Za namową najmłodszej córki kupiłem konsolę Braun r23. Zestaw bardzo solidnie zbudowany stolarski, design znowu modny, chociaż ten egzemplarz pochodzi z 1963 roku. Kosztował wówczas 898 DM. Cena katalogowa wówczas to 1195 DM. Klient albo dostał wysoki rabat, albo zestaw został sprzedany bez gramofonu. Oryginalnie był tam montowany Telefunken 504, szczerze powiedziawszy niezbyt wysokich lotów.
U mnie zamontowano Dual 1019 i dodatkowo konsola została doposażena w pre Dual TVV 46.
Trudno powiedzieć, czy taka wersja istniała od początku, czy ktoś w późniejszym czasie dokonał zmiany. Sama konsola została wyprodukowana w 1961 roku i chyba Dual 1019 jeszcze wtedy nie był produkowany.
Całość brzmi bardzo dobrze. Wszystko jest teraz sprawne, wyczyszczone potencjometry, i wymieniona jedna żarówka w amplitunerze. Gramofon nie wymagał żadnej ingerencji oprócz wymiany igły, bo była zużyta do granic możliwości. Na szczęście miałem w zapasie. Winda działa prawidłowo, automat również, gramofon idealnie trzyma obroty, a kółko dilera jest jak nowe. Na teraz nic nie będzie robione.
Radio gra troszkę głośniej od gramofonu, myślę że to kwestia zastosowanego pre.
Acha, headshell jest trochę parchaty, może ktoś ma pomysł jak go przypudrować
Ponieważ zestaw jest wyposażony w 5 głośników, nie są one rozłożone symetrycznie. Urządzenie ma nagłaśniać pomieszczenie, tak więc wsłuchiwanie się czy oba kanały grają równo, nie ma sensu...
Istnieje możliwość podłączenia dodatkowej pary kolumn.