Co sądzicie o tym gramofonie PHILIPS 22AH973-22
-
Witam potrzebuje informacji na temat tego gramofonu (PHILIPS 22AH973-22 ) zakupiłem go po bardzo okazyjnej cenie i wszystko jest sprawne wkładka Philips 400 II
możne coś ogólnie czy to dobry sprzęt
możne coś ogólnie czy to dobry sprzęt
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tutaj ludzie zazwyczaj pytają się o opinię przed zakupem, a nie po 
Nie dziwię się, że tanio kupiłeś.
Z tego co wiem to to jest w sumie nie tylko gramofon, ale cały kombajn, czyli radio, wzmacniacz, gramofon i może magnetofon kasetowy.
Nie wiem jednak jaki model gramofonu Philipsa tam siedzi w środku.
Sam kombajn wydaje się być taki średni.
Zrób jakieś zdjęcie/zdjęcia.

Nie dziwię się, że tanio kupiłeś.
Z tego co wiem to to jest w sumie nie tylko gramofon, ale cały kombajn, czyli radio, wzmacniacz, gramofon i może magnetofon kasetowy.
Nie wiem jednak jaki model gramofonu Philipsa tam siedzi w środku.
Sam kombajn wydaje się być taki średni.
Zrób jakieś zdjęcie/zdjęcia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Co sądzicie o tym gramofonie PHILIPS 22AH973-22
dokładnie ten model gramofonu jest w tym kombajnie
http://www.grammofoon.com/frameset.htm? ... ntentFrame
http://www.grammofoon.com/frameset.htm? ... ntentFrame
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Teraz już wiemy wszystko. Sam gramofon w tym zestawie to Philips GA-437.
W mojej ocenie jest to całkiem fajny gramofon manualny.
Pozwala chyba nawet na zmianę wkładki na inną (co w niektórych Philipsach stanowi problem).
Ustawianie siły nacisku może w tym modelu nieco odbiegać od normy, bo gramofon nie ma skali na samej przeciwwadze, ale ma wbudowaną wagę przy stopce ramienia (taki Philipsowski patent
).
Tak więc podczas kalibracji ramienia, jak się wyważy ramię to trzeba kręcić ciężarkiem i badać ustawienie nacisku za pomocą wskazań wagi.
Antyskating ustawia się poprzez pierścień u podstawy ramienia. Są tam dwie skale. Kółko odpowiada igłom ze szlifem sferycznym, a elipsa igłom eliptycznym.
W mojej ocenie jest to całkiem fajny gramofon manualny.
Pozwala chyba nawet na zmianę wkładki na inną (co w niektórych Philipsach stanowi problem).
Ustawianie siły nacisku może w tym modelu nieco odbiegać od normy, bo gramofon nie ma skali na samej przeciwwadze, ale ma wbudowaną wagę przy stopce ramienia (taki Philipsowski patent

Tak więc podczas kalibracji ramienia, jak się wyważy ramię to trzeba kręcić ciężarkiem i badać ustawienie nacisku za pomocą wskazań wagi.
Antyskating ustawia się poprzez pierścień u podstawy ramienia. Są tam dwie skale. Kółko odpowiada igłom ze szlifem sferycznym, a elipsa igłom eliptycznym.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziękuje za informacje na temat gramofonu
zestaw ten ma 260W wzmacniacz wyjście na 4 kolumny bardzo ładnie to gra na truj drożnych kolumnach własnej produkcji na oryginalnych głośnikach tonsila
zestaw ten ma 260W wzmacniacz wyjście na 4 kolumny bardzo ładnie to gra na truj drożnych kolumnach własnej produkcji na oryginalnych głośnikach tonsila
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To jest tylko maksymalny pobór prądu z sieci.msey pisze:zestaw ten ma 260W wzmacniacz
Czyli trÓj-standard jak na polskie realiamsey pisze:gra na truj drożnych kolumnach własnej produkcji na oryginalnych głośnikach tonsila

Nawet nie wiedziałem, że są gdzieś nieoryginalne głośniki Tonsila.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
260W to pobór z sieci to i tak to daje min 80W na kanał
- vinylpiotrek
Nie sądzę, sam wzmak pewno pobiera ok. 200W lub mniej (jeśli to kombajn to maksymalna przy przegrywaniu płyty na kasetę, czyli z uwzględnieniem poboru przez magnetofon i gramofon) jeśli sekcja tunera jest cały czas pod prądem, to tym bardziej., Więc nie mógłby oddać 160W, Bo musiałby mieć sprawność ok. 80 - 90% co jest raczej nierealne.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
80W to trochę na wyrost, wszak to kombajn na 2 pary kolumn i jeśli w ogóle możemy mówić o podobnej wartości (raczej nieco niższej) dla jednej pary to jedynie przy impedancji 4 ohm i przy wysokim poziomie zniekształceń harmonicznych.
Nie ma co wróżyć mocy wyjściowej na podstawie poboru bo jest to dość zgubna praktyka, szczególnie przy takim multi-urządzeniu.
Można oczywiście robić jakieś aproksymacje, ale suma sumarum takie proste to to nie jest
Co już zresztą podsumował vinylpiotrek.
Nie ma co wróżyć mocy wyjściowej na podstawie poboru bo jest to dość zgubna praktyka, szczególnie przy takim multi-urządzeniu.
Można oczywiście robić jakieś aproksymacje, ale suma sumarum takie proste to to nie jest

Co już zresztą podsumował vinylpiotrek.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
A może to 2,6W
nie wiem nie znam się dla mnie jest ok.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Najważniejsze że gramofon jest względnie dobry, bo w kombajnach tego typu to bywało różnie 

To najważniejszemsey pisze:dla mnie jest ok.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum