Postanowiłem wyczyścić potencjometr "pitch" w 721. Serwisant, który Duala prawie ubił, nie omieszkał spryskać wszystkiego "Kontaktem" przez co wypłukał smar z ośki i ogólnie narobił gnoju. Na filmiku widać jak obudowa błyszczy się od oleju:
https://photos.app.goo.gl/LVG6PzrfhPpaCoHm7
Potencjometr jest nitowany dwoma nitami miedzianymi fi 1,5mm. Postanowiłem rozwiercić otwory do 2mm i zastosować śrubki M2. Operacja nie stwarza problemów o ile dysponuje się wiertarką stołową (lub stojakiem do wiertarki ręcznej). Wykonać ją należy w dwóch etapach: po rozwierceniu pierwszego nitu należy skręcić potencjometr śrubką i dopiero teraz można rozwiercać drugi nit. Dzięki temu potencjometr nie rozleci się przy rozwiercaniu drugiego nitu. Tworzywo obudowy jest termoplastyczne (chyba ABS) i wierci się w nim dobrze ale trzeba uważać, żeby nie przegrzać, bo się zaczyna topić. Tak wygląda potencjometr po rozłożeniu (zdjęciu pokrywy i wypięciu zawleczki typu E z końca osi):
Oczywiście psikanie zrobiło w środku potencjometru bagno
A ślizgacz pozostał brudny
Wszystkie elementy należy wykąpać w alkoholu, delikatnie (szczególnie ślizg) wyczyścić.
Ośkę nasmarować smarem spowalniającym (niestety mojej nie udało się całkiem wyjąć, bo dokręcanie śrubki gałki pokrętła spowodowało zbyt duże nierówności powierzchni, więc wysunąłem na ile się dało), powierzchnie stykowe można lekko natłuścić wazelina techniczną, smar spowalniający można też dodać między zewnętrzną powierzchnię plastiku ze ślizgiem a pokrywą. Ja użyłem oleju silikonowego do wind (300000cSt), bo nic lepszego nie miałem. Następnie całość skręcamy uważając na wzajemne położenie elementów. Gotowy wygląda tak:
Oczywiście śrubki należy wkręcić odwrotnie niż na zdjęciu (dzięki Kamil) bo od drugiej strony jest miejsce.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10