Słyszałem duala 5950 polecanego już w tym wątku przez mrowka (może niekoniecznie ten egzemplarz). Ogólnie to w tych pieniądzach raczej dość fajny sprzęt (raczej w kwocie koło 300 powinno się udać wyrwać). Wydaje mi się że to sprzęt robiony dla duala przez rotela i powiedziałbym że właśnie jak Rotel brzmi. Ani ciepło, ani zimno, raczej powiedziałbym że neutralnie (ale tez nie przesadnie neutralnie), z fajna średnica. Sporo zależy od źródła i materiału (znaczy że raczej nie koloruje). Ogólnie powiedziałbym że nie dla wszystkich brzmienie ale może się podobać (choć nie wiem czy koniecznie na początek przygody). Osobiście chyba bym wolał luxmana, ale w tym budżecie może być ciężko znaleźć coś (w dzisiejszych czasach sensowniejsze luxmany to koło 800, no chyba że można poczekać na okazję)
Zastanowilbym się czy nie zalicytować:
https://allegro.pl/oferta/nikko-na-990- ... e=facebook
Mało popularna u Nas marka a robili całkiem przyzwoity sprzęt. Poza tym topowy model wśród integrated amps od Nikko. Może być problem z odsprzedażą ewentualną właśnie z uwagi na dość mała popularność (choć ja szczerze dałbym szansę tej marce. Sam zaczynałem od Nikko i dobrze wspominam. Na tyle dobrze że ostatnio sprawiłem sobie amplituner nr 700 i namiętnie słucham

Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro