Niecentryczność płyty.
- taurus
Niecentryczność płyty.
Witam
Czy niecentryczność płyty powodująca bujanie się ramienia w poziomie o amplitudzie ok 0,5 - 0,7 cm to jakaś znaczna wada nowej płyty ? Moje wszystkie stare płyty chodzą równo, a tu taka niespodzianka. Dodatkowo na nowej płycie jest kilkadziesiąt głośnych chrupnięć, nie wiem czy wynikają z niecentryczności płyty czy też płyta mimo, że nowa powinna zostać umyta. Nowa płyta to 180g legacy Kind of blue.
Czy niecentryczność płyty powodująca bujanie się ramienia w poziomie o amplitudzie ok 0,5 - 0,7 cm to jakaś znaczna wada nowej płyty ? Moje wszystkie stare płyty chodzą równo, a tu taka niespodzianka. Dodatkowo na nowej płycie jest kilkadziesiąt głośnych chrupnięć, nie wiem czy wynikają z niecentryczności płyty czy też płyta mimo, że nowa powinna zostać umyta. Nowa płyta to 180g legacy Kind of blue.
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Niecentryczność płyty.
Spójrz bardziej jak się igła z wkładką bujają.taurus pisze:Czy niecentryczność płyty powodująca bujanie się ramienia w poziomie o amplitudzie ok 0,5 - 0,7 cm to jakaś znaczna wada nowej płyty ?
A tą niecentryczność widać też gołym okiem jak masz płytę w rękach?
Możesz zaobserwować jak się wtedy igła zachowuje.taurus pisze:Dodatkowo na nowej płycie jest kilkadziesiąt głośnych chrupnięć, nie wiem czy wynikają z niecentryczności płyty
Powinna. Sama "nowość" nośnika za dużo nie gwarantujetaurus pisze:czy też płyta mimo, że nowa powinna zostać umyta.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- taurus
Niecentryczność płyty.
Podczas poziomych ruchów ramienia igła wygina się na boki, niezbyt mocno ale wyraźnie. Gołym okiem niecentryczności nie widać.
pozdrawiam
pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Niecentryczność płyty.
No to może jeszcze ujdzie to w tłoku, skoro igła sobie z tym radzi, ale jak dla mnie taka wada przy takim wydaniu to coś śmiesznego.
Umyj płytę i zobacz czy "chrupnięcia" znikną. Jeśli nie, towar chyba warto zareklamować
Umyj płytę i zobacz czy "chrupnięcia" znikną. Jeśli nie, towar chyba warto zareklamować

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Niecentryczność płyty.
To źle!taurus pisze:odczas poziomych ruchów ramienia igła wygina się na boki, niezbyt mocno ale wyraźnie. Gołym okiem niecentryczności nie widać.
W przypadku niecentryczności płyty ramię powinno się "kiwać", a nie igła...
Wniosek?
Sprawdzić/ przesmarować łożysko ramienia itp

...moim zdaniem

- taurus
Re: Niecentryczność płyty.
Rusza się głównie ramię, igła wykonuje ruchy niewielkie, widać to na filmiku, wiem, że jakość marna ale tylko na tyle stać mój telefon.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- taurus
Niecentryczność płyty.
Ok, już napisałem do sprzedawcy, mam nadzieję, że z wymianą na nową nie będzie problemu. Nie ma pewności czy problem nie dotyczy wszystkich płyt będących na stanie u tego sprzedawcy. Druga strona płyty też ma ten sam problem tyle, że w znacznie mniejszym stopniu.
pozdrawiam
pozdrawiam
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Niecentryczność płyty.
Czyli wykrakalem... pamietasz Taurus jak Ci opowiadalem o Coltrane, Amon Duul II i Taj Mahalu ze wznowien...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Niecentryczność płyty.
Po filmiku widzę, że te 0.5-0.7cm to trochę przesadzone było, ale zdaję sobie sprawę, że na filmiku może tego tak nie widać oraz że tak na oko trudno to dokładnie określić.
Cóż, jest to zjawisko, które ramię i igła zniosą, nie jest to jakiś mocny powód do obawy, w tym przypadku.
Przypuszczam że problem może z powodzeniem dotyczyć całej partii tego tłoczenia.
Ciekawe co będzie po wymianie (oby się udało
).
Cóż, jest to zjawisko, które ramię i igła zniosą, nie jest to jakiś mocny powód do obawy, w tym przypadku.
Przypuszczam że problem może z powodzeniem dotyczyć całej partii tego tłoczenia.
Ciekawe co będzie po wymianie (oby się udało

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Winters
Niecentryczność płyty.
Wymień albo postaraj się o zwrot pieniędzy. Mam to samo wydanie bez najmniejszej skazy.
Wersja USA czy Music on Vinyl?
Wersja USA czy Music on Vinyl?
DIOMEDES KATO
- taurus
- Winters
Niecentryczność płyty.
RTI miało w pewnym okresie takie problemy z kontrolą jakości. Na Twoim miejscu postarałbym się o zwrot pieniędzy i kupił europejskie tłoczenie.
DIOMEDES KATO
- taurus
Niecentryczność płyty.
Reakcja sprzedawcy (sklepu handlującego między innymi na allegro) wygląda tak :
"Witam,
z opisu i filmu płyta którą Pan u nas zakupił jest naszym zdaniem normalną płyta winylową na której może być słychać trzaski.
Tym samym płyta nie podlega reklamacji.
Dla Pana informacji sprzedaliśmy dużo egzemplarzy tego wydawnictwa, wszyscy klienci byli zadowoleni."
pozdrawiam
"Witam,
z opisu i filmu płyta którą Pan u nas zakupił jest naszym zdaniem normalną płyta winylową na której może być słychać trzaski.
Tym samym płyta nie podlega reklamacji.
Dla Pana informacji sprzedaliśmy dużo egzemplarzy tego wydawnictwa, wszyscy klienci byli zadowoleni."
pozdrawiam
- Winters
Niecentryczność płyty.
Wyślij im link do tego tematu i zobacz co będzie. Trzaski to jedno, niecentryczność to drugie.
Z drugiej strony, jeżeli to nie psuje odbioru muzyki to nie ma o co się bić. Płytę obowiązkowo umyj, to jest podstawa przy wszystkich winylach. Tłocznie do nie do końca sterylne środowisko.
Z drugiej strony, jeżeli to nie psuje odbioru muzyki to nie ma o co się bić. Płytę obowiązkowo umyj, to jest podstawa przy wszystkich winylach. Tłocznie do nie do końca sterylne środowisko.
DIOMEDES KATO