Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kota_7

Post autor: kota_7 »

Są minimalne różnice czasowe. ale jest to chyba wersja ta sama co na CD.
Inaczej rzecz się ma z ukazującym się jutro Deep Purple Machine Head w nowych remasterach 2012.
To może brzmieć mocno inaczej niż wersja 1972.
Pablo69
Kontakt:

Post autor: Pablo69 »

Zupełnie nie widzę sensu robienia nowych miksów dobrze znanych nagrań. A tym bardziej zastępowania w nich niektórych partii nagranymi na nowo (słyszałem, że tak zrobił Genesis). Nie sądzę, żeby ktoś znający od wielu lat oryginał podszedł z entuzjazmem do tych zmian. Raczej potraktuje nową wersję jako ciekawostkę i wróci do starej.

Jakoś na początku roku kupiłem nowe wydanie "Wish You Were Here" Floydów na CD - ze względu na drugi dysk z wcześniej niewydanym oficjalnie materiałem. Jednak pierwszego dysku, ze zremasterowanym albumem, ani razu nie przesłuchałem. Podobnie zresztą jak "A Saucerful of Secrets" z tej samej serii (niestety bez dodatkowych nagrań), który kupiłem tylko dlatego, że w jednym sklepie - chyba przez pomyłkę - przecenili go o połowę, chociaż minął może miesiąc od wydania. Obydwu albumów słucham wyłącznie z nieremasterowanych winylów.
Awatar użytkownika
kota_7

"remastering oznacza ponowne złożenie do kupy materiałów ze studia (choć tak naprawdę nie dowiesz się nigdy, na podstawie czego zrobiono mastering) i przygotowanie płyty. Nie można natomiast powiedzieć, że remastery są "zazwyczaj gorsze".
http://forum.pclab.pl/topic/295888-Rema ... o-oznacza/
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Panowie, mix i master to zupełnie różne rzeczy.
kota_7 pisze:"remastering oznacza ponowne złożenie do kupy materiałów ze studia (choć tak naprawdę nie dowiesz się nigdy, na podstawie czego zrobiono mastering) i przygotowanie płyty. Nie można natomiast powiedzieć, że remastery są "zazwyczaj gorsze".
Ale ogólnikowe bzdury ;)
Wystarczy wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Remaster

To czy remaster jest gorszy bądź lepszy od oryginału jest zazwyczaj sprawą stricte subiektywną, trzeba o tym pamiętać.

Chyba nieco odbiegamy od kwestii zakupowych :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
negate
Kontakt:

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: negate »

krisdebowski pisze:czy kupował ktoś płyty na aukcji u użytkownika vinyleum ?

ma sporo tego, ale nie wiem czy sam nie podbija cen, poza tym czy jego oceny płyt są wiarygodne

wczoraj chciałem się trochę licytować ale kilka cen to z kosmosu wpadało
ja kupowałem od niego, m.in. ace of spades motorhead, 1t uk pressing, miles davis sketches of spain uk repress 1986, kilka płyt marvin'a gaye (poszło za grosze). opisy płyt są raczej zgodne z rzeczywistością, nie zdarzyło mi sie jeszcze reklamowac czegokolwiek u niego.
poza tym lubię sprzedających, którzy pozwalają rynkowi ustalić cenę w licytacji z niskim punktem wyjścia, zamiast kup teraz/startem licytacji na idiotycznym poziomie (holenderskie tłoczenia w słabym stanie za 60< zł?! - np, uzytkownik vinylowe delicje)
lukasx2

Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Post autor: lukasx2 »

Witam,
ja ostatnio kupiłem na ebay 2 płyty w niemczech: modern talking 2 i 3 album
http://www.ebay.pl/itm/180983795481?ssP ... 1497.l2649
i
http://www.ebay.pl/itm/271069818654?ssP ... 1497.l2649
8 i 12,5 euro
czekam dopiero na przesyłkę, pierwszy raz kupowałem płyty z zagranicy. Jak dostanę paczkę dam znać w jakim stopniu opis z ebay pokrywa się z rzeczywistością.
lukasx2

Re: Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Post autor: lukasx2 »

Dopiero dziś poczta dostarczyła mi pierwszą płytę tj. 3ci album Modern Talking, paczka szła pocztą 9 dni.
Płyta zapakowana było w pudełko po pizzy z grubej tektury, ponadto w środku miękka gąbka. Doszła w perfekcyjnym stanie. Płyta wg. opisu sprzedającego miała być w stanie bardzo dobrym. Okładka trochę wytarta, co do płyty to jest kilka delikatnych paperowych rysek, ale bez wpływu na dźwięk, odsłuch znakomity. (między utworami cisza). Szczęka opada.:-)

Druga zamówiona płyta przyszła w tekturowym pudełku, dodatkowo w środku 2 tektuty usztywniające, okładka płyty prawie idealna, sama płyta bez żadnych widocznych rys, stan ogólnie dużo lepszy od poprzedniej, powierzchnia płyty idealna nie widać żadnych rys, jednak podczas odsałuchu słychać lekkie trzaski i pyknięcia. A miał być prawie mint:} Konkluzja w tym przypadku taka że płyta lepiej wyglądająca gra gorzej. Ta gorzej grającą kupiłem od handlarza.
Załączniki
stan płyty i okładki lepszy - lekkie pyknięcia i trzaski
stan płyty i okładki lepszy - lekkie pyknięcia i trzaski
stan płyty - kilka papierowych rysek, okładka powycierana -odsłuch znakomity
stan płyty - kilka papierowych rysek, okładka powycierana -odsłuch znakomity
Ostatnio zmieniony 22 paź 2012, 18:46 przez lukasx2, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kota_7

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wojtek pisze:Panowie, mix i master to zupełnie różne rzeczy.
kota_7 pisze:"remastering oznacza ponowne złożenie do kupy materiałów ze studia (choć tak naprawdę nie dowiesz się nigdy, na podstawie czego zrobiono mastering) i przygotowanie płyty. Nie można natomiast powiedzieć, że remastery są "zazwyczaj gorsze".
Ale ogólnikowe bzdury ;)
Wystarczy wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Remaster

To czy remaster jest gorszy bądź lepszy od oryginału jest zazwyczaj sprawą stricte subiektywną, trzeba o tym pamiętać.

Chyba nieco odbiegamy od kwestii zakupowych :)
No skoro w Wikipedii napisało to na pewno tak jest.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jeśli chodzi o definicję procesu remasteringu i z czym się on wiążę to jak najbardziej tak.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
taurus

Kind of blue

Post autor: taurus »

Witam

Koledzy co warte jest to wydanie : http://allegro.pl/lp-miles-davis-kind-o ... 85495.html ?
Dostępne wydania to jeszcze jazz track i music on vinyl, może słabo szukam ale nie mogę znaleźć informacji o jakości tych wydań.
A może to http://allegro.pl/miles-davis-kind-of-b ... 71541.html będzie najlepszy pomysł ?

pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
Awatar użytkownika
Winters

Kind of blue

Post autor: Winters »

Pierwszy link to wydanie amerykańskie Legacy, przygotowane przez Kevina Graya i tłoczone w RTI. Bardzo, bardzo przyzwoite. Sam takie posiadam, miałem też oryginalne tłoczenie z połowy lat 60. i w tym wypadku reedycja okazała się lepsza.

Music on Vinyl/Legacy jest odpowiednikiem tego wydania na rynek europejski. Również bardzo dobre, źródło chyba to samo, tyle że tłoczone w Europie.

O tym japońskim nie wiem nic, ja generalnie nie jestem wielkim fanem wydań japońskich, choć nie wątpie, że jest bardzo dobre.

Jazz Track to bardzo wątpliwa sprawa, okładka zmieniona i nie wygląda na nic dobrego.

Oczywiście w 100% godne polecenia są wydania 180g i 200g Classic Records, ale ich u nas raczej nie dostaniesz.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2012, 19:10 przez Winters, łącznie zmieniany 1 raz.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
taurus

Awatar użytkownika
Winters

1. Mingus Ah Um - Legacy, godne polecenia, tj. w przypadku Kind of Blue tego samego wydawcy.
2. Saxophone Colossus - to jest najprawdopodobniej reedycja Scorpio, rzekomo produkcji Rhino. Raczej nie są to płyty wysokiej jakości, ale za tą cenę nie są aż znowu tak złe. Spory rozrzut jakości pomiędzy poszczególnymi tytułami. Poznać je można po tym, że nie można ich poznać po niczym ;) Wyglądają jak oryginały, ale w przypadku płyt Prestige są to kopie wydań OJC z lat 80. W zasadzie nie jest jasne, czy to są oryginalne wydania, czy też nieautoryzowane reedycje.
3. Tego Time Out trzymałbym się z daleka, nie wiem co to jest i poszukałbym reedycji Legacy bądź Music on Vinyl. Classic Records to oczywiście cud miód, ale tego nie dostaniesz u nas.
4. Sketches of Spain to też Legacy, to samo co w przypadku innych płyt z tej serii. Solidna reedycja.
5. My Favorite Things - solidna, amerykańska reedycja Rhino tłoczona w RTI. OK, ale cena zawyżona.
6. Kind of Blue - podejrzewam, że to amerykańskie Legacy tłoczone w RTI.
7 i 8. to chyba Scorpio.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
taurus

Dzięki
Więc z listy zostaje
1. Mingus Ah Um - Legacy, godne polecenia, tj. w przypadku Kind of Blue tego samego wydawcy.
4. Sketches of Spain to też Legacy, to samo co w przypadku innych płyt z tej serii. Solidna reedycja.
6. Kind of Blue - podejrzewam, że to amerykańskie Legacy tłoczone w RTI.

Proszę jeszcze o radę czy w tych cenach warto czy jednak polować na używane z epoki bo zagrają lepiej.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Winters

Moim zdaniem nie warto polować na starsze płyty, chyba że na pierwsze albo przynajmniej wczesne wydania, ale to już nie ten przedział cenowy.

Reedycje z lat 70./80. oprócz kilku wyjątków jak seria OJC nie będą raczej lepsze niż nowe porządne reedycje.
DIOMEDES KATO
ODPOWIEDZ