Witam wszystkich serdecznie!
Forum czytam od kilku tygodni, ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Gramofon posiadam od jakiś 10 lat. W tym roku natrafiłem na film Reduktora Szumu o kalibracji. Jako że prędzej nie byłem tego świadomy, pomyślałem, że warto się za to zabrać. Czas pokazał, że musiałem się tym zająć szybciej niż planowałem. Pewnego dnia moja córka postanowiła sama włączyć gramofon. Położyłem płytę na talerzu i nie zdążyłem wytłumaczyć co należy zrobić, gdy ramię uderzyło w płytę niczym młotek w gwóźdź

No cóż, dziecko chciało dobrze. Igła złamana, ale szybko zamówiłem igłę zamienną. Zamontowałem, zająłem się kalibracją, ale z prawego kanału coś trzeszczy. Pewnie nie umiejętnie skalibrowałem. Nie wiem, nie umiem, jadę do majstra. Majster dzwoni, że gotowe, w domu się okazało, że problem pozostał. Ale majster na pewno zajął się tematem, mam połamane pokrętło od antiskatingu i musiał rozkręcać całość, żeby wyregulować. I właśnie wtedy natrafiłem na to forum. Szukając odpowiedzi na pytanie co może być przyczyną, doszedłem do wniosku, że córka opuszczając ramię gramofonu swoimi delikatnymi rączkami uszkodziła wkładkę. I znowu kolejne pytanie jaką wkładkę kupić? Posiadam gramofon Dual CS 610q, które to ma ramię ULM, co trochę utrudniło temat. Postanowiłem kupić Ortofon Super OM 5e, Dual znów przemówił, co wielce cieszy. Jest jeszcze wiele tematów, które chciałbym poznać, dlatego postanowiłem się zarejestrować i czerpać z dobra tego forum.
Pozdrawiam!