gramofony czas nieużytkowania
-
gramofony czas nieużytkowania
Witam forumowiczów. Mam pytanie techniczne . Z uwagi na małego dwuletniego diabła płci damskiej
musiałem pochować cztery drapaki. Czy muszę je od czasu do czasu odpalić? Ponieważ leżakowanie ich może trochę potrwać (parę lat niestety)? nie są to na szczęście pionierki z olejem w ramieniu, nie mniej trochę to potrwa. Pozdrawiam

- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Re: gramofony czas nieużytkowania
Z własnego doświadczenia podpowiem. Moje pociechy już mają więcej niż kilka miesięcy. Ale postanowiłem nie chować sprzętu, żeby się przyzwyczaili. I są pozytywne efekty. Ale kilka razy musiałem interweniować 
Wg mnie nic im nie powinno dolegać po kilku miesiącach. Chyba, że paskowce. Wtedy ściągnij paski.

Wg mnie nic im nie powinno dolegać po kilku miesiącach. Chyba, że paskowce. Wtedy ściągnij paski.
-
Do roku miałem spokój. Póżniej masakra. Odpalam wzmacniacze i cd czasem, są pod ręką w szafie. bas refleksy w kolumnach mała diablica notorycznie zapycha. Także na razie przynajmniej nie widzę tego. zobaczę za rok najwcześniej... 

-
- mrcnoos
Przez otwory bass refleks wkładali chyba wszystko co się zmieściło. Od klocków lego do jedzenia
No życie. Ale jak młody przyniósł laurkę z przedszkola, a w niej było napisane przez panią przedszkolankę, co lubi tata: swoje gramofony I płyty. Bardzo mi się miło zrobiło 

-
- mrcnoos
Ruszał, ruszał. Ale kilka razy interweniowałem I jest względny spokój. Ale najcenniejszych wkładek na ramionach nie miałem.
-
W jakim wieku się uspokoił mały "szkodnik"? ps. rok minie jak nie grałem na żadnym drapaku.... 

- mrcnoos
Hmm, chyba ciężko wskazać konkretną datę
Kwestia just mocno indywidualna.

- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
Z reguły uspokajają się po studiach. Także kiss your tt goodbye 

JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
-
To żeś mnie chłopie pocieszył
.Mam pewien plan, tylko muszę zonę przekonać. To dobra kobieta jest 

- mrcnoos
-
Stolarz ( a mam jednego dobrego, sprawdzonego już) wystruga mi i dopasuje stylistycznie i kolorystycznie do mebli piękną szafkę z jesionu barwionego w kolorze ciemnej czereśni z szybka frontowa na kluczyk... i gówniarz już nic nie zrobi.... buhaaa. górna pólka musi być dość wysoka (40 cm?) pomimo tego, iż gramofony nie będą miały pokryw , skoro będzie szyba z przodu kurz tak łatwo już nie przejdzie. Tylko muszę się dowiedzieć od mądrych głów analogowych, czy te 40 cm wystarczy? efekt pudła rezonansowego, pogłosu ... Z drugiej strony ludziska grają z opuszczonymi pokrywami , które mają 10-12 cm - choć ja tego nie preferuje. Tył szafki będzie całkowicie otwarty , więc też ma to znaczenie in plus.