Otóż latem uwielbiam chodzić w sandałach, a jak ktoś lubi sandały to powinien zapoznać się z ofertą firmy Birkenstock.
Są dwa rodzaje powierzchni dla stóp, twarde oraz miękkie i bardzo wygodne "soft footbed".
Powierzchnia dla stóp jest wykonana z zamszu i myślę, że jest to najwłaściwszy materiał.
Główny budulec to korek.
Większość ludzi uważa, że nie powinno się łączyć sandałów ze skarpetami.
Przyznaję im rację, ale tylko po części, ponieważ Birkenstock ma w ofercie także skarpety i w połączeniu z sandałami, całość wygląda stylowo.
Oczywiście nie założyłbym takich skarpet gorącym latem, ale na przykład ciepłą wiosną i późnym latem już tak.
Mnie interesują tylko sandały z dwoma paskami, ale są też inne wersje, między innymi z jednym paskiem oraz z dodatkowym paskiem za kostkę.
Paski są wykonane z prawdziwej skóry jak i syntetycznej. Do tej pory miałem dwa rodzaje pasków.
Moje pierwsze sandały miały paski wykonane ze skóry syntetycznej, natomiast drugie to już prawdziwa skóra.
Nie polecam skóry syntetycznej osobom z delikatną skórą.
Bardzo ważne jest odpowiednie dopasowanie rozmiaru. Pięty muszą mieć około 5 mm wolnej przestrzeni, a palce 10.
Zachęcam do wypróbowania tym bardziej, że niedługo lato.
Pewnie są tu forumowicze posiadający sandały Brinkenstock.
Zapomniałem dodać, że cała warstwa wierzchnia sandałów jest wyprofilowana, m.in. dlatego są tak bardzo wygodne.