pawelgrab pisze: ↑13 cze 2021, 18:28
Dodam ważną rzecz dla kolegi Jack_90 o której nikt nie wspomniał
Jeżeli chodzi o jvc ax 550bk lub jvc ax 555bk posiadają świetny przedwzmacniacz gramofonowy wówczas odpadnie drapanie po głowie i zakup oddzielnego preampa - to samo z ww wymienionymi integrami onkyo, natomiast u nikko to nie wiem ale koledzy mogliby się przy okazji wypowiedzieć - wg mnie jest to istotna rzecz pzdr
Ja za moment będę wypuszczał w świat JVC A-X1, który ma całkiem przyzwoity przedwzmacniacz, zapewne podobna konstrukcja do 550. NIKKO TRM 750, po przesłuchaniu paru płyt, pre bardzo OK (choć mam słabą igłę i słabe płyty). Brzmi lepiej niż pre w JVC, ale może dlatego, że sam wzmacniacz jest z wyższej półki, więc trochę ciężko to porównać.
Siedzę właśnie przed własnym zestawem, gdzie wzmacniacz i kolumny mieszą się +/- w 1000 zł i.....naprawdę to fajnie brzmi

Nie odpuszczałbym tego NIKKO TRM-230 - jest w pięknym stanie, rozsądna cena (jeśli zejdziesz na 300-350 to zostanie Ci kupa kasy z Twojego budżetu 1200 zł na całkiem dobre już kolumny albo kolumny i fajną wkładkę/igłę) i, skoro to ta sama linia co moja, to pre w NIKKO powinno też być w porządku.
Generalnie z tych wszystkich podpowiedzi wybierz.....ten, którego stan techniczny jest najbardziej pewny i który podoba Ci się najbardziej. Masz pre swoje, gdyby okazało się, że "pokładowe" jest słabsze. A jak będzie porównywalne lub lepsze, to puścisz Art DJ do ludzi i dołożysz kolejne 150 zł do kolumn. Co do wzmacniaczy - obstawiam, że wszystkie z tych naszych propozycji zagrają i to zagrają dobrze (w swojej klasie cenowej oczywiście). Jak tylko nie kupisz padaki, to najwyżej sprzedasz za jakiś czas i kupisz coś innego, żeby popróbować nowych brzmień. To część zabawy

Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2