Mariaż wkładki z igłą od innego modelu

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gravediggie
Gramofon: JVC & Schneider

Mariaż wkładki z igłą od innego modelu

Post autor: gravediggie »

Czołem.

Chyba nie ma takiego tematu tutaj choć informacje pojawiają się tu i ówdzie na forum.

Chciałbym dowiedzieć się czy montaż igły dedykowanej dla konkretnej wkładki w inną wkładkę może być szkodliwy dla generatora tej innej wkładki? Powszechnie mówi się że igły shure n75 pasują do generatorów GP40x Philipsa. Ale czy na pewno nie niesie to zagrożenia dla generatora GP?

Czy są inne, popularne mariaże? Mam wrażenie że JVC Z1s spokojnie zagadałaby na igle n75 tylko czy jest to bezpieczne dla wkładki sprofanowanej obcą igłą?

Interesuje mnie temat ze względów porównawczych właściwości brzmieniowych samych generatorów.
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Mariaż wkładki z igłą od innego body

Post autor: Wojtek »

Może być szkodliwy, ale to zależy od przypadku.
W sensie - jak np. rurka igły jest za długa albo wchodzi nie pod tym kątem co trzeba no to siłą rzeczy może przy pomocy siły "porozpychać" to co w środku.

Ważną kwestią jest również pozycja magnesu po montażu igły we wkładce oraz sam magnes (mocniejszy/słabszy, itd.)

Dalej - kąt igły po montażu - czy nadal będzie właściwy względem rowka płyty?

Innymi słowy - jeśli już tak kombinujemy to na własną odpowiedzialność i byle nie z jakimiś cennymi dla nas wkładkami czy igłami :)

Osobiście nie widzę wielkiego sensu w tych eksperymentach, chyba że po prostu nie ma lepszych opcji bo np. nikt nie robi dedykowanych zamienników do danego modelu lub są one relatywnie niedostępne.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ