Ale ja nie pisałem o drogich przewodach, tylko że cena tego QED Profile sugeruje iż to jest najtańszy drut z miedzi pewnie nie najwyższej czystości i stąd zapewne różnic nie ma wcale.zbyszek1982 pisze: ↑20 maja 2021, 10:41Nie mam nic przeciwko kupowaniu drogich kabli, bo są z porządnych materiałów i ładnie wykonane. Ale wciskanie innym kitu, że one coś robią z dźwiękiem jest zwyczajnie niepoważne.
Ja sam mam mocno sceptyczne nastawienie ale czasem kupuje coś co jest droższe ale lepiej zrobione, bardziej rozpoznawalne w przypadku odsprzedaży.
Tak np. kupiłem optyka Van den Hul Interkonekt The Optocoupler. Nie zauważyłem żadnej różnicy dźwiękowej miedzy nim, a innym tanim optykiem, ale dostałem go w optymalnej długości i jakość wykonania jest lepsza, mniejsze ryzyko uszkodzenia. Końce światłowodu faktycznie ma wypukłe i dobrze się trzyma gniazdek.
Nie znaczy to, że nie słyszałem różnic pomiędzy kablami analogowymi, bo niestety słyszałem. Nie jest to skala zmian jak przy urządzeniach ale pewne cechy dźwiękowi nadają taki subtelny szlif.