To w końcu jak to jest ,z jednej strony
a z drugiejmotown pisze:Ja wiem, że teraz gramofony marki Technics osiągają horrendalne ceny, ale dla mnie po prostu nie są tyle warte
to jest ten hi-end od któregomotown pisze:A jak będę miał nieco wolnego grosza to kupię sobie nowego SL-1200
motown pisze:Mam teraz inne gramofony na oku, zobaczysz, jeszcze ci oko zbieleje
ale sl-1200 już jest "hi-end" ,to chyba żadnego na oczy nie widziałeś, bo oprócz braku wyświetlacza i paru przycisków aż tak istotnych zmian w sl-1410 niema : ten sam silnik,ramie to samo (co w modelach od 1300 - 1500 trochę inaczej zawieszone a w 1600- 1800 -nawet tak jest to samo zawieszone,czyli co mam hi-end) słowem totalny brak konsekwencji lub plecenie co ślina na język przyniesie, po to tylko żeby się wykazać na forum że ma się coś istotnego do powiedzenia. A swoją drogą ( na pewno się wielu narażę ) to dążenie to tego perfekcyjnego "hi-endu" mnie śmieszy,większość z nas z racji wykonywania zawodów i otaczających wszech obecnych hałasów ma w mniejszym lub większym stopniu przytępiony słuch i walka o parę db i Hz nie jest warta świeczki no chyba że jest się snobem i nie ma co się robić z fortuną.Jak widzę te gramiaki po 100 tyś zł lub euro to mi nadgarstki wylatają ze stawów. Zgodzę się z jednym co ma znaczący wpływ na odsłuch ,wkładka i PRE z dobranymi do niego kolumnamimotown pisze:Twój gramofon to nie jest jakiś ultra-rzadki, imponujący hi-end
( jestem w trakcie przerabiania tematu i odsłuchach kina domowego dla syna ) wiem co ma istotny wpływ, a to czy płyta leży na akrylu czy granicie w gruncie rzeczy nie ma aż tak istotnego znaczenia ( no chyba że jest się wybitny muzykiem wirtuozem i ma się nad przeciętny słuch do uchwycenia tych różnic w db i Hz .
I idąc za radą syna - (po co wdajesz się w te pyskówki na forach przeważnie są pieniacze ) i żony cytuje:( chłopie masz siwe skronie i skończoną 50-siątke nie żal ci nerwów lepiej mną się zajmij, ja ci wyreguluje ciśnienie pozytywnie ) więc na tym kończę te nie związane z tematem wypowiedzi (oczywiście po komentarzach mojej obecnej wypowiedzi,bo tego nie da się uniknąć ) i niech już będą tylko takie jak powinny być od początku,czyli : proszę o fotki na PW lub e-mail