Headshell raz łączy ...a raz nie.
-
Headshell raz łączy ...a raz nie.
Witam , kupiłem niedawno JVC QL A7 i od tygodnia walczę z taką przypadłością , iż po zamontowaniu headshella z wkładką gra jeden kanał. Ale aby nie było za prosto, to nie zawsze tak się dzieje. Wczoraj walczyłem np. dwie godziny z oryginalnym headshellem do JVC / wkładka Shure M 91 ed/ i grał jak bym nie kombinował , lżej , mocniej zaciskając nakrętkę ramienia , ustawiając różne azymuty tylko prawy kanał . Wieczorem jak podjąłem kolejną próbę , bez problemy zagrały dwa. Mam 6 headshelli / 3 x AT, Pioneer, Yamaha, Ortofon / oraz 5 wkładek i sytuacja powtarza się na każdym headshellu i każdej wkładce. JVC to mój szósty gramofon , mam obecnie jeszcze yamahę YP-701 , tam problem nie występuje , zakładam headshell i gra. Sprawdziłem piny gniazda ramienia , odbijają bez problemu , sprawdziłem miernikiem połączenia pinów gniazda ramienia z RCA oraz uziemieniem , wszystko jest ok. Zanim przystąpię do radykalnych metod naprawy, czyli wymiany gniazda ramienia , proszę o pomoc. Może ktoś już się spotkał z takim problemem.
WBA Firebird+Ironbird , Altec Lansing Valencia,RME Adi-2 Pro FS R Black Edition,Yamaha CDX - 1060, Pioneer N-70A Albero PP200, JVC QL-A7 , Yamaha Yp-701, Shure M91 ED , Goldring 2100 , ADC XLM MK II .
-
- Gramofon: PL-70 L II
Re: Headshell raz łączy ...a raz nie.
Ja się spotkałem, piny z headshella nie były w osi z pinami w gnieździe i nie było dobrego kontaktu.
Jeżeli oczywiście nie jest to problem samych kabelków ramienia.
Jeżeli oczywiście nie jest to problem samych kabelków ramienia.
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
-
Dzięki za podpowiedź. Rozważałem taką opcję. Faktem jest , że mam możliwość delikatnego ruchu headshellem już po zamontowaniu w gnieździe . Ale piny powinny być w osi , będę musiał się temu przyjrzeć . Trochę to działanie na czuja , bo fizycznie nie idzie tego zmierzyć.
WBA Firebird+Ironbird , Altec Lansing Valencia,RME Adi-2 Pro FS R Black Edition,Yamaha CDX - 1060, Pioneer N-70A Albero PP200, JVC QL-A7 , Yamaha Yp-701, Shure M91 ED , Goldring 2100 , ADC XLM MK II .
-
Jak masz gumową uszczelkę na headshellu to ją zdejmij. Może piny nie dochodzą.
-
Zdejmowałem , nic to nie dało.
-
Właśnie zaczął " działać" drugi headshell , dwa kanały grają idealnie. Wczoraj był jeden. Sprawdziłem pozostałe trzy z wkładkami i niestety gra tylko jeden i co dziwne albo lewy albo prawy. Przełożyłem te headshelle do drugiego gramofonu i jest normalnie. No nic , walczę dalej.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
-
Tak na oko sprawdzałem piny w headshellach , niby identyczne , nie pokryte patyną a dwa działają , trzy nie.
Na pierwszym i drugim zdjęciu działające , na trzecim trzy nie działające.
Na pierwszym i drugim zdjęciu działające , na trzecim trzy nie działające.
- koscidogitary
Nie patyna to też może być patyna. Patyna to niekoniecznie musi być rdza czyli ewidentne utlenienie destrukcyjne jak w przypadku żelaza.
Z metali kolorowych często tworzą różne ciekawe tlenki nie żelaza (np. w przypadku stali nierdzewnej - tlenki chromu) i nie wszystkie tlenki dobrze przewodzą prąd.
Do tego jak to wpadnie w tłuste ręce lub będzie potraktowane jakimś szuwaksem to może się wytworzyć jakiś "dielektryk".
Przy prądach rzędu piko-/mikro-amperów to może powodować efekty jak wyżej.
Wczoraj walczyłem z podobną przypadłością, to znaczy jeden kanał nie grał w ogóle.
Więc zacząłem sprawdzać po kolei od wkładki po preamp.
Okazało się, że problem był w miejscu mocowania heasdhella z ramieniem.
HS miał ładne, świecące patynowo styki (dokładnie jak na zdjęciach powyżej) ale jeden pin od HS nie dawał połączenia z pinem w gnieździe ramienia.
Nauczony złym doświadczeniem, żeby takich rzeczy nie traktować papierem ściernym (mówię nawet o bardzo drobnym papierze),
psiknąłem na piny w HS sprayem typu "kontakt" i przetarłem (przepolerowałem) te piny drewnianym patyczkiem - pod ręką był taki od sushi

Patent działa idealnie, polecam spróbować

Ostatnio zmieniony 15 lut 2021, 13:36 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 3 razy.
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
U mnie jak był problem to przedmuchałem piny i pomogło.
Teraz czasem jak wykręcam headshell by umyć igłę to przy okazji dmucham na te piny.
Teraz czasem jak wykręcam headshell by umyć igłę to przy okazji dmucham na te piny.
- koscidogitary
Rad,co do zasady ja bym nie dmuchał jednak na to - para wodna + powietrze to całkiem dobry utleniacz.
Jak już to psiknij czasem jakimś Kontakt PR lub Kontakt S na wacik jak do uszu i tym przecieraj delikatnie piny jak już zdejmujesz HS.
I też nie za każdym razem to jest potrzebne.
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Dzięki. Miałem przetrzeć spirytusem na waciku ale pomyślałem, że może zdmuchnę ten brud. I poszło.
Jak na razie działa.
Jak na razie działa.
-
Dziękuje za rady. Jak wrócę z roboty będę działać i poinformuję o wyniku. Właśnie dotarł do mnie z Ukrainy dedykowany szablon do JVC więc i tak będę zmieniał HS.
-
No i udało się , dziękuję wszystkim za pomoc. Przeczyściłem piny headshelli , jednak to nie było to , dwa z nich / HS/ były nówkami , więc się tego spodziewałem . Choć tym starszym z pewnością czyszczenie się przydało sądząc po brudzie na waciku. Przemyłem alkoholem izopropylowym. Kolega Rekiniasty miał rację , były przesunięte piny w gnieździe ramienia. Nie dużo ,ale wystarczyło by nie zawsze był styk. Delikatnie przekręciłem plastik z pinami i jest ok. No , może nie całkiem ok. bo przy okazji przekładania wkładek dowiedziałem się , że albo szlag trafił w dawno nie używanej wkładce Goldring 2100 igłę , lub całą wkładkę , bo niezależnie od headshella działa tylko jeden kanał. Igłę wyczyściłem , z tym , że przy zakładaniu do wkładki igła przesuwa się luźno względem miedzianej części. No , nic nikt nie obiecywał , że będzie łatwo 

-
- Gramofon: PL-70 L II
Brawo Ja, brawo Ty

Oby to załatwiło sprawę

Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia