Co to za wkładka?
Czy warto szukać do niej igły, czy zainwestować w inną wkładkę?
co ładnie zagra z tym gramofonem?
przypuszczam ,że mocowanie wkładek dualowy patent, a nie 1/2cala
Kosz w Twoim Dualu chyba i tak umożliwia montaż na 1/2 cala.Stelma pisze:przypuszczam ,że mocowanie wkładek dualowy patent, a nie 1/2cala
A jakie ma oznaczenie igła? Jaki to model?Damianus pisze:z igłą wyglądającą na oryginał.
To nie ma takiej różnicy. Do DMS 240E montowano DN 241, a do DMS 242E była DN 242. Wkładki i igły te chyba niewiele się różnią, z tego co pamiętam. Pamiętam też, że była to produkcja Audio Technici dla Duala.Damianus pisze:Z tego co na szybko zauważyłem podczas poszukiwania zdjęcia to jest DN 242 a powinna być tam jednak DN 241...
Jeśli chcesz przy okazji zmienić na lepiej to chyba lepiej byłoby zmienić wkładkę. Te DMS 220/240 były fajne, ale nie jakaś rewelacja.Damianus pisze:Jest sens inwestować w nową wkładkę skoro obecna igła to lipa, czy lepiej poszukać samej igły dobrej jakości?
Gdyby chodziło mi o M97xE to pisałbym o tym modelu, a nie o M75, tak więc niepotrzebnie kombinujesz.Damianus pisze:Jeśli dobrze rozumiem współczesny odpowiednik Shure M75 czyli M97xE kosztuje z wysyłką prawie 400zł czyli niemal tyle, co mój gramofon a to tylko kawałek plastiku z jeszcze mniejszym kawałkiem metalu. Wiem, to najistotniejsze "kawałki" w całym urządzeniu, jednak nie jestem przekonany do takiej inwestycji.
Piszmy wprost, że chodzi o zamiennik JICO.Damianus pisze:czyli mniej niż koszt dobrej igły z Japonii do obecnej wkładki.