Mimo wszystko bym tych dużych nie ruszał.
Warsztat Martynki
-
- Martynka
- Gramofon: Yamaha PX3
Re: Kolumnowy warsztat Martynki
Dziękuję za cenną uwagę. Zresztą na bas nie narzekam
przekonałeś mnie, puszki zostają...
i będę mógł wydać więcej na górę i średnie.

i będę mógł wydać więcej na górę i średnie.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
- Martynka
Re: Warsztat Martynki
Zacząłem zabawę z RS, wciąż pamiętam idealny dąb RS6000 a przed oczami mam zniszczone wiekiem RS2.5.
Rozkręciłem wszystko na części obawiając się co zastanę w środku widząc na zewnątrz skorodowany woofer, Okazało się, że to tylko ranty, może pod działaniem jakiegoś lakieru albo środka do czyszczenia drewna, bo warstw było na nim sporo i kolor nie był naturalny co widać po demontażu:
Na szczęście polyfill w środku jak nowy, bez śladów wilgoci ani jakiegokolwiek zapachu. A na wygląda od środka nie ma co narzekać:
wyglądem zewnętrznym zajmę się przed montażem.
Cała skrzynia rozebrana na części boczne deski trzymające całą górę usunięte i można zaczynać:
Warstw lakieru było sporo, chyba nie tylko oryginalny i po chwili widać różnicę:
A tutaj skrzynia po szlifie z włożoną deską przed:
Całość po skończeniu nabrała jednolitego jasnego koloru. Na szczęście wszelkie zastosowane wcześniej środki nie wniknęły w drewno głęboko.
Całość już po pierwszym oleju ( teraz uwaga będzie "produkt plejsment" ) po długich rozmowach i osobistym spotkaniu z przedstawicielem firmy OSMO dobraliśmy wosk twardy olejny, bezbarwny półmat ( OSMO 3065 ). Powinien nadać satynowy efekt a przy tym najbardziej ze wszystkich wosków na oleju podkreśla słoje
Już po pierwszej warstwie widać różnicę pomiędzy starym a nowym. Brak jasnych i ciemnych plam na powierzchni, brak zanieczyszczeń i w dotyku drewno zrobiło się ciepłe i przyjemne. Jest dobrze.
Nowy po prawej, stary po lewej.
A tutaj przód który w starym był naprawdę bardzo odbarwiony.
Idę robić drugi. A potem zajmę się Watkins'ami
Rozkręciłem wszystko na części obawiając się co zastanę w środku widząc na zewnątrz skorodowany woofer, Okazało się, że to tylko ranty, może pod działaniem jakiegoś lakieru albo środka do czyszczenia drewna, bo warstw było na nim sporo i kolor nie był naturalny co widać po demontażu:
Na szczęście polyfill w środku jak nowy, bez śladów wilgoci ani jakiegokolwiek zapachu. A na wygląda od środka nie ma co narzekać:
wyglądem zewnętrznym zajmę się przed montażem.
Cała skrzynia rozebrana na części boczne deski trzymające całą górę usunięte i można zaczynać:
Warstw lakieru było sporo, chyba nie tylko oryginalny i po chwili widać różnicę:
A tutaj skrzynia po szlifie z włożoną deską przed:
Całość po skończeniu nabrała jednolitego jasnego koloru. Na szczęście wszelkie zastosowane wcześniej środki nie wniknęły w drewno głęboko.
Całość już po pierwszym oleju ( teraz uwaga będzie "produkt plejsment" ) po długich rozmowach i osobistym spotkaniu z przedstawicielem firmy OSMO dobraliśmy wosk twardy olejny, bezbarwny półmat ( OSMO 3065 ). Powinien nadać satynowy efekt a przy tym najbardziej ze wszystkich wosków na oleju podkreśla słoje
Już po pierwszej warstwie widać różnicę pomiędzy starym a nowym. Brak jasnych i ciemnych plam na powierzchni, brak zanieczyszczeń i w dotyku drewno zrobiło się ciepłe i przyjemne. Jest dobrze.
Nowy po prawej, stary po lewej.
A tutaj przód który w starym był naprawdę bardzo odbarwiony.
Idę robić drugi. A potem zajmę się Watkins'ami
Ostatnio zmieniony 20 gru 2021, 23:28 przez Martynka, łącznie zmieniany 1 raz.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
-
- Martynka
Oscylacyjna typu żelazko jak mówią moje dzieci "znów prasuję głośniki"
Papier najpierw 80 do usunięcia lakieru. Jak nie ma lakieru to ten etap pomijam. Potem 120 do usunięcia rys i przebarwień. Na koniec 240. Drobniej nie trzeba bo wosk musi się czegoś trzymać.

- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
Bardzo dobry tej olej który wybrałeś. Drewno wygląda efektownie
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Jak zwykle klasa 

Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- Martynka
Mam też sam olej bezbarwny bez wosku i olej bielacy z OSMO. Spróbuję również koloryzujących do ciemniejszych pudeł. Chyba całkiem na nich przejdę choć się cenią.
- Martynka
Dziękuję. Myślę że efekt końcowy będzie jeszcze lepszy. Chcę gęstsze maskownice na stary wzór żeby EMITy I EMIMy po oczach przez nie nie dawały.
Druga sprawa że nabrały ciepła i barwy moich dębowych mebli i może żona je w końcu zaakceptuje

- Martynka
Re: Warsztat Martynki
Drugi zrobiony, poszło szybko bo miałem pomocnika :
Głośnik przed pracą:
Po szlifowaniu:
I po pierwszej warstwie olejowosku:
Wosk wnika głęboko, pierwszą warstwa wsiąka jak w gąbkę i od razu nadaje naturalną barwę, która zostaje już po wyschnięciu. Widać ładnie gdy zrobi się pół na pół:
A tutaj zaskakującą ilość wypełnienia. To wszystko z jednego głośnika, aż zadałem pytanie do osób bardziej zorientowanych czy na pewno tak powinno być:
Teraz renowacja zewnętrznej części wooferów i po drugiej warstwie wieczorem, będę mógł znów słuchać muzyki
Głośnik przed pracą:
Po szlifowaniu:
I po pierwszej warstwie olejowosku:
Wosk wnika głęboko, pierwszą warstwa wsiąka jak w gąbkę i od razu nadaje naturalną barwę, która zostaje już po wyschnięciu. Widać ładnie gdy zrobi się pół na pół:
A tutaj zaskakującą ilość wypełnienia. To wszystko z jednego głośnika, aż zadałem pytanie do osób bardziej zorientowanych czy na pewno tak powinno być:
Teraz renowacja zewnętrznej części wooferów i po drugiej warstwie wieczorem, będę mógł znów słuchać muzyki

Ostatnio zmieniony 20 gru 2021, 23:32 przez Martynka, łącznie zmieniany 1 raz.
- zaworhc
K... widzę na zdjęciu, że wiosna pełną gębą, a u mnie śniegu jeszcze po kolana
Zazdroszczę kolumn jak i fachu w rękach (fachu bardziej
)

Zazdroszczę kolumn jak i fachu w rękach (fachu bardziej

- Martynka
Wiosna Panie, wiosna, drugi dzień z rzędu prace w krótkim rękawku bo w słońcu około 20 stopni a jutro jeszcze cieplej. Zacząłem pracę z RS2.5 właśnie przez te słońce bo można było szlifować na tarasie a nie targać tych 2 x 55 kilo do garażu.
-
Super robota
To P240 to nie przesada, ściąga to coś?

To P240 to nie przesada, ściąga to coś?
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
- Martynka
Ściąga, druga sprawa czuć to w dotyku, tutaj przy litym drewnie 120 a 240 to dwa światy.
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
O pamiętam słodziaka, jak go zobaczyłem po raz pierwszy bez płot, to mi się zrobiło cieplej...
a okazał się milusim maleństwem...
fajna robota... gratki
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.