To niezupełnie tak jest- gramofon kupiłem za mniejsze pieniądze, kiedy jeszcze były dostępne, kilka miesięcy zajęła mi renowacja i budowa plinty. Miałem do wyboru 2 ramiona - SME 3009 non improved i FR 54 - wybrałem to drugie. Przez długi czas z ciekawości czytałem o innych ramionach tej firmy i planowałem upgrade do FR64 tym bardziej, że wszystkie wymiary poza otworem montażowym pasują (również do Ikeda 345 - ale to już inna bajka, zreszta FR64s jest pierwowzorem).
Denon 301, jak już wspomniałem, był kupiony do FR54. Wiem, jakie wkładki mogę kupić "w ciemno" do Fr64s,ale wszystko w swoim czasie, cena nie jest niska. Teraz ramię ma takie możliwości rozbudowy o wkładki, że w zasadzie nie ma ograniczeń(oczywiście low comp.). Pasję ma się na całe życie.
Na razie jednak chcę mieć jakieś rozeznanie, jakie są podstawowe różnice. Pewnie na początek pójdzie Denon 103r, który przynajmniej technicznie powinien pasować, do porównania i zobaczę różnicę. Nie ma jednak pośpiechu, dlatego chciałem trochę podyskutować.
Inna sprawa, to fakt, że mówienie o pieniądzach na forum dla entuzjastów i hobbystów trochę nie pasuje.
Każdy z nas od czegoś zaczynał dochodził do swojej nirwany.