Gramofon do 500 zł
-
Dobry, używany gramofon do 500zł?
Dzięki za rady,ale tak jak pisałem w wątku szukam gramofonu nie dla siebie,bo mam (co prawda tylko z At-120 e ,ale dążę do 440 )
tylko dla kolegi syna i ma to być gramofon w nienagannym stanie, a ten z twojego linka do takich raczej nie należy.Chłopak na pewno na początek nie pozwoli sobie na At 440 Mla,a poza tym szuka ciepłego brzmienia a 440 tka to bardzo dobra wkładka z czym się z Tobą zgadzam,ale gra dość ostro i szczegółowo.Jak załapie bakcyla to zapewne coś dokupi lepszego,ale na początek myślę że to nie jest najlepszy pomysł.Poznałem już w postach Twoje spojrzenie na świat winyli,ale moje jest nieco odmienne i zbliżone do wielu forumowiczów z tego forum,czyli gonić króliczka a nie złapać go od razu.Nie upieram się na Technicsa dlatego wypytuję o inne

-
Re: Dobry, używany gramofon do 500zł?
Rozumiem, ma ładnie wyglądaćkielek pisze:Dzięki za rady,ale tak jak pisałem w wątku szukam gramofonu nie dla siebie,bo mam (co prawda tylko z At-120 e ,ale dążę do 440 )tylko dla kolegi syna i ma to być gramofon w nienagannym stanie, a ten z twojego linka do takich raczej nie należy.Chłopak na pewno na początek nie pozwoli sobie na At 440 Mla,a poza tym szuka ciepłego brzmienia a 440 tka to bardzo dobra wkładka z czym się z Tobą zgadzam,ale gra dość ostro i szczegółowo.Jak załapie bakcyla to zapewne coś dokupi lepszego,ale na początek myślę że to nie jest najlepszy pomysł.Poznałem już w postach Twoje spojrzenie na świat winyli,ale moje jest nieco odmienne i zbliżone do wielu forumowiczów z tego forum,czyli gonić króliczka a nie złapać go od razu.Nie upieram się na Technicsa dlatego wypytuję o inne

Tu nie pomogę bo się na tym słabo znam, a i wzrok już nie ten

- Winters
Brawo, nawet nie przejrzałeś tej strony, zobaczyłeś tylko baner reklamujący model 2M Red i ciach!Analogowe ucho pisze: Kolega popatrzy uważnie co kolega wcześniej napisał, a do jakiego modelu podał teraz link.
Żeby było jasne:
Ortofon 2M Blue - $225
Audio-Technica 440MLa - $239
Shure M97xE - $160, teraz jest na wyprzedaży za $89 - niezły interes.
Hmmm... patrzę i patrzę i znaleźć nie mogę tam gramofonu, który swoją jakością uzasadniał by montaż AT-440MLa nawet i za 200 złotych. Chyba że koledze chodzi o mocowanie 1/2", w takim razie po co kolega ma w ogóle coś kupować jak może taką AT powiesić na swoim GS-464?Analogowe ucho pisze:Kolega uważnie popatrzy, np na Tablica.pl i na pewno coś w przedziale do 150 złotych znajdzie się stosownego do zamontowania wkładki o której napisałem.
Jak ktoś mi opowiada o zasadności montażu super wkładki na byle jakim gramofonie to wiem, że buja w obłokach. Mnie na takie rozmowy czasu nie szkoda, bo jak człowiek tutaj przychodzi po radę przy zakupie gramofonu, a dostaje takie bajki, to mnie aż sieka w śledzionie.Analogowe ucho pisze:Jak mi ktoś odpowiada o cudownych doznaniach na gramofonie klasy Artur, to wiem, że buja w obłokach, i na takie rozmowy szkoda mi czasu.
Czyli według Ciebie gramofony różnią się przede wszystkim wyglądem? Ciekawe.Analogowe ucho pisze:[...]niż na bóg wie jak wyglądający patefon z standardowo zamontowaną wkładką
Ale gramofonu nie zmienisz, nie?Analogowe ucho pisze:Nareszcie to grało ciekawie, zawsze coś usłyszałem, w znanych mi na pamięć płytach, czego wcześniej nie zauważałem. Dziś wiem, że taki zestaw to absolutnie minimum, aby była zabawa.
Znam oczywiście jak grają lepsze wkładki, np AT 150 i inne. Grają dużo, dużo lepiej i pewni kiedyś sobie kupię.
Ja bym tak tego nie przedstawiłAnalogowe ucho pisze:Od kiepskiego sprzętu, do, już przyzwoicie grającego sprzętu.

Aha, czyli jak już kupi gramofon to nie będzie w nim mógł kiedyś wymienić przetwornika na lepszy...Analogowe ucho pisze:Kup najtańszy, wszystkie gramofony, mają albo kiepskie wkładki - typowa masówka - albo nie wiadomo jakie mają.
Zagra to bardzo nie ciekawie.
Podsumowując, twierdzenie kolegi Analogowe ucho uważam za zupełną bzdurę.
Wracając do tematu...
Jeżeli chodzi o pokazane przeze mnie gramofony Technicsa to układa się to tak:
1. SL-Q2
2. SL-3300 / SL-D3
3. SL-220
Inne ciekawe pozycje z allegro:
http://allegro.pl/dual-1219-typ-ck20-su ... 11073.html
http://allegro.pl/pioneer-sl-112d-i2801051472.html
Szczególnie z tych polecam Duala 1219.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, 21:46 przez Winters, łącznie zmieniany 1 raz.
DIOMEDES KATO
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Jak ten syn to mlodziak a pewnie tak jest
To proponuje kupic Duala 1225..badz 1226 w idealnym stanie ze szpindlem zmieniarki i chlopak oszaleje na punkcie plyt
Sprawdzone .

-
Duali jakoś się obawiam(nie mam zamiaru chodzić dłubać do chłopaka,bo wiem że potrafią być problemowe).Chyba,że się mylę? Czy temu Pioneerowi nie brakuje czegoś przy pokrętle od antyskatingu?
P.S tak Robercie chłopak ma 17 lat.
P.S tak Robercie chłopak ma 17 lat.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, 21:54 przez kielek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Podałem wcześniej link do takiego modelu, kosztuje 90 złotych.Winters pisze:Hmmm... patrzę i patrzę i znaleźć nie mogę tam gramofonu, który swoją jakością uzasadniał by montaż AT-440MLa nawet i za 200 złotych.

-
Tego Duala to ja bym brał w ciemno. Może, mało młodzieżowy to model, ale piękny to mebel. Nie ironizuję.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, 22:06 przez Analogowe ucho, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Ten Dual trochę już wisi na Allegro,skoro taka okazja dlaczego nie poszedł?
- Winters
Sony z wystawki?
To po co w ogóle kupować, lepiej pojechać na weekend do Niemiec i przejść się po śmietnikach!
@kielek - Mam wrażenie, że Duale poprostu nie są postrzegane jako na tyle fajne, co by nasi krajanie je polubili tak jak np. Technicsy. Innego uzasadnienia nie ma.

To po co w ogóle kupować, lepiej pojechać na weekend do Niemiec i przejść się po śmietnikach!
@kielek - Mam wrażenie, że Duale poprostu nie są postrzegane jako na tyle fajne, co by nasi krajanie je polubili tak jak np. Technicsy. Innego uzasadnienia nie ma.
DIOMEDES KATO
-
Aż tak dobrze nie jest, że znajdzie się tam coś ciekawego, ale prawdą jest, że 80%, jak nie lepiej, gramofonów sprzedawanych na Allegro ma właśnie takie źródło.Winters pisze:To po co w ogóle kupować, lepiej pojechać na weekend do Niemiec i przejść się po śmietnikach!
-
Czy oprócz w/w widzicie panowie coś godnego polecenia?Muszę chłopakowi przedstawić jakiś wybór i tylko mu ewentualnie podpowiedzieć to co od Was wysłuchałem 

-
Wkładka kiepska, ale za to nowy, model z gwarancją, i w sumie jako napęd nie najgorszy. Poza tym na młodzieżowy wygląd.kielek pisze:Czy oprócz w/w widzicie panowie coś godnego polecenia?Muszę chłopakowi przedstawić jakiś wybór i tylko mu ewentualnie podpowiedzieć to co od Was wysłuchałem
http://winyle.pl/gramofony-reloop/818-g ... basic.html
-
Doceniam Twoje rady i wiedzę,ale mając trochę wpisów na tym forum jakieś tam pojęcie mam i tego Reloopa to bym chłopakowi nie polecił,chyba że na początek przygody z dj ką 

-
Kolega się zdecyduje, albo ma ładnie wyglądać, albo ładnie grać.kielek pisze:Doceniam Twoje rady i wiedzę,ale mając trochę wpisów na tym forum jakieś tam pojęcie mam i tego Reloopa to bym chłopakowi nie polecił,chyba że na początek przygody z dj ką

Poza tym gwarancja jest, nie do przecenienia rzecz.

- Winters
@Analogowe uchokielek pisze:Doceniam Twoje rady i wiedzę,ale mając trochę wpisów na tym forum jakieś tam pojęcie mam i tego Reloopa to bym chłopakowi nie polecił,chyba że na początek przygody z dj ką
Jw., tylko, że ja Twoich rad chyba raczej nie jestem w stanie docenić. Bez urazy

Ech...Analogowe ucho pisze:Kolega się zdecyduje, albo ma ładnie wyglądać, albo ładnie grać.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, 22:31 przez Winters, łącznie zmieniany 1 raz.
DIOMEDES KATO