostałem od teścia Amplituner- ONKYO DR S2.0 z dwiema dość przyjemnymi kolumnami. Niestety nie ma wejścia "phono" podłączałem pod inne i nie działa. Żeby zadziałało potrzebuję jakiś przedwzmacniacz?
podłącz gramofon pod wejście przedwzmacniacza, i osobnymi kablami podłącz wyjście przedwzmacniacza z gniazdem powiedzmy aux w amplitunerze. Oczywiście musisz włączyć wszystkie trzy urządzenia i ustawić w ampli aux. Powinno grać.
Tak właśnie zrobiłem, gramofon podłączony do przedwzmacniacza do wejścia phono, amplituner osobnymi cinch'ami do wyjścia. Tylko akurat w tym modelu nie ma auxa, są tylko wejścia: video, tape/mid, tv/line. Musi być aux?
Możesz też spróbować wpiąć gramofon przez tą przejściówkę bezpośrednio do wzmacniacza. Sygnał powinien być, mimo że bardzo cichy.
Jeśli nie ma to winowajcą jest ten kabelek właśnie
Obstawiam że kupiłeś przejściówkę jednokierunkową, czyli np. do wejścia DIN5 się nada, ale przy wyjściu DIN5 już nie.
Konektor DIN5 charakteryzuje się tym, że ma osobne piny od wejścia i wyjścia sygnałowego.
Najbezpieczniej to kupić przejściówkę dedykowaną do gramofonów (takie z dodatkowym kabelkiem masy/uziemienia obok 2xRCA) albo do obsługi wszystkich przewodów sygnałowych, czyli DIN5-4xRCA.