Czas na drugi gramofon
- greg
Czas na drugi gramofon
Poszukuję obecnie drugiego gramofonu, Pioneer zostaje w salonie a ja teraz potrzebuje czegoś do sypialni. Proszę o jakieś opinie o Garrard AP 76 a także:
Ariston RD80 SL
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWAX:IT
Rotel RP-3000
http://cgi.ebay.co.uk/Rotel-RP-3000-Dir ... 3a61ef79dd
SANSUI SR-222MK2
http://cgi.ebay.co.uk/SANSUI-SR-222MK2- ... 4155abf2ed
Rega Planar 2
Ariston RD80 SL
Rotel RP-3000
http://cgi.ebay.co.uk/Rotel-RP-3000-Dir ... 3a61ef79dd
SANSUI SR-222MK2
http://cgi.ebay.co.uk/SANSUI-SR-222MK2- ... 4155abf2ed
Rega Planar 2
- greg
Re: Garrard AP 76
Może jednak ktoś może coś powiedzieć o tych modelach, niestety aukcje niedługo się kończą. 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czas na drugi gramofon
Powiem tak, patrząc na tytuł tematu myślę sobie: albo Garrard albo "także"
Dlatego też zmieniłem tytuł, bo samo "Garrard AP 76" nie odzwierciedla całej sprawy.
No to po kolei.
Garrard AP 76
Coś jakby brytyjski odpowiednik Pioneera PL-12D, ale jednak ma trochę inny design. Napęd kółkowy, bardziej konwencjonalne ramię, 3 prędkości obrotowe, automat. Generalnie nie ma o nim za dużo informacji, ponoć dość skomplikowana mechaniczna bestia pod spodem (coś jak kółkowe Duale).
Ariston RD80SL
Jeden z tych starszych high-endowych Frankensteinów, ale w pozytywnym sensie. Sam gramofon pewnie oryginalnie był sprzedawany bez ramienia (czyli służy jako "baza"). jednakże Linn Basik LV to całkiem konkretne ramię, więc kombinacja fajna
Jak to u prawdziwych high-endowych minimalistów bywa, by zmienić prędkość trzeba ręcznie przełożyć pasek
Pewnie przeczytałeś w opisie, gramofon ma jakieś tam uszczerbki naprawione klejem itp.
Generalnie nie wiem czy cała paczka jest warta 100 funciaków.
Rotel RP-3000
Oho, bardzo fajny i porządny direct drive. Ma genialne ramię, ale brakuje mu własnego zawieszenia (innymi słowy, jest wrażliwy na wibracje). Nie jest to może jakaś problematyczna sprawa, ale chyba warto o tym wspomnieć. Tak jak teraz na to patrzę, pozostałe modele gramofonów z listy też nie mają zawieszenia
Był to bodajże topowy model Rotela w 1977 albo coś bliskiego szczytu
Sansui SR-222 mk2
Bardzo konkretny paskowiec manualny, znany i szanowany model. Można by go porównać do droższych Pro-Jectów, aczkolwiek ten Sansui i tak miałby od nich pewnie lepsze ramię. Z pewnością można go uplasować na tym samym poziomie co Pioneer PL-12D czy Kenwood KD-1033, jednakże Sansui są rzadsze
Rega Planar 2
Bardziej współczesny minimalista. Dobry paskowiec. Sama "baza" to nic specjalnego (coś jak wspomniany wyżej Ariston), ale Regi są najbardziej znane ze swoich znakomitych ramion. Także dobry wybór

No to po kolei.
Garrard AP 76
Coś jakby brytyjski odpowiednik Pioneera PL-12D, ale jednak ma trochę inny design. Napęd kółkowy, bardziej konwencjonalne ramię, 3 prędkości obrotowe, automat. Generalnie nie ma o nim za dużo informacji, ponoć dość skomplikowana mechaniczna bestia pod spodem (coś jak kółkowe Duale).
Ariston RD80SL
Jeden z tych starszych high-endowych Frankensteinów, ale w pozytywnym sensie. Sam gramofon pewnie oryginalnie był sprzedawany bez ramienia (czyli służy jako "baza"). jednakże Linn Basik LV to całkiem konkretne ramię, więc kombinacja fajna

Jak to u prawdziwych high-endowych minimalistów bywa, by zmienić prędkość trzeba ręcznie przełożyć pasek

Pewnie przeczytałeś w opisie, gramofon ma jakieś tam uszczerbki naprawione klejem itp.
Generalnie nie wiem czy cała paczka jest warta 100 funciaków.
Rotel RP-3000
Oho, bardzo fajny i porządny direct drive. Ma genialne ramię, ale brakuje mu własnego zawieszenia (innymi słowy, jest wrażliwy na wibracje). Nie jest to może jakaś problematyczna sprawa, ale chyba warto o tym wspomnieć. Tak jak teraz na to patrzę, pozostałe modele gramofonów z listy też nie mają zawieszenia

Był to bodajże topowy model Rotela w 1977 albo coś bliskiego szczytu

Sansui SR-222 mk2
Bardzo konkretny paskowiec manualny, znany i szanowany model. Można by go porównać do droższych Pro-Jectów, aczkolwiek ten Sansui i tak miałby od nich pewnie lepsze ramię. Z pewnością można go uplasować na tym samym poziomie co Pioneer PL-12D czy Kenwood KD-1033, jednakże Sansui są rzadsze

Rega Planar 2
Bardziej współczesny minimalista. Dobry paskowiec. Sama "baza" to nic specjalnego (coś jak wspomniany wyżej Ariston), ale Regi są najbardziej znane ze swoich znakomitych ramion. Także dobry wybór

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- greg
Technics SL-1210MK2 - na co zwrócić uwagę przed zakupem.
Mam okazję kupić dwa gramofony Technics SL-1210MK2 w dobrej cenie (£300), stan wizualny można ocenić na bardzo dobry. Co do stanu technicznego to nic o nich ie wiem, tzn nie znam ich historii. Są one do kupienia w komisie w moim mieście, mam 28 dni od zakupu na sprawdzenie i ewentualne zwrócenie, coś na styl gwarancji. Dlatego proszę o jakieś sugestie na co zwrócić uwagę przed zakupem, żeby później nie "płakać". Chciałbym jeden odsprzedać a drugi zostawić dla siebie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czas na drugi gramofon
Cóż, skoro dwa, to na pewno są to sprzęty po-DJowskie, bo nikomu innemu taki zestaw raczej nie jest potrzebny 
Innymi słowy, ryzykujesz zakup zajechanych gramofonów. Może w krótkim terminie nic z nimi nie będzie źle, ale w dłuższym to już trudniej przewidzieć. Oczywiście, SL-1210mk2 znany jest z tego, że jest to najbardziej niezawodny gramofon na świecie, ale jednak warto o tym powiedzieć
Na szczęście "jakby co" to jest trochę serwisów naprawczych wyspecjalizowanych w tym gramofonie.
Nie wiem co doradzić w kwestii "na co zwrócić uwagę przed zakupem" poza oczywistościami. Jak ktoś widział w życiu już różne gramofony (choćby na zdjęciach) to chyba wie co mam na myśli i potrafi zwrócić uwagę na coś niepokojącego (źle działające ramię, napęd nie trzyma obrotów, itd.).
Ten gramofon to w pełni manualny direct drive.
Jako ciekawostkę dodam, że koncern Matsushita ogłosił 1. listopada 2010, że firma zaprzestała produkcji gramofonów.
Innymi słowy, po ponad 35 latach produkcji kończy się czas SL-1200

Innymi słowy, ryzykujesz zakup zajechanych gramofonów. Może w krótkim terminie nic z nimi nie będzie źle, ale w dłuższym to już trudniej przewidzieć. Oczywiście, SL-1210mk2 znany jest z tego, że jest to najbardziej niezawodny gramofon na świecie, ale jednak warto o tym powiedzieć

Nie wiem co doradzić w kwestii "na co zwrócić uwagę przed zakupem" poza oczywistościami. Jak ktoś widział w życiu już różne gramofony (choćby na zdjęciach) to chyba wie co mam na myśli i potrafi zwrócić uwagę na coś niepokojącego (źle działające ramię, napęd nie trzyma obrotów, itd.).
Ten gramofon to w pełni manualny direct drive.
Jako ciekawostkę dodam, że koncern Matsushita ogłosił 1. listopada 2010, że firma zaprzestała produkcji gramofonów.
Innymi słowy, po ponad 35 latach produkcji kończy się czas SL-1200

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kaZ
Czas na drugi gramofon
greg,
na ebayu?
pytam z ciekawości bo widziałem takie 2 modele na londyńskim gumtree.Wisiały tam chyba rok jak nie więcej...
na ebayu?
pytam z ciekawości bo widziałem takie 2 modele na londyńskim gumtree.Wisiały tam chyba rok jak nie więcej...
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- greg
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czas na drugi gramofon
kaZowi chyba chodzi o to, czy ofertę znalazłeś na eBayu
Ja przypuszczam że jednak nie, skoro greg mówi o lokalnym komisie 
Powiem wprost, zarówno na gumtree jak i eBay jak i nawet allegro często gęsto znajdziecie na sprzedaż takie combo 2x Technics SL-12x0mk2, bo jak już wspomniałem, DJe się ich pozbywają. A dlaczego oni? Bo kombinacja dwóch gramofonów + mikser to DJski standard, a może nawet i konfiguracyjny przymus w niektórych przypadkach.
Ja chyba jak będę polował za sprzętem następnym razem to odwalę import z zagranicy. Po prostu ceny są korzystniejsze, a oferty podawane przez grega dają smaka, szczególnie kiedy ma się porównanie do cen "krajowych".
Dodatkowo, czy ktoś się jeszcze dziwi biznesowi Wamata i spółki "zawodowych" sprzedawców vintage audio z allegro? Oni też pewnie prowadzą import i im się to opłaca
Przepraszam za drobne dygresje.

Powiem wprost, zarówno na gumtree jak i eBay jak i nawet allegro często gęsto znajdziecie na sprzedaż takie combo 2x Technics SL-12x0mk2, bo jak już wspomniałem, DJe się ich pozbywają. A dlaczego oni? Bo kombinacja dwóch gramofonów + mikser to DJski standard, a może nawet i konfiguracyjny przymus w niektórych przypadkach.
Ja chyba jak będę polował za sprzętem następnym razem to odwalę import z zagranicy. Po prostu ceny są korzystniejsze, a oferty podawane przez grega dają smaka, szczególnie kiedy ma się porównanie do cen "krajowych".
Dodatkowo, czy ktoś się jeszcze dziwi biznesowi Wamata i spółki "zawodowych" sprzedawców vintage audio z allegro? Oni też pewnie prowadzą import i im się to opłaca

Przepraszam za drobne dygresje.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- greg
Re: Czas na drugi gramofon
Dokładnie gramofony są w komisie. A swoją drogą to zaczynam się zastanawiać nad możliwością sprzedaży w Polsce gramofonów, jak narazie to kwestia transportu mnie chamuje, ale to już temat na inny dział .
- kaZ
greg pisze:Dokładnie gramofony są w komisie. A swoją drogą to zaczynam się zastanawiać nad możliwością sprzedaży w Polsce gramofonów, jak narazie to kwestia transportu mnie chamuje, ale to już temat na inny dział .
coś mnie przymuliło...
fakt ,didżeje często sprzedają combo.Takich ofert jest dużo na ebayu i gumtree.
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- greg
Faktycznie na eBay'u jest sporo, ale cena £300 za dwa gramofony jest dość atrakcyjna, jak bym jednego sprzedał to miałbym drugiego za niewielkie pieniądze.
-
witam wszystkich,Greg moge polecic gramofon sansui sr-222 .Od niedawna jestem jego posiadaczem.Powiem tylko ze w porownaniu z marantzem tt-42 ,ktorego mialem wczesniej to NIEBO.Uporzadkowana scena,b.dobry bas,super wokale.pozdrawiam.
-
Czas na drugi gramofon
Sansui 222.Mam to wiem co mówię.Mistrz prostoty i dlatego dobry.Zapomnij o automatach.To badziewie wnoszące hałasy nieporządane i stwarzające moc problemów z automatyką.
Po zakupie nie zapomnij wymyć łożyskowania talerza benzyna ekstrakcyjna i wkroplić 3-4 krople oleju do maszyn szyjących.Może być syntetyk samochodowy.
Po zakupie nie zapomnij wymyć łożyskowania talerza benzyna ekstrakcyjna i wkroplić 3-4 krople oleju do maszyn szyjących.Może być syntetyk samochodowy.