Wydanie płyty, a jakość nagrania
- blispx
Re: Wydanie płyty, a jakość nagrania
Fajnie tyle że sybilant ze zniszczeniem płyty nie ma nic wspólnego 

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:

Co ja czytam...
Cuda i dziwy.
Czyli głośna klubówka. I Ty na sybilanty narzekasz

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Tarkus
Aha, dziękuję za sprostowanie. Czyli albo "bad cut", albo rację ma Wojtek z ta wkładką?
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- blispx
Yup 

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
zmienię te wkładkę, bo i tak miałem to zrobić i wtedy zdam relację 

-
Tak jest, niestety, też to zauważyłem, na różnych sprzętach to występuje. W temacie płyt polskich: płyta może brzmieć "ostro", może być "mułowata" i może też grać dobrze, a i tak, zwłaszcza pod koniec strony coś tam się zniekształci (na szczęście są i płyty, które grają dobrze, lecz wiele ich nie spotkałem). Kiedyś czytałem, że to efekt złego przygotowania do tłoczenia - przy nacinaniu matrycy(?) czy coś takiego, proszę poprawić, jeśli się mylę. Nic dziwnego, taka jakość "made in PRL", polskie gramofony też ponoć do wybitnych nie należały.
Zastanawia mnie za to jedno - czy taką płytę, z której dźwięk na gramofonach dobrej klasy zniekształca się, można odtworzyć jakimś "cudownym" sposobem - gramofon laserowy, jakieś inne, bardzo drogie rozwiązanie, czy można sobie to włożyć między bajki...?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Lepsze igły generalnie lepiej sobie radzą z końcem rowka.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Fragment rozmowy Jacka Fedorowicza z Tadeuszem Rossem z 1973 roku pochodzący z okładki płyty tego drugiego z małym przytykiem w kierunku Polskich Nagrań

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
-
- Gramofon: Saba psp250 +elac793
Dobry,
A co sadzicie o plytach wydawnictwa VeriTon? Lub jakos tak. U tescis znalazlem troche tego z repertuarem rowniez niereligijnym- Prince, George Michael i wielu innych popowcow. Gdzie to tloczyli?
A co sadzicie o plytach wydawnictwa VeriTon? Lub jakos tak. U tescis znalazlem troche tego z repertuarem rowniez niereligijnym- Prince, George Michael i wielu innych popowcow. Gdzie to tloczyli?
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Ja mam Tinę Turner, fajna płytka. Nie wiem jak z jakością bo nie mam porównania a wiem, że ten album wyszedł też w ZSRR.
- Bartek86
Czołem! Mam pytanie do tych, którzy mają w swojej kolekcji lub mieli okazję odsłuchać reedycje płyt Marka Grechuty, które Warner Music Polska wypuściło bodajże w 2014 roku. Konkretnie interesują mnie dwa albumy, tj. Anawa i Korowód. Jak te reedycje wypadają w porównaniu do płyt z epoki w wersji stereo? Zależy mi na skompletowaniu dyskografii Grechuty, a coraz trudniej o te płyty z początku lat 70. w stanie, który pozwalałby na delektowanie się muzyką... no ale też nie jest to niemożliwe:) tak więc czy polować i zastawiac sidła, czy bez żalu odpuścić i kupić reedycję?
Wzmacniacz: NAD model 200, Gramofon: Kenwood KD 990, Wkładka: AT33PTG/II, Pre: ANK od Misse, SUT: Uesugi U-Bros-5, CD: Denon DCD 1600NE, Yamaha CDX 1060, Kolumny: Harbeth Monitor HL mk3
- Deszatie
- Gramofon: Technics SL-200K
Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, czy winyle kanadyjskie z 'epoki 'to solidna półka bliska wydaniom USA? Brać w ciemno?
Wiem , że uogólniam, ale chodzi mi o tendencje bez wchodzenia w konkrety.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- SimonTemplar