No ok ale mówiliśmy o zmianie na kombinacje wkładka/headshella/śrubek i małego dociążenia o takiej samej wadze. Wtedy nie powinno byc różnicy bez względu czy to ramię statyczne czy dynamiczne.(oczywiście o ile nie będzie dużej różnicy w rozłożeniu mas, ale jak będą to dotknie to też ramię statyczne)
Ustawianie wkładki
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Ustawianie wkładki
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
No jeżeli waga podmienianych wkładek jest taka sama to ok. Zrozumiałem, że różnicę kompensujemy przeciwwagą. U mnie różnica wynosiła pomiędzy podmienianymi wkładkami ok. 1,3g i nie byłem w stanie doprowadzić do lewitacji na powrót z podmienioną wkładką, a wydaje mi się, że nawet minimalna odchyłka w ramieniu balansowanym dynamicznie jest istotna. Jeżeli jest dobrze zbalansowane to zagra nawet do góry nogami. Nie sprawdzałem czy spadnie jakby nie było zbalansowane, ale może kiedyś powtórzę eksperyment

NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
- restimek
- Gramofon: Technics SL-Q33
Którą przez prawie 3 lata używał do kalibrowania wkładki denon

Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Taka sytuacja...
W sytuacji A mam przesunięcie sceny na prawo a w sytuacji B mam przesunięcie sceny na lewo?? Czy na odwrót??
Wkładka widziana od przodu/czoła.W sytuacji A mam przesunięcie sceny na prawo a w sytuacji B mam przesunięcie sceny na lewo?? Czy na odwrót??

- stos79
- Gramofon: Luxman PD 444
Krawędź rowka bliżej środka płyty to kanał lewy,bliżej zewnętrznej strony płyty kanał prawy.A więc,to pierwsze.
-
- Gramofon: Saba PSP 910
Mam pytanie odnośnie ustawienia wkładki w headshellu.
Posiadam gramofon marki Saba Psp 910. W tym gramofonie jest taki "bajer" szpindel - wystający plastikowy pin który służy do ustawiania wkładki (tak pisze w instrukcji). Kiedy ustawiam wkładkę "AT VM95 - żabkę" tak aby igła była centralnie w środku tego "pinu" to muszę ją maksymalnie cofnąć tak że jest całkowicie schowana. W/g pierwszych postów odległość igły powinna mieć ok 54 mm od początku headshella. Na oryginalnej igłe która była zamontowana w gramofonie tj. AT 13 EvX umiejscowienie wkładki jest po środku headshella. Sprawdziłem później ustawienie zamiennej wkladki w/g szablonu kalibracji i wyszło wszystko dobrze. Czemu pisze? Bo martwi mnie położenie owej wkładki w headshell-u, że tak daleko. Czy tak powinno być? Czy ten "pin" w gramofonie to dobra sprawa i czy powinnam się nim kierować podczas ustawiania wkładki?
Posiadam gramofon marki Saba Psp 910. W tym gramofonie jest taki "bajer" szpindel - wystający plastikowy pin który służy do ustawiania wkładki (tak pisze w instrukcji). Kiedy ustawiam wkładkę "AT VM95 - żabkę" tak aby igła była centralnie w środku tego "pinu" to muszę ją maksymalnie cofnąć tak że jest całkowicie schowana. W/g pierwszych postów odległość igły powinna mieć ok 54 mm od początku headshella. Na oryginalnej igłe która była zamontowana w gramofonie tj. AT 13 EvX umiejscowienie wkładki jest po środku headshella. Sprawdziłem później ustawienie zamiennej wkladki w/g szablonu kalibracji i wyszło wszystko dobrze. Czemu pisze? Bo martwi mnie położenie owej wkładki w headshell-u, że tak daleko. Czy tak powinno być? Czy ten "pin" w gramofonie to dobra sprawa i czy powinnam się nim kierować podczas ustawiania wkładki?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro taka pozycja wkładki jest wymagana żeby igła znalazła się centralnie nad tym "pinem" to widocznie tak musi być 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- stos79
- Gramofon: Luxman PD 444
Zapoluj na oryginalny headshell i następnie porównaj co i jak.Koszyk koszykowi nie równy.
A dobrze się składa,bo Twoja wkładka była dodawana do tego gramofonu fabrycznie.Dokładnie to AT Eax.
A dobrze się składa,bo Twoja wkładka była dodawana do tego gramofonu fabrycznie.Dokładnie to AT Eax.
- koscidogitary
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Myślę że warto byłoby zmierzyć długość tego headshella Pioneer co gyro używa, żeby było wiadomo ile mm brakuje względem oryginalnego koszyka SABA czy innych pasujących.
Niemniej to już jest tylko ciekawostka, bo skoro udało się ustawić dobrą pozycję to długość headshella nie jest aż tak istotna.
Niemniej to już jest tylko ciekawostka, bo skoro udało się ustawić dobrą pozycję to długość headshella nie jest aż tak istotna.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Technics SL BD 20
- Tarkus
System T4P, czyli P-mount, polegał właśnie na eliminacji ustawiania wkładki poprzez normalizację jej geometrii. Jeśli więc montujesz taką wkładkę na gramofonie standardu P-mount, to overhang i offset jest znormalizowany i nie byłoby nawet jak go zmieniać. Niektóre gramofony T4P mają regulację nacisku i antyskatingu (linearne tylko nacisku). Wtedy ustawiasz wszystko zgodnie z instrukcją dołączoną do wkładki (trochę inaczej jest z niektórymi Ortofonami, ale to osobny temat).
Inna rzecz, jeśli instalujesz taką wkładkę przez przejściówkę na tradycyjnym, 2-śrubkowym headshellu 1/2 cala. Wtedy ustawiasz ją jak każdą inną wkładkę. (UWAGA: Jeżeli przejściówka przy poprzedniej wkładce T4P była już prawidłowo ustawiona na headshellu, to następna też będzie ustawiona prawidłowo. Wtedy już nie ruszasz przejściówki, tylko zmieniasz na niej wkładki - każda T4P ma tę samą geometrię.)
Ostatnio zmieniony 01 mar 2021, 13:29 przez Tarkus, łącznie zmieniany 1 raz.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- Tarkus
Szkoda, że każdy gramofon nie ma czegoś takiego.

-
- Gramofon: Technics SL BD 20
- Tarkus
Miałem podobny, tylko to był SL-BD20D.