I stało się. Co ktoś szukał wzmacniacza w rozsądnych pieniądzach, padała ta nazwa. Coś tam poczytałem i też radośnie wszystkim polecałem, choć żaden nigdy u mnie nie stał. Mea culpa. No, ale Ci którzy się zdecydowali na tę markę, wracali na forum raczej mocno zadowoleni (
@Kondzioo - pozdrawiam!). Nawet człowiek-legenda, bohater słynnej książki "Amrowek: 20 000 klocków muzycznej żeglugi" czasami radził, żeby się przyjrzeć bo niezłe to-to. I nadarzyła się okazja, więc.....no, cóż.....
NIKKO TRM-750 Słucham go od kwadransa i
Tylko winyl mnie nie urzekł jeszcze, ale mam: a) do zmiany wkładkę z igła, b) kilkanaście raptem płyt, w większości niezbyt wysokich lotów tłoczących. Jak EPC-207C nie pomoże, to pozostanie skarbonka na preamp. Natomiast z CD Grundiga od Kolegi Kukiz30 - oj, jak ślicznie
Dalej twierdzę, że JVC A-X1 to kawał świetnego, niedocenianego wzmacniacza. Ale NIKKO jest lepsze. Nie kolosalnie lepsze, ale lepsze. NAMCO też złapały oddech nowy ciupinkę, jakby się wietrzą trochę

No, i dość kozacko wygląda - brak mu tylko wycieraczek, ale to będzie mój następny wzmak (już wiem jaki

). Powoli, choć słowo "powoli" w moim przypadku to tak różnie wygląda
Wady? Za głośny jest. W skali 0-10 słucham na 0,2

Reszty nie powiem, bo mam amok
Podsumowując - uffff.....słusznie zachwalałem

W każdym razie NIKKO na pewno zostaje, a JVC niech kogoś uszczęśliwia. Jeden forumowicz już rozważa, więc może (oby) został w "forumowej rodzinie". Lubię kiedy tak się dzieje, że staruszki (czy to audio, czy samochody, gitary itp.) zostają wśród forumowiczów. Jakoś tak lubię.
PS. Jeśli złapię chwilę oddechu, to pozbieram w sieci co się da o NIKKO - przedziwna historia z tą firmą, taki U-boot HiFi - mało kto słyszał, prawie nikt nie wiedział, a jak przypie....i to rzuca wątrobą o kręgosłup. Dałem gałkę na "3" i z pierwszego piętra spadła sugestia w postaci walizki. Ma moc, a NAMCO mają słuszną średnicę niskotonowca

NB - zacznę chyba zbierać japońskie klocki na literę "N"

Już się zastanawiam, czy nie wymienić z kimś EPC-207C na....
Nagaokę
PS.2 Wrzuciłem na talerz "Sky" i jest nieźle. Po prostu potrzebuję w miare przyzwoicie wytłoczonych płyt
PS. 3 Chyba lewy kanał jest nieco cichszy. Jak ochłonę to go rozbiorę, może coś się da zobaczyć. I raczej, jeśli coś nie gra, będę go naprawiał

Fajny jest
PS. 4 Albo się rozegrał, albo nagranie miało przewagę jednego kanału bo chyba jest teraz równo

Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2