(Fatalny) Zakup w Empiku
-
(Fatalny) Zakup w Empiku
Witam.
Wczoraj dotarł do mnie podwójny album Tiny Turner "Simply the Best". Parlophone, 2019.
Wszystko było ok do momentu, kiedy nie zacząłem odsłuchiwać.
Delikatny szum już na rozbiegówce, delikatny szum wpleciony w utwory... Praktycznie wszystkie 4 strony.
Dopiero na discogs wyczytalem podobne opinie o tej edycji. Podobno niebieskie tłoczenie jest lepsze.
Moje pytanie, czy Empik przyjmie taki zwrot?
Wczoraj dotarł do mnie podwójny album Tiny Turner "Simply the Best". Parlophone, 2019.
Wszystko było ok do momentu, kiedy nie zacząłem odsłuchiwać.
Delikatny szum już na rozbiegówce, delikatny szum wpleciony w utwory... Praktycznie wszystkie 4 strony.
Dopiero na discogs wyczytalem podobne opinie o tej edycji. Podobno niebieskie tłoczenie jest lepsze.
Moje pytanie, czy Empik przyjmie taki zwrot?
Ostatnio zmieniony 16 lut 2021, 22:08 przez JAFO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gramofon: Denon DP-67L
Re: Zakup w Empiku
Cześć,
Jeżeli kupiłeś na stronie to nie powinni robić problemów, ale to trochę trwa. Zapewne bez zbędnych ceregieli Twój egzemplarz zostanie zafoliowany i ponownie trafi do obiegu czy też na półkę w którymś z salonów. Trzykrotnie miałem taką sytuację i dałem sobie spokój z zakupami w Empiku.
Jeżeli kupiłeś na stronie to nie powinni robić problemów, ale to trochę trwa. Zapewne bez zbędnych ceregieli Twój egzemplarz zostanie zafoliowany i ponownie trafi do obiegu czy też na półkę w którymś z salonów. Trzykrotnie miałem taką sytuację i dałem sobie spokój z zakupami w Empiku.
Denon DP-67L / AT150Ea (+ATN150SA) / DIY Ear834p / Denon 301 MKII / Iskra 1
Accuphase E-480 / Accuphase MD-450 / Monitor Audio PL300 II
Accuphase E-480 / Accuphase MD-450 / Monitor Audio PL300 II
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Mi kiedyś zamiast LP przysłali dwa razy ten sam tytuł na CD. A całość trwała koszmarnie długo. Tak żenująco niskiego poziomu obsługi nigdzie nie spotkałem.
-
Tak, zakup ze strony.
W takiej sytuacji wolę dać więcej i kupić NM z Capitol Records 1991, niż taką oto "nówkę"...
W takiej sytuacji wolę dać więcej i kupić NM z Capitol Records 1991, niż taką oto "nówkę"...
- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
Dokładnie. Żeby to był wybór między pierwszy press King Crimson a nowym gdzie różnica w cenie to około 600 do 700 zł ale przy wydaniu
lepiej kupić
i na 100% zabrzmi rewelacyjnie
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
-
- Gramofon: Marantz'e różne
Do 14 dni zakup przez internet muszą przyjąć zwrot, nawet bez podania przyczyny
Marantz 6300, 6110, Dual 1239A
- RCOM2180
- Gramofon: działa
Ale towar powinien być w oryginalnym opakowaniu. Otwarty podlega jedynie reklamacji. Nie wiem czy "kiepska jakość nagrania" to wystarczający powód. To nie to samo co rysy albo krzywizny.
- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
Ja reklamowałem dwukrotnie no problem.
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
-
Raz przeryłem jednym gramem. W sumie zakup przez internet bez możliwości sprawdzenia.
Złapię z nimi szybki kontakt i spróbuję zwrócić.
Dzięki za słowa otuchy.
Złapię z nimi szybki kontakt i spróbuję zwrócić.
Dzięki za słowa otuchy.
- Fl3t05
- Gramofon: mam
Mówisz konkretnie o Empiku czy ogólnie? Ja reklamowałem otwartą płytę w Media Markt i powiedzieli, że reklamacji nie, ale zwrot jak najbardziej. Nikogo nie obchodziło, że otwarta. W Empiku mi się jeszcze nie zdarzyło, ale obstawiam, że może być podobnie.
-
- Gramofon: Marantz'e różne
Ależ skąd! Może być nawet używany. Ewentualnie mogą za to potrącić proporcjonalnie do stopnia zużycia.
Dotyczy to wszystkich zakupów na odległość
Marantz 6300, 6110, Dual 1239A
- RCOM2180
Właściwie to i o Empiku i ogólnie (zastanawiam się nad cokolwiek subiektywną wadą typu "słaba jakość dźwięku"). Tylko raz reklamowałem płytę w Empiku (sporo odesłałem, bo miały np. uszkodzone okładki, ale to były zwykłe zwroty, czyli odstąpienie od umowy - nie otwierałem ich), bo była pofalowana. Oczywiście nie było problemu i chyba nawet nie trwało to długo (i o ile pamiętam to producent decydował o przyjęciu/odrzuceniu reklamacji, a nie Empik - płyta krajowa). Jednak pofalowana lub porysowana płyta to ewidentny bubel.
Czyli mogę sobie zainstalować grę (załóżmy, że nie wymaga konta Steam), przejść ją i odesłać w ciągu 14 dni bez podawania przyczyny? Albo kupić CD, zdjąć folię, skopiować i też odesłać?
Chyba coś źle rozumiem, ale w regulaminie Empiku jest napisane:
Prawo do odstąpienia od umowy nie przysługuje Konsumentowi w odniesieniu do umowy (stosownie do art. 38 ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta):
(..)
w której przedmiotem świadczenia są nagrania dźwiękowe lub wizualne albo programy komputerowe dostarczane w zapieczętowanym opakowaniu, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu;
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
regulamin mają, ale czy znają? 

SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
-
W dobie dostępności nagrań wszelakich w formacie choćby MP3, zakup płyty w.celu jej skopiowania całkowicie mija się z celem. Gra na CD-ROM owszem, jeśli z grami występują unikatowe klucze,.choć te również....
Moim zdaniem, punkt o braku możliwości zwrotu w tym przypadku plyty po zdjęciu oryginalnego opakowania jest kompletnym anachronizmem. Czyli co? Kupować kota w worku?
Moim zdaniem, punkt o braku możliwości zwrotu w tym przypadku plyty po zdjęciu oryginalnego opakowania jest kompletnym anachronizmem. Czyli co? Kupować kota w worku?
- RCOM2180
Dlaczego kota w worku? Co chcesz sprawdzić? Czy przypasuje Ci muzyka albo gra? Od tego masz internet. Jeżeli otworzysz i trafisz na bubla to możesz reklamować i dostaniesz pieniądze (albo drugi egzemplarz) bez problemu.