Dzień dobry Jestem nowy wiec wybaczcie brak oglady. Zakupilem cec st,730 z calym dobrostanem no i pytanie co to jest? I na jaka igle wymienic, bo ta jesli jest fabryczna to dobija 30-stki. Gdzies na necie w info firmy handlujacej na litere W..... pojawilo sie ze to moze byc wkladka sansui sc60 z igla sansui sn60. Czy aby napewno? Ja nie dostrzegam zadnych oznaczeń. Krotkie pytanie do wiedzacych- co to jest i na co podmienic aby bylo lepiej?
Seria Nagaoka MP?
Body QLM mk2 jest identyczne z VLM i XLM mk2 (tyle że te ostatnie są złote).
Poziom konkretnego egzemplarza dyktuje klasa igły.
Są dostępne jeszcze gdzieniegdzie oryginaly, ale JICO robi sferyka, eliptyka i Shibatę.
Natomiast jest też sporo kiepskich tanich zamienników które w ogóle nie grają.
Dziękuje Dante
I pewnie tak właśnie jest. Oryginalna z pierwszego montażu sansui sc i sn60, i dlatego bez oznaczeń. I co z tym fantem zrobic? Co radzicie? Gramofon budżetowy cec st730 i raczej b.prosty bez potencjału. Ja również nie wyjdę poza 2-3 odsłuch w tygodniu. Obecne brzmienie jakby takie chude w średnicy jest i czegos jeszcze brakuje. Podejrzewam, że igła zjechana..... Czy wymienić tylko igłe na nową stylusa czerwona od W...... Czy może przy jakimś rozsądnej inwestycji w przyjemność zakupić nową wkładkę z igłą - ale jaką, żeby było lepiej ale bez przesady bo gramofon jest jaki jest. Jaki złoty środek?????
Znalazłem taką wkładkę z igła. Wiem igła to szrot i do wymiany. Ale nie wiem co to za wkładka. Podejrzewam że Akai pc90 ale nie ma żadnych oznaczeń (podobny kształt). Czy ktoś coś wie co to może być za wkładka i czy warto w nią zainwestować tj. dokupić nową igłę.