Zgadzam się 100%Jaskier pisze:Dla mnie taka dyskusja wydaje się równie bezcelowa

Bo po prostu pytanie powinno byc postawione tak;" jakie zalety i wady posiada ramię "S" , "I", czy "L"

Zgadzam się 100%Jaskier pisze:Dla mnie taka dyskusja wydaje się równie bezcelowa
Ja nie twierdzę, że w kształcie ramienia jest jakaś magia. Stwierdzam tylko fakt, że firmy Technics, SONY, Akai i Pioneer montowały ramiona 'S' do wyższych modeli swoich gramofonów.Jaskier pisze:Dlaczego jeden rodzaj ramienia ma być klasyfikowany jako lepszy?
Nie ja go użyłem - odniosłem się tylko do innej wypowiedzi.eenneell pisze:To motoryzacyjne porównanie to nie za bardzo pasuje do "ramion"
Teraz "unikam motoryzacji"eenneell pisze:Jak weźmiemy rzuty "S" , "I" i "L"- (i nałożymy na siebie -te rzuty) to punkty ; igła i oś ramienia, odpowiednie kąty - pokryją się![]()
Czyli wychodzi na to samo![]()
Tak myślałemandrzej analogowy pisze:Dźwięk znakomity,o walorach powodujących gęsią skórkę uzyskałem dopiero przy prostych ramionach o długości 12 cali i więcej/optimum to 14
Ty Piotrek o coś pytasz czy tylko wskazujesz o czym nie było mowy?vinylpiotrek pisze:A nikt nie zwrócił uwagi na korelację pomiędzy rodzajem zawieszenie ramienia (przegubu), a kształtem.
I jakie skutki przynosi połączenie przegubu tzw. kardanowego z prostym ramieniem itd.
To znaczy jakie?vinylpiotrek pisze:Które często są determinują określony kształt ramienia.
Ramiona Duala widocznie robię za wyjątekvinylpiotrek pisze:Przy zastosowaniu tzw "gimbala" uzyskanie osi obrotu góra dół skośnej wobec rurki ramienia jest trudne, więc przeważnie przy takich przegubach stosuje się ramiona typu S.
Przykład? Konstrukcji i ew. "lekarstwa".vinylpiotrek pisze:Zdarzają się konstrukcje gdzie oś obrotu góra dół nie jest równoległa do czoła wkładki, ale rodzi to pewne problemy, które raz więcej raz mniej przeszkadzają, na niektóre stosuje się inne lekarstwa.
Chodzi o koszyki uniwersalne? Głównie dotyczy to ramion S i J. Proste, z wiadomych względów, odpadają.vinylpiotrek pisze:Oczywiście kwestia możliwości zastosowania standardowych główek też jest ważna.
To chyba nie tylko ze względu na koszykivinylpiotrek pisze:I stąd swoista hybryda czyli ramiona J.