Przymierzam się do zakupu mojego pierwszego gramofonu. Będzie to najpewniej jeden z tych modeli:
- PHILIPS AF-729 MARK II,
- AKAI AP-100C,
- GARRARD GT-20,
Przedwzmacniacz właśnie kupiłem, więc zostały mi tylko kable do nabycia.
Z tego co rozumiem, wszystkie te gramofony mają wyjście RCA. Potrzebuję więc kabli RCA Phono (interkonektor?), którym podłączę gramofon do pre-ampa, oraz kabli RCA, którymi podłączę głośniki do przedwzmacniacza. Z tego co wyczytałem, kable powinny być jak najkrótsze, mieć niską pojemność i być ekranowane. Podejrzewam, że kable gramofon>pre-amp mogą mieć długość 30-50 cm maksimum. Jeżeli chodzi zaś o kable pre-amp>głośniki, to wygląda to tak, że posiadam głośniki aktywne, które stoją w odległości mniej więcej 1,5 m od siebie, więc kable łączące je z przedwzmacniaczem powinny być podobnej długości.
Generalnie nie interesuje mnie na ten moment żadne, nawet drobne DIY. Najchętniej widziałbym po prostu wklejone przez Was linki do konkretnych produktów. Ja kliknę, kupię i wsio

Chodzi mi zmaksymalizowanie stosunku cena/jakość. Rozumiem, że przy budżecie 100-150 zł może wydać się to śmieszne, ale od czegoś trzeba zacząć.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc