Ustawianie wkładki
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Ustawianie wkładki
Czemu pic? Tak fabryka rekomendowała
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
-
- Gramofon: Saba PSP 910
Czyli faktycznie mata służy jako szablon do kalibracji. Tak z ciekawości czy we wszystkich matach firmy Thorens tak jest tzn ten szablon jest nadrukowany?
-
Dzień dobry, Pan Admin odesłał mnie tutaj . Czy ktoś ma wiedzę jak overhang jest w ramieniu S SABA PSP 250??
Zmieniłem wkładkę na JVC Z1, z nowym eliptykiem Tonarowskim i chcę skalibrować wkładkę, doszukałem się że naciski od 1.5-2 g. Mam ustawić 1,7 zgodnie z sugestią Wojtka. Niemniej koszyk zostaje oryginalny SABY i stąd pytanie jak na wstępie. W jakiej odległości igła z tej Z1 od początku headshella SABY.
.... i jeszcze jedno, jak rozumiem po wymianie wkładki należy zbalansować całe ramię od początku ( ten JVC jest lżejszy od dotychczasowej AT nie wiem jakiej bo nie była opisana )
Chyba znalazłem 16mm
Zmieniłem wkładkę na JVC Z1, z nowym eliptykiem Tonarowskim i chcę skalibrować wkładkę, doszukałem się że naciski od 1.5-2 g. Mam ustawić 1,7 zgodnie z sugestią Wojtka. Niemniej koszyk zostaje oryginalny SABY i stąd pytanie jak na wstępie. W jakiej odległości igła z tej Z1 od początku headshella SABY.
.... i jeszcze jedno, jak rozumiem po wymianie wkładki należy zbalansować całe ramię od początku ( ten JVC jest lżejszy od dotychczasowej AT nie wiem jakiej bo nie była opisana )
Chyba znalazłem 16mm
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Nie, 16 to overhang a nie odległość od początku headshella.
Ale w instrukcji masz i effective i overhang (czyli z różnicy też pivot spindle), czyli masz wszystkie dane do wydrukowania szablonu z łukiem. To metoda dożo precyzyjniejsza niż tylko odległość od początku headshella.
Jest nawet offset angle więc można się pokusić o odtworzenie dokładniej fabrycznej geometrii na szablonie z łukiem.
Ale w instrukcji masz i effective i overhang (czyli z różnicy też pivot spindle), czyli masz wszystkie dane do wydrukowania szablonu z łukiem. To metoda dożo precyzyjniejsza niż tylko odległość od początku headshella.
Jest nawet offset angle więc można się pokusić o odtworzenie dokładniej fabrycznej geometrii na szablonie z łukiem.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Proszę o pomoc w ustawieniu wkładki. Konkretnie chodzi mi o ustawienie na tzw. punktach Baerwalda.
Jak ustawię idealnie wkładkę na 1 punkcie to na drugim minimalnie wkładka skręca. Czy jest jakiś sposób żeby to skorygować ?
Jak ustawię idealnie wkładkę na 1 punkcie to na drugim minimalnie wkładka skręca. Czy jest jakiś sposób żeby to skorygować ?
- Bacek
To znaczy że overhang jest zły.
Będę powtarzał jak zdarta płyta. Najłatwiej jest szablonem z łukiem.
Będę powtarzał jak zdarta płyta. Najłatwiej jest szablonem z łukiem.
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Jeśli dobrze pamiętam to musisz przesuwać wkładkę w przód lub w tył, zmeniając przesięg i wtedy ten błąd kontowy między oboma punktami się skasuje. Nie pamiętam tylko kiedy do przodu, a kiedy do tyłu, ale to możesz wypróbować.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
-
Trochę jeszcze poprobowałem i ustawiłem jak na zdjęciach. Jest to do zaakceptowania ?
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Powinieneś do czoła wkładki przykleić prosty kawałek grafitowego wkładu do ołówka. Wtedy precyzja ustawienia jest większa.
Jeśli czoło wkładki jest pochylone to trzeba zwrócić uwagę by przykleić go równolegle do górnej i dolnej krawędzi wkładki.
Poturlaj wkładem po stole lib innej gładkiej powierzchni i zobacz czy nie jest wygięty w lekki łuk.
Moim zdaniem ustawiłeś wkładkę właściwie ale z grafitem zdołasz ją jeszcze doprecyzować.
Jeśli czoło wkładki jest pochylone to trzeba zwrócić uwagę by przykleić go równolegle do górnej i dolnej krawędzi wkładki.
Poturlaj wkładem po stole lib innej gładkiej powierzchni i zobacz czy nie jest wygięty w lekki łuk.
Moim zdaniem ustawiłeś wkładkę właściwie ale z grafitem zdołasz ją jeszcze doprecyzować.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
- PhantomLord
- Gramofon: SABA PSP 250
Friendee_36 pisze: ↑12 maja 2021, 12:25Czy ktoś ma wiedzę jak overhang jest w ramieniu S SABA PSP 250??
Cześć, również posiadam Saba PSP 250 i dla ułatwienia załączam wygenerowane szablony dla tego gramofonu. Tak jak Bacek napisał - najłatwiej i najdokładniej jest ustawiać wkładkę na szablon "z łukiem".Bacek pisze: ↑13 maja 2021, 10:17Nie, 16 to overhang a nie odległość od początku headshella.
Geometria fabryczna Saba kompletnie mi nie pasowała, bo tracking distortion jak dla mnie wychodzi zbyt duży:
Ja korzystam z Löfgren A (czyli Baerwald) i sobię chwalę, ale dla poprawności załączam szablony dla trzech geometrii. Oczywiście każda geometria to kwestia kompromisów w jednym czy drugim, ja testowałem wszystkie powyższe i Löfgren A odpowiada mi najbardziej. Zwracam tylko uwagę, że wkładka w headshellu dla tych geometrii na pewno nie będzie równoległa do headshella - offset dla fabrycznej geometrii to 21 stopni, a w powyższych trzech geometriach jest większy. Jest to normalne i oczywiście do ustawienia.
Jeszcze jedna uwaga...nie wiem jak JVC Z1 (wkładkę mam, ale czekam na igłę), ale np taka AT12 w fabrycznym koszyku Saba dała się ustawić wg Löfgren A ledwo ledwo...tzn. wkładka dotykała czołem tej przedniej ścianki koszyka.
Linki - źródła:
Wykresy wygenerowane tutaj:
https://www.vinylengine.com/tonearm_ali ... =calculate
Szablony wygenerowane przy pomocy:
http://www.conradhoffman.com/TemplateGen.zip
- Załączniki
-
- SABA PSP250 - Stevenson A.pdf
- (42 KiB) Pobrany 47 razy
-
- SABA PSP250 - Lofgren B.pdf
- (42.02 KiB) Pobrany 44 razy
-
- SABA PSP250 - Lofgren A.pdf
- (42.39 KiB) Pobrany 49 razy
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Re: Cantilever - naprawa igieł
Mając np. SME można ramię przesunąć na sankach i nie ma problemu.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Bacek
Niekoniecznie, kąt wtedy raczej nie będzie się zgadzał.
- Myszor
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie obrócisz sobie przecież wkładki lewo/prawo, bo nie masz mocowania na 1/2''
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
- Myszor
No tak, nie obrócę. W sumie i tak nigdy nie obracałem wkładki w headshellu bo jak złapię dobry overhang to w null pointach wynikających z geometrii ramienia na ogół też jest dobrze. Chyba że ktoś kombinuje z różnymi szablonami.
Jednak na pewno jest to mniej elastyczne rozwiązanie.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850