Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
- daru0105
Re: Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
Tadeusz Nalepa To mój blues
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- StarRock
- Viniu
- Gramofon: Kenwood KD-750
R.EM. - Automatic for the People
Kenwood KD-750+Hana SH, Luxman L-435, Sony ST-3950, Denon DCD-625, Onkyo TA-1900, Translator Impact 4 mk2, wiim pro plus
Universum Studio 6000+AT-540ML, Schiit Mani, Luxman A-371, Luxman D-351, Luxman T-351L, Luxman K-351, Heybrook HB4, DacMagic 100
Universum Studio 6000+AT-540ML, Schiit Mani, Luxman A-371, Luxman D-351, Luxman T-351L, Luxman K-351, Heybrook HB4, DacMagic 100
- Dziadek
- Kontakt:
The Police - Outlandos D'Amour
- StarRock
- Cracker
Nektar - A Tab In The Ocean
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Exodus - The Most Beautiful Day (1980 / 1981, Repress, Poland) https://www.discogs.com/Exodus-The-Most ... se/1675709
Jest już po północy więc...
GitWyzwanie - dzień 5!
Nie chce mi się spać więc siedzę i słucham sobie muzyki. W ramach mojego wyzwania słucham płyt, których dawno nie słuchałem lub nigdy nawet nie włączyłem. Tym razem padł na debiut krótkotrwałego zespołu Exodus...
Może źle tego słuchałem ale na pewno nie doceniłem tej płyty kiedyś, ponad rok temu... Jest fajna i ma swój swoisty klimat oraz urok. Tu nie ma szalejących gitar - powiem więcej: fani gitar mogą być tu nawet rozczarowani... Ale za to klawisze jakie fajne! Naprawdę, Komendarek praktycznie "dowodzi" tą muzyką, zwłaszcza na tytułowej suicie zajmującej całą stronę B. Moje zdanie o tej płycie uległo zauważalnej zmianie i poprawie po tym odsłuchu.
To jest łagodna muzyka o nieco pastelowych barwach. Pogodna, nawet radosna. Jedna ze zdecydowanie niedocenianych przeze mnie płyt...
Mam w kolekcji jeszcze ich drugi album... Zastanawiam się czy sobie go teraz nie włączyć? Mogę jeszcze z godzinkę posiedzieć. Wczoraj zdecydowanie miałem jeden z najpiękniejszych dni w życiu - nowa praca. Moje życie w stanie G powoli zmierza w stronę G+...
#GitWyzwanie
---
Czerwone Gitary - (2) (1967 / 1967, Mono, Poland) https://www.discogs.com/Czerwone-Gitary ... ase/694968
GitWyzwanie - Dzień 5!
Tego albumu nie słuchałem prawie rok... Całkiem fajny jest, choć bardziej preferuję debiut. Mam wznowienie z Archiwum, którego bardzo dawno nie słyszałem. Ten oryginał jest okropnie zaniedbany (mnóstwo hałasu i przeskoków na A1 ale potem gra sporo lepiej). Ale kosztował mnie jedynie 5 zł... Może powinienem sobie kupić coś w lepszym stanie?
Szkoda, że takie paskudne rysy są na A1. To świetna piosenka i jedna z najlepszych na tej płycie...
A na dobranoc taki malutki wycinek z piosenki:
"Już płynie melodia, więc poddaj się fali.
Zaufaj piosence wędrownej gitary.
Piosenka cię woła, czyś młody czy stary.
Zaśpiewaj, gdy grają wędrowne gitary. "
#GitWyzwanie
Jest już po północy więc...
GitWyzwanie - dzień 5!
Nie chce mi się spać więc siedzę i słucham sobie muzyki. W ramach mojego wyzwania słucham płyt, których dawno nie słuchałem lub nigdy nawet nie włączyłem. Tym razem padł na debiut krótkotrwałego zespołu Exodus...
Może źle tego słuchałem ale na pewno nie doceniłem tej płyty kiedyś, ponad rok temu... Jest fajna i ma swój swoisty klimat oraz urok. Tu nie ma szalejących gitar - powiem więcej: fani gitar mogą być tu nawet rozczarowani... Ale za to klawisze jakie fajne! Naprawdę, Komendarek praktycznie "dowodzi" tą muzyką, zwłaszcza na tytułowej suicie zajmującej całą stronę B. Moje zdanie o tej płycie uległo zauważalnej zmianie i poprawie po tym odsłuchu.
To jest łagodna muzyka o nieco pastelowych barwach. Pogodna, nawet radosna. Jedna ze zdecydowanie niedocenianych przeze mnie płyt...
Mam w kolekcji jeszcze ich drugi album... Zastanawiam się czy sobie go teraz nie włączyć? Mogę jeszcze z godzinkę posiedzieć. Wczoraj zdecydowanie miałem jeden z najpiękniejszych dni w życiu - nowa praca. Moje życie w stanie G powoli zmierza w stronę G+...

#GitWyzwanie
---
Czerwone Gitary - (2) (1967 / 1967, Mono, Poland) https://www.discogs.com/Czerwone-Gitary ... ase/694968
GitWyzwanie - Dzień 5!
Tego albumu nie słuchałem prawie rok... Całkiem fajny jest, choć bardziej preferuję debiut. Mam wznowienie z Archiwum, którego bardzo dawno nie słyszałem. Ten oryginał jest okropnie zaniedbany (mnóstwo hałasu i przeskoków na A1 ale potem gra sporo lepiej). Ale kosztował mnie jedynie 5 zł... Może powinienem sobie kupić coś w lepszym stanie?
Szkoda, że takie paskudne rysy są na A1. To świetna piosenka i jedna z najlepszych na tej płycie...
A na dobranoc taki malutki wycinek z piosenki:
"Już płynie melodia, więc poddaj się fali.
Zaufaj piosence wędrownej gitary.
Piosenka cię woła, czyś młody czy stary.
Zaśpiewaj, gdy grają wędrowne gitary. "
#GitWyzwanie
-
Jakieś 10 lat istnienia to krótko?

Shadow Warrior - The Beast Is Prowling Again. Charytatywne wydawnictwo na rzecz Paula Di'Anno, ex Iron Maiden. Stąd na A cover "Prowler", na B nowa wersja numeru z debiutanckiego albumu - z polskim tekstem i udziałem Ireny Bol (Stos). Limit 50 kopii - ponoć już wyprzedany, ale widzę, że na stronie Ossuary Records jeszcze jest.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Bardzo fajny prezent i płyta faktycznie zrobiona kozacko.

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- RadTang
- Kontakt:
-
Bitle to jednak inna kategoria, artystyczna i każda inna

EF Band - One Night Stand
- RadTang
- Kontakt:
Mam parę takich efemeryd na 7", które chyba nawet albumu nie wydały. Kiedyś poogarniam te single i będę mógł się nimi pochwalić.Felix1988 pisze: ↑23 kwie 2021, 11:42Bitle to jednak inna kategoria, artystyczna i każda innaExodus w PRL-u przełomu lat 70. i 80. miał zupełnie inną sytuację - i tak super, że wydali aż dwa LP i bodaj sześć SP, bo taki Kwadrat miał wtedy raptem jedną 7", a np. Cytrus czy Ogród Wyobraźni pierwszych płyt doczekały się dopiero w XXI wieku.
----
V / A - 5-tka Listy Przebojów Trójki (1987 / 1987, Compilation, Poland) https://www.discogs.com/Various-5-ka-Li ... se/2545751
GitWyzwanie - dzień 5!
Po dłuższej przerwie na sen, kontynuuję swoje wyzwanie... Tym razem mała repeta z przedmiotu "Polska muzyka popularna lat 80-tych".

Troszkę czituję bo np. taki Perfect słuchałem niedawno ale nie słuchałem całej składanki.

#GitWyzwanie
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Patricia Barber "Modern Cool"
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- martin.h
- Gramofon: Technics SL-1600MK2
W oczekiwaniu na nową płytę 
The Black Keys "Brothers" 10th Anniversary

The Black Keys "Brothers" 10th Anniversary
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
- MacPhisto
- Gramofon: Victor QL-A7
Zaraz odpalamy
Prometheus Soundtrack

Prometheus Soundtrack
JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7