Zapytanie dotyczące sprzedającego.
- evil dead
- Gramofon: Dual 1229
Zapytanie dotyczące sprzedającego.
Cześć, czy ktokolwiek miał styczność z niżej wymienionym sprzedającym?
https://www.olx.pl/oferty/user/2ISOX/
https://www.olx.pl/oferty/user/2ISOX/
Sony STR-DH520/ Dual 1229/ Thorens TD190-2
- amrowek
Re: Zapytanie dotyczące sprzedającego.
ceny niektórych sprzętów x2
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- evil dead
- Gramofon: Dual 1229
No ponoć gramofony po serwisie, "ponoć" to słowo klucz. Rozmawiałem z nim i pytając o modele Duala i Thorensa miał trochę wiedzy. Ogólnie kręci mnie ten idler 1229 po pełnym serwisie. Gdyby rzeczywiście tak było, to ceny jeszcze można przełknąć. Dlatego padło ww pytanie o sprzedawcę.
Sony STR-DH520/ Dual 1229/ Thorens TD190-2
-
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Cześć.
Trochę późno znalazłem wątek, więc piszę dopiero teraz ale kupiłem od tego pana w ubiegłym tygodniu kolumny Pioneera. Szybki kontakt przez olx, potem zadzwonił, dogadaliśmy szczegóły. Kolumny w drodze. Z rozmowy wynikało, że pan ściąga towar głównie ze Szwecji, gdzie ma, jak to określił, 2 swoich ludzi od researchu rynku. Rozmowa spoko, gość sympatyczny, wiedzę ma. Gdzieś tam w trakcie napomknął, że lubi dłubać w sprzęcie a specjalizuje się w gramofonach. Kupuje tylko takie, co do których ma pewność, że nie były rozbite, uderzone, zalane, itd. Naprawia, słucha, zostawia lub sprzedaje. Pod względem kontaktu fajny gość. Jak z jego sprzętem będę mógł napisać jak przesyłka do mnie dotrze
Trochę późno znalazłem wątek, więc piszę dopiero teraz ale kupiłem od tego pana w ubiegłym tygodniu kolumny Pioneera. Szybki kontakt przez olx, potem zadzwonił, dogadaliśmy szczegóły. Kolumny w drodze. Z rozmowy wynikało, że pan ściąga towar głównie ze Szwecji, gdzie ma, jak to określił, 2 swoich ludzi od researchu rynku. Rozmowa spoko, gość sympatyczny, wiedzę ma. Gdzieś tam w trakcie napomknął, że lubi dłubać w sprzęcie a specjalizuje się w gramofonach. Kupuje tylko takie, co do których ma pewność, że nie były rozbite, uderzone, zalane, itd. Naprawia, słucha, zostawia lub sprzedaje. Pod względem kontaktu fajny gość. Jak z jego sprzętem będę mógł napisać jak przesyłka do mnie dotrze
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Najważniejsze, że sprzedaje wszystko "swoje", z prywatnej kolekcji, 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No właśnie widać tu pewien konflikt z opisem towarów na olx 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Widzę, że evil dead pytał o Duala 1229 (dopiero zauważyłem ten wątek). Może niech się wypowie czy to ten egzemplarz od tego sprzedającego. Bo wiem, że zakupił jakoś w tej dacie 1229 właśnie....i mam go wziąć latem "na serwis" 

NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
- Quarter
- Gramofon: Thorens TD-125
Gdyby ten człowiek oficjalnie sprzedawał, to do ceny trzeba by dorzucić ze 40-50% - na VAT i podatki. To samo przecież dotyczy większości handlujących klockami, więc "własna kolekcja" to nie tylko ściema a la "kolekcjoner - miłośnik marki" na otomoto, ale też lekka zasłonka przed skarbówką
A jak dorzuci to co powinien, to nie sprzeda w zalewie sprzętu nieopodatkowanego (od handlarzy i po prostu od ludzi, którzy bawią się wymianą klocków). I kółko się zamyka....

Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pewnie tak - dupochron, ale skoro tyle tego obrabia że ma takie obawy - powinniśmy się cieszyć że unika? 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Quarter
Strasznie delikatny temat

A na pytanie czy się cieszyć, że ktoś handluje "nieoficjalnie" odpowiadam - to zależy ile ma się zaufania do instytucji alokujących podatki oraz ile się ma w kieszeni, aby kupić wymarzony klocek

Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Słuchajcie, to że handluje, nie znaczy że dochodu nie wykazuje i podatku nie płaci. Pamiętajcie, "niewinny do chwili udowodnienia winy"....
- Quarter
Oczywiście. Ale hasło "z mojej prywatnej kolekcji" niezbyt często pojawia się w opisach legalnych sklepów

Ja nie piętnuję, daleko mi do tego - wręcz przeciwnie, rozumiem, że to jest trudny rynek, gdzie wszyscy (ze mną włącznie) przyzwyczailiśmy się, że można sprzedać butelki po imprezie i kupić sobie za to mega wypaśny wzmacniacz z epoki. A jak ktoś wystawi klocek za cenę uwzględniającą podatki, jego koszty firmowe i zysk, z którego karmi siebie, dzieci, psa i co tam jeszcze, to go wszyscy wyśmieją, że tak drogo i w ogóle wredny kapitalista chce się obłowić. Sam kupiłem za parę złotych gramiak - jak go naprawię to sprzedam pewnie, bo stoi Thorens od Zbyszka i niczego mi więcej nie potrzeba (poza JICO

BTW - OLX jest darmowy, ale tylko do określonej ilości ogłoszęń - na pewno tak jest w elektronice. Potem płaci się parę złotych za jedno, albo kupuje pakiet chyba 10 ogłoszeń za 20 zl czy coś takiego. Nie wszystkie kategorie to mają, ale audio i motoryzacja na pewno.
-
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Ano właśnie. Dziś czasy takie, że wszystko jest wintydżowe, hajendowe i audiofilskie. Pan z OLX w chcąc przyciągnąć klienta "wyprzedaje kolekcję"
Najpierw myślałem o tym jako o chwycie marketingowym (wiadomo handlarz czy to sprzętem audio, czy samochodami czy końmi jest be ale kolekcjoner! mmm... wspaniały człowiek, pasjonat!
) a potem przeczytałem posty i to rzeczywiście może być zasłona dymna przed skarbówką. Jak pisałem wcześniej człowiek wydaje się być ok. Miły gest z jego strony, że po tym jak już wszystko obgadaliśmy przez OLX to zadzwonił. Nie musiał a zadzwonił. Takie małe a cieszy bo trzeba się cieszyć z małych rzeczy w tych skurwiałych czasach.
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
- Quarter
Howgh! Cytując Ola z "Psów" - "I za to z Tobą wypiję"

Jak pisałem wcześniej - ja już się nie czepiam nikogo, pomacałem ten rynek i powiem tak - "kolekcjoner, nie kolekcjoner", fajnie, że ktoś zbiera te zabawki po całym świecie, lepiej lub gorzej naprawia i puszcza u nas w obieg. Pamiętajmy, że - poza cudeńkami i audiofilami-elektronikami - nikt tego na zgniłym zachodzie naprawiać nie będzie, bo go zjedzą koszty serwisu. Może nadejdzie moment, naród się wzbogaci, będzie można porobić więcej oficjalnych sklepów z przeserwisowanym, pewnym vintage audio i będzie nas wszystkich na to stać. Póki co - cieszmy się, że za przysłowiowy "tysiączek" można posłuchać naprawdę fajnych dźwięków i parę osób zachęcić do tej zacnej zabawy.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Ja rozumiem że ktoś może mieć frajdę z przywracania sprzętu do stanu pierwotnego, jeśli przy tym mamy jakieś większe poczucie bezpieczeństwa że nie zostaniemy na lodzie jak coś nie wypali, to też fajnie. A jeśli ma z tego zysk? No cóż, lepiej żeby miał zysk i robił to dalej, niż odpuścił i jego miejsce zajęły takie gramofoniki. Jak ma taki obrót "kolekcją", to z czystej ostrożności bym policzył czy w okresie roku nie muszę deklarować dodatkowego dochodu - bo pamiętajmy że chyba raczej na fakturę nie kupuje i w koszty sobie tego nie wrzuci.
W każdym razie, mi nie przeszkadza, ale raczej klientem nie zostanę (tory mam skończone - ewentualnie jakiegoś drapaka na emeryturze złożę
).
W każdym razie, mi nie przeszkadza, ale raczej klientem nie zostanę (tory mam skończone - ewentualnie jakiegoś drapaka na emeryturze złożę