W sensie że po zakupie i przewiezieniu sprzętu do domu kompletnie olałeś kalibrację ?
Ustawiłem prędkość, nacisk igły i antyscratching wg tego co powiedzieli mi w sklepie. Sprzedawca powiedział, że igła i wkładka są wyregulowane i tego nie powinienem ruszać aż do zmiany igły. Tak też zrobiłem. Powinienem zrobić coś jeszcze? Dodam tylko, że przełącznik antyscratchingu jest ledwie połowę mniejszy niż skala między 1 a 2, więc ustawiony jest mniej więcej na środku.
ten zewnętrzny silnik dla mnie byłby nie do przejścia
Też się tego bałem, ale sprawdza się całkiem fajnie. To mój pierwszy prawdziwy gramofon. Byłoby wszystko git, gdyby nie to skrzeczenie na niektórych płytach...
Technics SL-5300 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > Canton Quinto 520
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20 My Discogs
Oj tam, czepiamy się słówek - co tylko pokazuje jak bardzo zielony jestem w temacie . Sprawdziłem ustawienia igły szablonem i wszystko wydaje się OK. A dźwięk dalej jak w przesłanych filmikach. Coś jeszcze mogę sprawdzić, czy to temat pod reklamację sprzętu?
To co jest na filmikach nie do końca brzmi jak źle ustawiona wkładka, bo to się przede wszystkim objawia sybilantami w wokalach, a tu masz regularny przester. Wokal słychać czysto.
Z tego ampli Yamahy całkiem znośnie można było posłuchać tidala w jakości hihi. ale pre w tej yamaszce to już słabe było. Czy dudniło? nie, po prostu grało przeciętnie z gramofonem.
kup sobie wagę. upewnisz się, że nacisk igły masz właściwy.
gramofon kupiony. załóż oddzielny temat odnoszący się do Twojego problemu.
Sony PS-X50 + MaCaBRiaa
lampa EL34 by Misse
WiiM Amp Ultra + S.M.S.L PL200
Kolumny DIY powered AudioTechnology & Morel