Moje płacze zostały wysłuchane - dzięki zbiorowej mądrości Kolegów i ich zdolnościom perswazyjnym oraz uprzejmości i negocjacyjnej elastyczności Kolegi Freya (dzięki za łagodną cenę i pomoc w wysyłce sprzętu!!!) w sobotę zapadła decyzja o relokacji kolumn NAMCO NSZ-333 (
http://www.hifi-archiv.info/Namco/1979/) z Bytomia do Warszawy. Cały proces od decyzji do pojawienia się tych ślicznotek w moim domu trwał ok. 30 godzin, co - jak na weekend - wydaje się być niezłym czasem
Byłem zagoniony, więc kolumny miały kilka godzin spokoju na ostygnięcie, zapoznanie się z kotami i psami i generalne poznanie nowego otoczenia. Dopiero 15 minut temu poznałem je z JVC A-X1 i teraz razem radośnie plumkają

Cudnie wyglądają, stan NM (zważywszy wiek), i mają tę estetykę "altusową", która strasznie mi się spodobała i cieszę się, że takie kolumny zawitały pod mój dach.
Wrażenia odsłuchowe są gorące, nieuporządkowane i totalnie nie audiofilskie:
- k....., ile tu jest basu!!!!!!! I tego niskiego, i średniego.
- koniecznie muszę zrobić podstawki - niewysokie, pewnie ze 30-40 cm, ale jednak. I jakaś separacja od podłogi musowa.
- ciepłe (w porównaniu z Wharfedale Delta 30 nawet bardzo ciepłe), muzykalne, mogę sobie wyobrazić 12 godzin odsłuchu w jednym ciągu
- jako tester biorę m.in. Chrissie Hynde "Valve Bone Voe" - no dobra, teraz leci z Tidala master po kiepskim DACu, a ja zasłuchiwałem się tą płytą na Technicsie 1200GR, 6 razy droższym Luxmanie L-435 i 5 razy droższych Thielach CS 1.2. Ale....jest fajnie, dużo smaczków nadal słyszalnych.
- Miles z "Kind of the Blue" na moim kiepskim CD - nieżle, nawet bardzo nieźle

- Quincy i "Let The Good Times Roll" z Jook Joint - o żesz, ależ fajnie!!!
- Dire Straits 'Ride Across The River" - znów nieuczciwe porównanie - tu słaby Cd-Player, wcześniej MOFI. Ale zdało na 4. Czekam z niecierpliwością na Grundiga 5200 od Kolegi Kukiz 30 - jutro powinien dojechać. Będzie lepiej
- Norah Jones otarła się o mnie. To dobry znak
Wysokie są mocno nienachalne, nawet troszkę zbyt nienachalne - zobaczymy po zrobieniu podstawek, na podłodze nie chcę jednak siedzieć

Jeszcze się powstrzymałem przed przekręceniem gałki "treble" we wzmacniaczu.
Generalnie - uchylam kapelusza, ba! Kłaniam się czapką do samej ziemi uczonym Kolegom - świetny strzał w ogóle, a w tym budżecie to czad komando!!!!
PS. Clarence Clemons (tak, ten od Springsteeena) "Peacemaker" - magicznie się zrobiło....mrauuuuuu...cudny ten bas jest.....
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2