Skończyłem odświeżać wizualnie woofery. Zanim dojdą nowe gąbki musi zostać jak jest, udało mi się usunąć z nich lakier. Zdjęcia przed i po :
Odmalowałem również ranty od spodu i nałożyłem świeżą gąbkę do uszczelnienia całej konstrukcji :
Zanim się zabrałem za pracę, żal było patrzeć na to :
Teraz cieszy wzrok :
Składam wszystko do kupy i targam je pod schody, ciężkie cholery i męczące te sesje z nimi
Ostatnio zmieniony 20 gru 2021, 23:35 przez Martynka, łącznie zmieniany 1 raz.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
I dla zaznaczenia różnic pomiędzy tym co było a co jest bo parę stron wątku od czasu ich zakupu poniżej małe porównanie. I tak sobie patrzę i zastanawiam się skoro mi tak wychodzi to co potrafiłby profesjonalista.
Stan po zakupie:
I po renowacji:
Świeżo po nałożeniu drugiej warstwy, więc jeszcze delikatne przebłyski, dziś już całkiem satyna. Za jakiś czas jak wosk z olejem kompletnie się wchłoną i odparują przeszlifuję wszystko ręcznie włókniną stalową i nałożę warstwę finalną, ma być gładziutko jak na pupci niemowlaka.
Nawet szanowna małżonka doceniła pracę, bo drewno w końcu idealnie zgrywa się z meblami
Cóż za wspaniale i owocnie spędzony urlop
W weekend lub w przyszłym tygodniu bo wszystko zależy kiedy dojdzie materiał odnawiam maskownice. Wymiana we wszystkich 6 sztukach materiału a w paru miejscach trzeba zrobić wstawki z drewna zastępując połamane elementy ramy.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2021, 23:36 przez Martynka, łącznie zmieniany 1 raz.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
Dzięki. Pasowały by teraz jeszcze bardziej do mojej byłej lampy.
Szybko Ci to poszło. Gratulacje.
Teraz jesteś posiadaczem najlepiej wyglądających najlepszych kolumn na świecie.
"Lift up" im się należał.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Bardzo ładnie wyszły,
i na tle schodów wyglądają super,
jak w katalogu...
co z nimi dalej będzie ?
Dalej będzie robota. Maskownice. Gąbka wokół średnich i wysokich się sypie no i zwrotnice.
Potem będę słuchal i miał nadzieję że żona je zaakceptuje
Znając życie to nie koniec poszukiwań.
Szybko Ci to poszło. Gratulacje.
Teraz jesteś posiadaczem najlepiej wyglądających najlepszych kolumn na świecie.
"Lift up" im się należał.
Dwa pełne dni roboty i dwa razy po pół nocy. Szczerze to poszło szybciej z litym dębem niż z fornirem na nowszych konstrukcjach.
A do najlepiej wyglądających dopiero się zbliżają ale od razu jakoś brzmią lepiej
A do najlepiej wyglądających dopiero się zbliżają ale od razu jakoś brzmią lepiej
BeO
No wiadomo że lepiej brzmią
Jak się coś robi z przyjemnością zostawia się tam kawałek własnej duszy.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Jakiś czas temu dotarła do mnie lampa od kolegi Martynka ale dopiero dziś znalazłem trochę czasu na odsłuchy.
Do tej pory moje kolumny Toshiba SS 810 rocznik 1975r grały z końcówką mocy Proton D1200 i przedwzmacniaczem Yamaha CX2. Było fajnie ale ciut za ostro na górze.
Lampa ładnie to ociepliła i dodatkowo powiększyła się scena i stereo o basie nie wspomnę ,,petarda"
Dodatkowo wygląda jak milion dolarów
Jeżeli ktoś zastanawia się nad zakupem lampy to nie ma nad czym myśleć i namawiam do zakupu.
Cała operacja pakowania, dostawy przez kolegę i pomoc na dychę
Załączniki
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II
Sonus Faber Grand Piano Home
Yamaha CR 820
Arcam Alpha 5 Plus (mod by Martynka)
Toshiba SS 810