Jaka wkładka do 2000-2500 zł?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
zrtvals

Re: Jaka wkładka do 2000-2500 zł?

Post autor: zrtvals »

stos79 pisze:
18 kwie 2021, 11:10
To wydanie ma ponoć błąd na którejś ścieżce więc nie ma co.
Spójrz na płytę Ortofona.
Dobrych koszyków jest masa, nowych jak i używanych. Kwestia budżetu.
Z tańszych np.
https://www.ortofon.com/ortofon-sh-4-headshells-p-261
Dzięki za podesłanie linka do koszyka.
Rozumiem, że chodzi o tą płytę? https://www.winyle.pl/albumy/6266-plyta ... ecord.html

Czy żeby ustawić na niej antyskating, wystarczy to zrobić na słuch czy trzeba używać dodatkowych programów? W sensie, czy to ustawienie polega na wyeliminowaniu zniekształceń w lewym lub prawym kanale, a w razie gdyby się nie dało to ustawieniu tak, aby zniekształcenia były takie same w obu kanałach?
Myszor pisze:
18 kwie 2021, 12:03
Szkoda kasy. Lepiej kup sobie porządny koszyk.
AS ustaw taki jak masz nacisk i po robocie.
Właśnie też o tym myślałem, ale wydaje mi się, że u mnie antyskating ma się nijak do podziałki na pokrętle. Moje obecnie ustawienie to około 0,6 grama, żeby igłą nie uciekała w żadną stronę na pustej przestrzeni płyty. Gdzieś na forum wyczytałem, że podobno jak się tą wartość pomnoży przez bodajżę 1,4 to wyjdzie właściwa wartość antyskatingu. Czyli by wychodziło na to, że powinno być 0,84 g, ale no nie jestem tego pewny, a skoro wracam do winyli to chciałbym się za to zabrać właściwie. Ramie mojego gramofonu naprawiałem bo miało luzy boczne. Udało mi się rozebrać i skleić klejem dwuskładnikowym tak, że teraz trzyma idealnie i nie ma żadnych luzów i wydaje się być wszystko prosto. Sam się dziwie, że się udało to skleić, ale to było parę dobrych lat temu. W związku z czym jak napisałem, podejrzewam, że może być coś nie tak z podziałką antyskatingu bo na forum widziałem, że ludzie mają ustawione wyższe wartości nawet przy metodzie ustawiania na płycie bez rowka więc wolałbym to jednak zweryfikować empirycznie. A koszyk tak czy inaczej chciałbym kupić lepszy.
pablos pisze:
18 kwie 2021, 11:32

The parę mm to dokładnie ile? Bo może ten cały problem to się bierze właśnie z nieprawidłowego ustawienia wysięgu igły :think:
Jest to chyba jeden z najważniejszych parametrów prawidłowego ustawienia. Biegnij do sklepu i kup porządny headshell, przynajmniej by udało się ustawić prawidłowy wysięg - zgodny ze spec ramienia .

Płyta testowa swoją drogą to dobry pomysł. Ostatnio nabyłem i ciekawe testy wykonałem :)
Parametry ustawiłem wedle rady, jaką mi ktoś dał jeszcze na poprzednim koncie do mojego gramofonu. Maksymalne co daje rade ustawić na tym moim koszyku to Stevenson A i daje radę go ustawić idealnie.

Parametry są takie dla Technics sl-2000:
Inner groove radius = 60,325
Outer groove radius = 146,050
Pivot to spindle distance = 206,000
Inner null radius = 60,325
Outer null radius = 117,417
Effective length = 222,529
Overhang = 16,529
Offset angle = 23,539 stopni

Jak chce ustawić ten trochę lepszy, to brakuje mi jak dobrze pamiętam dosłownie z 3 mm, żeby ustawić idealnie? Będę musiał to dokładnie jeszcze sprawdzić, ale to jakoś na tygodniu dopiero.
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

zrtvals pisze:
18 kwie 2021, 13:03
żeby igłą nie uciekała w żadną stronę na pustej przestrzeni płyty.
To ma niewiele wspólnego z ustawianiem AS.
Pokręć sobie as w te i wewte i sprawdź czy słyszysz rożnicę.
Moim zdaniem nie usłyszysz. Jak ci dobrze płytę odtwarza i nie ściąga igły do środka czy nie przeskakuje to jest ok.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
stos79
Gramofon: Luxman PD 444

Post autor: stos79 »

zrtvals pisze:
18 kwie 2021, 13:03
Rozumiem, że chodzi o tą płytę?
Tak.
Nie potrzeba już innych zabawek.
Można żyć bez płyty testowej.Można ustawiać na ucho,na oko,tyle ile nacisk na igłę,no ale płyta to pomocna rzecz.
Dla jednej wkładki to moim zdaniem też szkoda zachodu,niemniej warto płytę testową mieć.
zrtvals

Powiem wam, ciekawie się zrobiło. Sprawdziłem poziom gramofonu, okazało się że mi trochę coś opadło. Podłożyłem kartę plastikową pod nogę gramofonu i znowu jest idealnie poziom. W związku z tym sprawdziłem jak tam antyskating. Robiłem test na pustym polu między rowkami, bo póki co nie mam jeszcze płyty testowej, okazało się że teraz dopiero przy wartości powyżej 1,6 na antyskacie ucieka do środka :shock: Czyli tyle ile wynosi nacisk na płytę. Odpaliłem pierwszą płytę z brzegu i na audacity widać, że ogólnie jak by teraz gra równiej, w sensie głośność kanałów częściej jest na tym samym poziomie. Antyskating ma największy wpływ przy wartościach początkowych, a potem ten wpływ jak by nie był już taki znaczący i od 0,5 do 1,6 nie widziałem zbytniej różnicy, dopiero powyżej 1,6 widać ze sciaga do środka. Także tym bardziej widać że ta metoda ustawienia jest niemiarodajna. Kupuje płytę testową i wyreguluje mam nadzieje wtedy poprawnie.
Rekiniasty
Gramofon: PL-70 L II

Post autor: Rekiniasty »

zrtvals pisze:
18 kwie 2021, 22:04
powyżej 1,6 na antyskacie ucieka do środka :shock:
dopiero powyżej 1,6 widać ze sciaga do środka.
jak to do środka ??
sugerujesz że zwiększając wartość antyskatingu ramię ucieka zamiast na zewnątrz płyty to do środka ?
powinno być odwrotnie!
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

zrtvals pisze:
18 kwie 2021, 22:04
dopiero powyżej 1,6 widać ze sciaga do środka.
To działa ci odwrotnie niż powinno :lol:
Im większy AS tym bardziej ramię odciągane jest na zewnątrz a nie do środka.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
zrtvals

Oj pomyłka z tego szoku :lol: Miałem na myśli, że na zewnątrz :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Czyli wszystko dobrze, a gramofon nie trzymał poziomu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ