Winyle w Biedronce i w Lidlu

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Ignorabimus

Re: Winyle w Biedronce i w Lidlu

Post autor: Ignorabimus »

zelazny pisze:
17 kwie 2021, 18:09
Ja rozumiem, że w Polsce są inne warunki zakupowe i że niektórych osób po prostu nie stać na kupno lepszych wydań, ale zastanowiłbym się czy jest sens kupować wydania z Biedronki. Dajmy na to, że przykładowo jest ten OST Pulp Fiction na CD, jeżeli nie interesuje mnie wydanie CD to tym bardziej wydanie winylowe.
Z całym szacunkiem kolego ale piszesz kompletne bzdury. Wydania biedronkowe i te dostępne w sklepach muzycznych czy aukcjach internetowych to dokładnie to samo, jeśli weźmiesz sobie płytę do ręki ze sklepu i taką z biedronki kody są identyczne. Znaczna część tych płyt pochodzi od sony Poland i są to zalegające płyty na magazynach, przecież żadna wytwórnia nie tłoczy specjalnie płyt dla Lidla czy biedronki. Różnica w cenach to tylko różnica w marży-nic więcej. Biedronka sprzedaje tego więcej po małej marży i każdy zarabia. Oczywiście 1pressow tam nie zobaczysz jeśli to nie są świeżo wydane płyty ale tych w empiku też nie uświadczysz, można je dostać tylko na aukcjach lub prywatnych sklepach. Reasumując- nie ma żadnej różnicy jeśli chodzi o wydania i proszę przestać pompować ten absurdalny mit, jeśli coś brzmi źle to znaczy, ze zostało tak wytłoczone na długo przed pomysłem sprzedawania tego do biedronek.
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Ok, raz a porządnie żeś mi dojebał, przyjąłem do wiadomości, mea culpa jak to pan_winyl napisał. :?
Piotr333

Post autor: Piotr333 »

Ponawiam prośbę o opinie o Ray Charles „Very Best of" z najnowszego rzutu.
Canis

Post autor: Canis »

Właśnie kupiłem i słucham, dla mnie rewelacja. Jestem chory na Charlesa i łykam jego wszystko ale ta płyta naprawde dobrze gra.
adson
Gramofon: Adam

Post autor: adson »

Ignorabimus pisze:
19 kwie 2021, 21:45
zelazny pisze:
17 kwie 2021, 18:09
Ja rozumiem, że w Polsce są inne warunki zakupowe i że niektórych osób po prostu nie stać na kupno lepszych wydań, ale zastanowiłbym się czy jest sens kupować wydania z Biedronki. Dajmy na to, że przykładowo jest ten OST Pulp Fiction na CD, jeżeli nie interesuje mnie wydanie CD to tym bardziej wydanie winylowe.
Z całym szacunkiem kolego ale piszesz kompletne bzdury. Wydania biedronkowe i te dostępne w sklepach muzycznych czy aukcjach internetowych to dokładnie to samo, jeśli weźmiesz sobie płytę do ręki ze sklepu i taką z biedronki kody są identyczne. Znaczna część tych płyt pochodzi od sony Poland i są to zalegające płyty na magazynach, przecież żadna wytwórnia nie tłoczy specjalnie płyt dla Lidla czy biedronki. Różnica w cenach to tylko różnica w marży-nic więcej. Biedronka sprzedaje tego więcej po małej marży i każdy zarabia. Oczywiście 1pressow tam nie zobaczysz jeśli to nie są świeżo wydane płyty ale tych w empiku też nie uświadczysz, można je dostać tylko na aukcjach lub prywatnych sklepach. Reasumując- nie ma żadnej różnicy jeśli chodzi o wydania i proszę przestać pompować ten absurdalny mit, jeśli coś brzmi źle to znaczy, ze zostało tak wytłoczone na długo przed pomysłem sprzedawania tego do biedronek.
Z całym szacunkiem koledzy ale jeden się nie myli a drugi tak...Tłocznia w Takt-u pracuje pełną parą...dosłownie na wszystkie zmiany ,świątek-piątek między innymi dla Biedronki,Empiku i firm fonograficznych.Są to różne wydania od 180 gr po ekskluzywne wielopłytowe albumy :)
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

adson pisze:
20 kwie 2021, 17:27
między innymi dla Biedronki,Empiku i firm fonograficznych
Ja zawsze myślałem, że kierowniczka ma na zapleczu prasę, ale jak robi to Takt to nawet OK ;)

A tak serio... daj spokój. Takt to może tłoczy te składanki i wznowienia dla MTJ lub wydania naszych lokalnych śpiewaków jak Sarsa, Podsiadło, etc. Reszta to wydania globalne ;)
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

adson pisze:
Tłocznia w Takt-u pracuje pełną parą...dosłownie na wszystkie zmiany ,świątek-piątek między innymi dla Biedronki,Empiku i firm fonograficznych.
Nikt nie tłoczy płyt specjalnie dla Biedronki ani dla Empiku. Ile razy trzeba powtarzać?
Oczywiście, jeżeli dane wydanie jest tłoczone przez Takt i znajdzie się w ofercie Biedronki, to taka płyta tam trafi, ale ani Takt, ani żadna inna tłocznia nie robi płyt specjalnie dla Biedronki.

Chyba trzeba to w kamieniu wyryć, a następnie walić tym kamieniem po łbach.
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

adson pisze:
dla Biedronki
Skąd ta informacja? Pracujesz tam, więc masz info z pierwszej ręki, bądź masz tam znajomego, który widział na przykład faktury wystawione przez tłocznię na Biedronkę?
adson

zbyszek1982 pisze:
21 kwie 2021, 09:36
adson pisze:
Tłocznia w Takt-u pracuje pełną parą...dosłownie na wszystkie zmiany ,świątek-piątek między innymi dla Biedronki,Empiku i firm fonograficznych.
Nikt nie tłoczy płyt specjalnie dla Biedronki ani dla Empiku. Ile razy trzeba powtarzać?
Oczywiście, jeżeli dane wydanie jest tłoczone przez Takt i znajdzie się w ofercie Biedronki, to taka płyta tam trafi, ale ani Takt, ani żadna inna tłocznia nie robi płyt specjalnie dla Biedronki.

Chyba trzeba to w kamieniu wyryć, a następnie walić tym kamieniem po łbach.
Może trzeba tak zrobić...tylko komu😀 moja żona pracuje przy okładkach na poligrafii w tym zakładzie i w kompie ma zleceniodawcę danego tytułu...więc bliżej prawdy być nie mogę co?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

adson pisze:
21 kwie 2021, 10:42
i w kompie ma zleceniodawcę danego tytułu...więc bliżej prawdy być nie mogę co?
To zdradź nam, który tytuł jest tłoczony na zlecenie Biedronki?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Felix1988

Czyli Biedronka zamawia bezpośrednio tłoczenie określonego nakładu danego tytułu, z pominięciem wydawców? To skąd nalepki na tych płytach, typu Nagrania Muzyczne Universal Music Polska? Obstawiałbym tu jako bardziej prawdopodobne, że Biedronka zamawia określoną pulę LP's, z uwzględnieniem ilości swych sklepów, a ponieważ wydawca nie ma w magazynie tysięcy płyt, bo to już nie te czasy, to są one wtedy zamawiane w tłoczni, na zlecenie Biedronki właśnie.
adson

Wojtek pisze:
21 kwie 2021, 10:46
adson pisze:
21 kwie 2021, 10:42
i w kompie ma zleceniodawcę danego tytułu...więc bliżej prawdy być nie mogę co?
To zdradź nam, który tytuł jest tłoczony na zlecenie Biedronki?
Muszę kolegę zmartwić...cały obecny rzut winyli wytłoczono w takcie...obecnie schodzi Robbie Williams, Horyzont Krawczyka...
adson

Felix1988 pisze:
21 kwie 2021, 10:48
Czyli Biedronka zamawia bezpośrednio tłoczenie określonego nakładu danego tytułu, z pominięciem wydawców? To skąd nalepki na tych płytach, typu Nagrania Muzyczne Universal Music Polska? Obstawiałbym tu jako bardziej prawdopodobne, że Biedronka zamawia określoną pulę LP's, z uwzględnieniem ilości swych sklepów, a ponieważ wydawca nie ma w magazynie tysięcy płyt, bo to już nie te czasy, to są one wtedy zamawiane w tłoczni, na zlecenie Biedronki właśnie.
To już trzeba pytać kogoś z Biedrony...Takt dostaje matryce i robi swoje.
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

adson pisze:
21 kwie 2021, 10:52
cały obecny rzut winyli wytłoczono w takcie
tuczi77 pisze:
21 kwie 2021, 09:34
Takt to może tłoczy te składanki i wznowienia dla MTJ lub wydania naszych lokalnych śpiewaków jak Sarsa, Podsiadło, etc.
Też mi nowość :D
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
Felix1988

adson pisze:
21 kwie 2021, 10:52
Muszę kolegę zmartwić...cały obecny rzut winyli wytłoczono w takcie...obecnie schodzi Robbie Williams, Horyzont Krawczyka...
OK, ale Wojtek nie pytał co wytłoczono w Takcie, ale o jakiś konkretny tytuł, wytłoczony na zlecenie Biedronki, a to jest różnica. I nie wydaje mi się, żeby Takt dostawał matryce bezpośrednio od Biedronki, tego też nie doprecyzowałeś.
ODPOWIEDZ