Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
TSA. Okładkę mam zastępczą od kolęd Ireny Santor Specjalnie igłę zmieniłem na zwykłą sferyczną, żeby posłuchać tej konkretnej płyty, bo inna mogła by odpaść Co prawda płyta nigdy nie przeskakiwała, ale smaży wyraźnie, bo zużycie materiału jest poważne. Fanem zniszczonych płyt nie jestem, ale do tej mam cholery sentyment
Modest Musorgski - "Obrazki z wystawy". Skoro igła zamieniona, to zaprezentuję Wam najbardziej lubianą przeze mnie płytę, z tych które mam, a które uznać należy po prostu za zniszczone. Najlepsze wykonanie z adaptacją na orkiestrę, z jaką kiedykolwiek się spotkałem. Polecam każdemu miłośnikowi kultury rosyjskiej drugiej połowy XIX wieku. Na szczególną uwagę zasługuje tu adaptacja "Starego zamku". Przewrotny los tak chciał, że akurat ten utwór okazał się najmocniej dotknięty piętnem czasu na płycie...
Beethoven - VI symfonia "Pastoralna" F-dur Op. 68, Orkiestra Symfoniczna Filharmonii Narodowej, dyrygent - Stanisław Wisłocki, Polskie Nagrania "Muza" (SX 0136). Coś radosnego i przyjemnego w ten letni, gorący poranek przy piwku
Taka ciekawostka. Kapela szału nie zrobiła, a jej występ w Sopocie był...jednym z największych wydarzeń w ich historii Nawet da się tego słuchać bez bólu, momentami gdzieś tam pobrzmiewają echa CCR.
Swoją drogą kiedyś muszę prześledzić jedną z najciekawszych zagadek PRL - system, który powodował, że państwowe wytwórnie decydowały się wydać akurat taką, a nie inną płytę zachodniego artysty. Jak się człowiek przyjrzy, to ciekawostka za ciekawostką
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki, Arcam FMJ CD23, Scott 480A, Vienna Acoustics Haydn 30th Jubilee, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Beethoven - VI symfonia "Pastoralna" F-dur Op. 68, Orkiestra Symfoniczna Filharmonii Narodowej, dyrygent - Stanisław Wisłocki, Polskie Nagrania "Muza" (SX 0136). Coś radosnego i przyjemnego w ten letni, gorący poranek przy piwku
I, jak śpiewa Jake Owen, "you can't drink all day if you don't start in the morning"
The Alan Parsons Project - I Robot 1977 wyd. GER
Trochę „dziwne” albumy ma Alan Parson ale pomału z braku ciekawych nowości się do niego przekonuję. Dlatego w drodze jest już „ Piramida”
Załączniki
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Scheu Premier mkII -> Ikeda IT-407 (Scheu Classic mkII) -> Transfiguration Axia (Lyra Kleos) -> ASR Basis Exclusive -> ASR Emitter II -> Klipsch Forte IV