Gramofon kupiony w lutym 2018 przez kol. koscidogitary od Esdarka. Oryginalne, archiwalne ogłoszenie z zakresem renowacji oraz specyfikacją techniczną tutaj: https://archiwum.allegro.pl/oferta/schn ... 68007.html
Gramofon jest u mnie od marca 2018. Piękniejsza połowa koscidogitary nie zaakceptowała kolejnego gramofonu w mieszkaniu i musiałem na szybko poratować biedaka

Gramofon półautomatyczny - po skończeniu odtwarzania ramię wraca na swoje miejsce. Gramofon nie posiada opcji wymuszenia mechanicznego podniesienia i powrotu ramienia, jeżeli chcemy przerwać odtwarzanie przed końcem odtwarzania strony to podnosimy ramię dźwignią windy i odstawiamy je na miejsce. Jest zachowany w bardzo ładnym stanie, zarówno obudowa jak i sam gramofon nie posiada większych zadrapań. Pokrywa była polerowana przez Esdarka, posiada niewielkie mikroryski i kilka drobnych rys, widoczne wyłącznie z bliska. Stan zachowania oceniam na identyczny jak w momencie nabycia gramofonu.
Gramofon posiada tzw. zawieszenie pływające.
Gramofon posiada kilka mankamentów:
- suwak pitch chodzi dość ciężko (ale bez przesady, ten typ tak po prostu ma).
- silnik przy pierwszym rozruchu potrzebuje ok. 30 sekund aby osiągnąć obroty. -EDIT 17.11.2020 jakiś czas temu byłem na korepetycjach u Profesora Olszy84 i ten wytłumaczył ciemnej masie że to żaden mankament tylko dryft temperaturowy i nie ma w tym nic dziwnego przy tego typu silniku.

- słychać pracę zasilacza - jest to jednak bardzo ciche.
- czasami po przesunięciu ramienia nad rozbiegówkę płyty, talerz zaczyna się obracać bo krótkiej chwili (ok. 0.5 sekundy).
Wszystkie te mankamenty występują w gramofonie od początku.
Gramofon wyposażony jest we wkładkę Nagaoka MP-110 którą posiadam od nowości. Przebieg ok. 200h. Wkładka posiada oryginalne pudełko kartonowe, plastikowe, śrubki i osłonkę igły. - EDIT 17.11.2020 - nieaktualne, wkładka sprzedana.
Do gramofonu dodaję szablony kalibracyjne - nie jest to popularny model i próżno szukać do niego instrukcji. Dodatkowo, dorzucam do zestawu drugi, nieoryginalny headshell, który używałem dla tego ramienia zamiennie z innymi wkładkami. Krążek do singli w zestawie.
Jest możliwe obejrzenie gramofonu z odsłuchem przed zakupem. Mogę również go wysłać, choć oczywiście wolałbym odbiór osobisty.
Sprzedaję ponieważ chcę spróbować innych gramofonów i ten musi, chcąc nie chcąc ustąpić pola następcy.
Cena 650 zł (gramofon bez wkładki) lub 690 zł (z wkładką AT-91) + ew. koszty KW.