Oczywiście mówimy o używka(najlepiej lata 70 ,80)chelepperro pisze:Witam
Posiadam ostatnio zakupiony Optonica SM-1616 bedący fundamentem do mojego przyszłego zestawu słuchania czarnego krążka.
Może poradzicie coś do 300-400 zł.
Jakie kolumny do 300 zł?
- chelepperro
Re: Jakie kolumny do 300zł?
- Winters
- Stelma
- Gramofon: BRAUN PS550S DUAL604
Jakie kolumny do 300zł?
znalazłem takie oto leciwe marantze HD 440
http://allegro.pl/wysokiej-jakosci-kolu ... 64000.html
mam na podorędziu u siebie model 770 i nie zamieniłbym na inne no ewentualnie na wyższy z tej serii
http://allegro.pl/wysokiej-jakosci-kolu ... 64000.html
mam na podorędziu u siebie model 770 i nie zamieniłbym na inne no ewentualnie na wyższy z tej serii

słucham z: Brauna PS 550S(philips 400II), DUAL-i: 604(Shure m75) i 1218(dual 240E) Bang Olufsen 2202 (b&o mmc20s)
CD-marantz cd-50, DECK - akai GXC-760D , ampli Sanyo jcx 2900k , Marantz HD 770
CD-marantz cd-50, DECK - akai GXC-760D , ampli Sanyo jcx 2900k , Marantz HD 770
- chelepperro
zdecydowałe się na CELESTION 120.Cóż,zotał do zestawu tylko gramofonik 

-
- Gramofon: Telefunken RS 30
Zastanawiam się nad takim typem Grundig Box fl10.
http://allegro.pl/show_item.php?item=2818512554
Co sądzicie? Przeznaczenie: do wzmacniacza o mocy 60/85 W i pokoju 25 m2.
PS. Juz się nie zastanawiam, bo kupiłem, ale i tak jestem ciekaw Waszego zdania.
http://allegro.pl/show_item.php?item=2818512554
Co sądzicie? Przeznaczenie: do wzmacniacza o mocy 60/85 W i pokoju 25 m2.
PS. Juz się nie zastanawiam, bo kupiłem, ale i tak jestem ciekaw Waszego zdania.
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Jakie kolumny do 300zł?
Ja jestem ciekaw jak to zagra.... bo konstrukcja mocno dyskusyjna.
-
Przyznaję, że konstrukcja jest niebanalna, ale właśnie gdy piszesz, że jest dyskusyjna to na tę dyskusję liczę. A jeszcze bardziej na doświadczenia. Nawet z podobnymi płaskimi konstrukcjami.Robert007Lenert pisze:Ja jestem ciekaw jak to zagra.... bo konstrukcja mocno dyskusyjna.
Osobiście liczę też, że kolumny zagrają ładnie i równie ładnie będą wyglądać, ale to się ma okazać jutro. Ja będę mógł jedynie powiedzieć czy mi się podoba, bo to moje pierwsze większe kolumny. Opinie użytkowników na temat tych kolumn w necie zachodnim są bardzo pozytywne, w szczególności jeśli chodzi o średnie i wysokie tony, za to przyznają, że bardzo niskich basów z siebie nie wydają, zakres to 40-25000 hz(mnie to akurat nie przeszkadza, jeżeli tylko będą grały wyraźnie). Chwalone są za bezproblemową ustawialność (np. brak konieczności zapewnienia z tyłu dużej przestrzeni, możliwość powieszenia na ścianie).Początkowa cena około 1000 DM w latach 1978-1979, słuszna waga kompletu ok. 30 kg, mogą świadczyć o dobrej początkowej jakości. Zobaczymy.
- Robert007Lenert
- Kontakt:
To podziel sie koniecznie opinia. Ja jestem zwolennikiem malych monitorow. Nie cierpie zdudionego basu. Przyznaje, ze te kolumny ladnie sie prezentuja, ale nigdy nie slyszalem tak plaskich dobrze brzmiacych, stad moja ciekawosc. Natomiast wiem, ze malenstwa chocby takie jak Canton Plus S potrafia zaskoczyc brzmieniem. Moze sie okazac ze i tutaj ktos tak to zaprojektowal, ze zagra pieknie. Tego nie wykluczam, ale nie wiem, bo nie znam tych zestawow.
-
Jakie kolumny do 300zł?
Napisz! Opisz!Florek pisze: Osobiście liczę też, że kolumny zagrają ładnie i równie ładnie będą wyglądać, ale to się ma okazać jutro.
i
Czekamy!Robert007Lenert pisze: podziel sie koniecznie opinia
-
Jakie kolumny do 300zł?
Witam!
Chciałam się poradzić w kwestii doboru odpowiednich kolumn w granicach 300zł. Posiadam gramofon TECHNICS SL-Q2 oraz wzmacniacz TECHNICS SU-V707. Jakie kolumny byłyby Waszym zdaniem godne polecenia? Może udałoby się zaproponować coś konkretnego
Pozdrawiam!
Chciałam się poradzić w kwestii doboru odpowiednich kolumn w granicach 300zł. Posiadam gramofon TECHNICS SL-Q2 oraz wzmacniacz TECHNICS SU-V707. Jakie kolumny byłyby Waszym zdaniem godne polecenia? Może udałoby się zaproponować coś konkretnego

Pozdrawiam!
- rocketman
Kolumny do Technicsa SU-7700K
Hej,
Szukam kolumn do Technicsa SU-7700K (przede wszystkim pod kątem gramofonu, póki co G8010). Cena: około 300 pln, muzyka: głównie klasyka rocka (doors, zeppelin, taka kategoria), pomieszczenie: ok. 20 m2, dość wysokie (mieszkanie w starej kamienicy).
Nawet nie chodzi mi o konkretne modele z allegro (choć byłoby mi miło), ale jakąś taką wskazówkę, w którą stronę iść, czego szukać, jacy producenci, ewentualnie serie - przyznam, że z całego zestawu temat głośników jest dla mnie najtrudniejszy, totalnie czarna magia. Wiadomo, Technics brzmi raczej ciepło (niektórzy użyli by mniej pozytywnego określenia
). Mi to odpowiada, niemniej wydaje mi się, że wolałbym kolumny, które jeżeli już, to odrobinę to brzmienie "podostrzą", a nie rozmiękczą jeszcze bardziej, bo może zrobić się mętnie i smętnie. Jestem jeszcze zupełnym laikiem, mam nadzieję, że zrozumiecie co mam na myśli
Będę wdzięczny za wszelką pomoc, pozdrawiam!
Szukam kolumn do Technicsa SU-7700K (przede wszystkim pod kątem gramofonu, póki co G8010). Cena: około 300 pln, muzyka: głównie klasyka rocka (doors, zeppelin, taka kategoria), pomieszczenie: ok. 20 m2, dość wysokie (mieszkanie w starej kamienicy).
Nawet nie chodzi mi o konkretne modele z allegro (choć byłoby mi miło), ale jakąś taką wskazówkę, w którą stronę iść, czego szukać, jacy producenci, ewentualnie serie - przyznam, że z całego zestawu temat głośników jest dla mnie najtrudniejszy, totalnie czarna magia. Wiadomo, Technics brzmi raczej ciepło (niektórzy użyli by mniej pozytywnego określenia

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, pozdrawiam!
- Winters
Kolumny do Technicsa SU-7700K
Witam.
http://allegro.pl/canton-gle-50-audiofi ... 33519.html
Idź tędy:rocketman pisze:ale jakąś taką wskazówkę, w którą stronę iść
DIOMEDES KATO
-
Kolumny brzmią ładnie, czysto i wyraźnie. Aczkolwiek nie są najmniejsze... Z podstawkami mają 71 cm wysokości i 42 szerokości. Niemniej głębokość ich jest mała, stąd są ustawne. Przyszły wydaje mi się sprawne - niskotonowy gra - dmucha, słychać, średniotonowy gra - brzęczyRobert007Lenert pisze:To podziel sie koniecznie opinia. Ja jestem zwolennikiem malych monitorow. Nie cierpie zdudionego basu. Przyznaje, ze te kolumny ladnie sie prezentuja, ale nigdy nie slyszalem tak plaskich dobrze brzmiacych, stad moja ciekawosc. Natomiast wiem, ze malenstwa chocby takie jak Canton Plus S potrafia zaskoczyc brzmieniem. Moze sie okazac ze i tutaj ktos tak to zaprojektowal, ze zagra pieknie. Tego nie wykluczam, ale nie wiem, bo nie znam tych zestawow.

-
Włącz wzmacniacz i nie włączając muzyki zbliż ucho do głośnika jakiś niewielki szum powinien wydawaćFlorek pisze: Jak sprawdzić czy wysokotonowe działają?

Mam Philipsy 22ah467 także o takich "cudacznych" proporcjach obudowy .Brzmią naprawdę bardzo dobrzeRobert007Lenert pisze:To podziel sie koniecznie opinia. Ja jestem zwolennikiem malych monitorow. Nie cierpie zdudionego basu. Przyznaje, ze te kolumny ladnie sie prezentuja, ale nigdy nie slyszalem tak plaskich dobrze brzmiacych, stad moja ciekawosc. Natomiast wiem, ze malenstwa chocby takie jak Canton Plus S potrafia zaskoczyc brzmieniem. Moze sie okazac ze i tutaj ktos tak to zaprojektowal, ze zagra pieknie. Tego nie wykluczam, ale nie wiem, bo nie znam tych zestawow.

-
madlib55 pisze:Witam!
Chciałam się poradzić w kwestii doboru odpowiednich kolumn w granicach 300zł. Posiadam gramofon TECHNICS SL-Q2 oraz wzmacniacz TECHNICS SU-V707. Jakie kolumny byłyby Waszym zdaniem godne polecenia? Może udałoby się zaproponować coś konkretnego![]()
Pozdrawiam!
co sadzicie o poniższych propozycjach? (do odsłuchu głównie muzyki rap, funk, soul, r&b):
http://allegro.pl/kenwood-ls-76-kapital ... 99508.html