Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Z tego co polecił Wojtek ja rekomenduję Technicsa SU-V707. Kawał porządnego wzmacniacza za dobrą cenę, drugi model od góry w swojej serii.
DIOMEDES KATO
madlib55

Post autor: madlib55 »

Czyli Gramofon TECHNICS SL-Q2 oraz wzmacniacz TECHNICS SU-V707 (http://allegro.pl/technics-su-v707-wzma ... 89742.html) są kompatybilne? tzn "skumają się" ? :? Będę w stanie jakoś sama to podłączyć :mrgreen:

Czy dobranie kolumn do tego zestawu będzie w miarę łatwe (koszt ok 300zł) ?
Awatar użytkownika
Winters

Tak i tak.
DIOMEDES KATO
madlib55

Post autor: madlib55 »

dzięki ;-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ja za to bardziej wskazałbym np. na obydwa Luxmany, Telefunkena, Onkyo czy Yamahy niż na ten model Technicsa, ale jeśli już jesteś zdecydowana to ten model też ujdzie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Luxman byłby lepszy, z resztą się nie zgodzę. Niestety obydwa Luxy są w stanie wystawkowo-bazarowym, a wątpię, że koleżanka ma ochotę na dłubanie.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Post autor: JacK »

Faktycznie niezła padaka te luxmany. Pewnie przez wiele lat grały w jakimś niemieckim garażu, potem trafiły na wystawke, teraz zaś robią za super sprzęt hi-fi do polskiego salonu :-)
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Winters:
Piszesz tak jakby wszystkie używane stare Technicsy u nas były zawsze w super stanie i pochodziły prosto z Japonii :)
Te SU-V707 (wszak są aż 3 sztuki w tej cenie) to żaden wyjątek.

Ja wiem, że masz pewne skrzywienie na tą markę.
Ja też lubię te sprzęty, ale nie na tyle by być tak zaślepiony w ich ocenie na tle bardziej jakościowych wzmacniaczy.

Nawet ten Harman HK-6500 jest już ciekawszą konstrukcją, mimo że sam rzadko kiedy chwalę/polecam Harmany.
Tak samo JVC JA-S22.
JacK pisze:Faktycznie niezła padaka te luxmany.
Te parę rysek z przodu i z tyłu kwalifikuje sprzęt do stanu "padaki"?
Ktoś chyba jeszcze faktycznie dobitego sprzętu nie widział na oczy.

Zadziwiacie mnie tymi wypowiedziami, Panowie :)
Winters trochę mniej, bo już się przyzwyczaiłem, że jak coś poleca to tylko parę marek i parę modeli "króluje", a reszta z wizualnych bądź nieznanych powodów przepada.

Zresztą, facet od Luxów nie dość że wspomina o gwarancji to jeszcze wystawia paragon, a więc prowadzi działalność.
Takich zdecydowanie łatwiej "postawić do pionu" przy felernym zakupie niż osobę prywatną.

Pamiętajcie, że ryzyko przy zakupie używki (obojętnie co by to nie było) występuje zawsze, niezależnie skąd, od kogo i z jakimi zdjęciami.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Wojtek pisze:Piszesz tak jakby wszystkie używane stare Technicsy u nas były zawsze w super stanie i pochodziły prosto z Japonii
Co? Gdzie? Jak? Jakby wyglądały tak jak te Luxy to w życiu bym ich nie polecił.
Wojtek pisze:Nawet ten Harman HK-6500 jest już ciekawszą konstrukcją, mimo że sam rzadko kiedy chwalę/polecam Harmany.
Tak samo JVC JA-S22.
Absolutnie się nie zgadzam. Przesadziłeś z tym Harmanem i JVC.
Seria Vx0x to nie są rakiety, są gorzej wykonane niż wzmacniacze z wcześniejszych lat, brzmią bardziej kwadratowo, ale i tak są niezłe jak na tą cenę. Byłyby jeszcze dużo, dużo lepsze gdyby nie cała zabawa pod tytułem "Computer Drive". Największy bajer w 1983 ;)
Wojtek pisze:[...]a reszta z wizualnych bądź nieznanych powodów przepada
Jakbym w każdym temacie, w którym coś polecam, pisał o każdym urządzeniu z Twoich zazwyczaj kilkukilometrowych list to musiałbym się na to forum przeprowadzić, przestać jeść itd.
Wojtek pisze:Pamiętajcie, że ryzyko przy zakupie używki (obojętnie co by to nie było) występuje zawsze, niezależnie skąd, od kogo i z jakimi zdjęciami.
To ryzyko rośnie proporcjonalnie z:
- marnym opisem aukcji
- ilością uszkodzeń wizualnych
- "fachowością" sprzedawcy

Takie są moje spostrzeżenia, już niejeden temat o sprzęcie "100% sprawnym" z allegro tu przerabialiśmy.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2012, 22:47 przez Winters, łącznie zmieniany 1 raz.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Winters pisze:Absolutnie się nie zgadzam. Przesadziłeś z tym Harmanem i JVC.
To się nie zgadzaj. W porównaniu z Technics SU-V707 jest tutaj zero przesady :)
Technicsom tej serii brakuje przede wszystkim pewnej finezji jeśli chodzi o dźwięk.
Winters pisze:Byłyby jeszcze dużo, dużo lepsze gdyby nie cała zabawa pod tytułem "Computer Drive". Największy bajer w 1983 ;)
Dużo dużo to "w życiu nigdy", ale fakt faktem jest to przykład przekombinowania Technicsa.
Dlatego moim zdaniem już lepiej sięgnąć po V7 niż V707, ale V7ki nie tak często się trafiają w tym pułapie cenowym.
V707 jak widać, od ręki, raczej nie bez powodu :)
Winters pisze:Jakbym w każdym temacie, w którym coś polecam, pisał o każdym urządzeniu z Twoich zazwyczaj kilkukilometrowych list to musiałbym się na to forum przeprowadzić, przestać jeść itd.
Haha, no coś w tym jest, masz rację, ale to potem tak dziwnie wygląda jakby z całej listy był tylko jeden wygrany, kiedy w rzeczywistości tak nie jest, a resztą nie warto sobie głowy zawracać :)

Nie ma to jak realistyczne podejście kupowania rzeczy wyszykowanych na "picuś glancuś" po niskiej cenie ;)
Porysowany Technics byłby w takim razie wart 100 złotych? Fajnie :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Wojtek pisze: Dużo dużo to "w życiu nigdy", ale fakt faktem jest to przykład przekombinowania Technicsa.
Dlatego moim zdaniem już lepiej sięgnąć po V7 niż V707, ale V7ki nie tak często się trafiają w tym pułapie cenowym.
Prawda.
Wojtek pisze: Nie ma to jak realistyczne podejście kupowania rzeczy wyszykowanych na "picuś glancuś" po niskiej cenie ;)
Porysowany Technics byłby w takim razie wart 100 złotych? Fajnie :)
Wyszykywany na picuś glancuś, a zadbany, niepoobijany to dwie różne rzeczy.
Wartość jest subiektywna. Cena jest obiektywna.
DIOMEDES KATO
jahsiotr

Post autor: jahsiotr »

Właśnie szukam jakiegoś starego sprzętu grającego. Chciałbym na zestaw wydać do 800zł. Tj. amplituner lub wzmacniacz i głośniki. Wolałbym amplituner, bo mnie wizualnie strasznie korcą, ale jeżeli jakiś wzmacniacz okaże się znacznie lepszym wyborem , to nie będę marudził. Byłbym wdzięczny za jakieś pozycje do rozpatrzenia, bo już od kilku dni po Allegro szperam, ale bez wiedzy ciężko znaleźć korzystną ofertę. Jeśli to ma jakieś znaczenie to słucham ambientu, muzyki elektronicznej starej i nowszej, trip-hop. Do zastosowań domowych a nawet pokojowych, żadnych imprez. Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Winters

DIOMEDES KATO
jahsiotr

Post autor: jahsiotr »

Wolalbym wlasnie pokroju tego Philipsa. Strasznie mi sie podoba. Boje sie tylko, ze na koniec licytacji cena dojdzie za wysoko na moje mozliwosci.
ODPOWIEDZ