Maanam "Nocny Patrol" jakość
-
- Gramofon: Pioneer PL 50L
Maanam "Nocny Patrol" jakość
Kupiłem płytę Maanam „Nocny Patrol” NM i mocno bije po uszach każde „s” i „sz” śpiewane przez Korę.
Kto może sprawdzić czy to ma na swojej płycie u siebie i podzielić się ze mną?
Film pod linkiem https://we.tl/t-DtE9W8NO3g
To pierwsza płyta z takim „efektem”. Nawet stare porysowane płyty trzeszczą ale nie w ten sposób na konkretne dźwięki.
Kto może sprawdzić czy to ma na swojej płycie u siebie i podzielić się ze mną?
Film pod linkiem https://we.tl/t-DtE9W8NO3g
To pierwsza płyta z takim „efektem”. Nawet stare porysowane płyty trzeszczą ale nie w ten sposób na konkretne dźwięki.
Pioneer PL50L, Glanz G-40EX, AN clone, Primaluna Prologue Premium, Klipsch Forte III, CA 840C.
- StarRock
Re: Maanam "Nocny Patrol" jakość
Kiedyś na innych klockach, też takowe wrażenie miałem, dzisiaj zapodałem na talerz i ...
Jest w wokalu Kory, takie (trudne do określenia) lekkie przeciąganie ś,ć,ź ...jednak nie, jak kiedyś to słyszałem. Nie takie dosadne sybilantyzowanie
(ale fraza).
Pewnie przyczyna leży przede wszystkim w pre, a możliwe, że i wkładka nie bez winy.
U mnie poprawa duża, do tego co uszy me kiedyś słyszały.
Dodam...świetna realizacja płyty, a podobno według słów Kukiza, PRL to jeden wielki syf był.

Jest w wokalu Kory, takie (trudne do określenia) lekkie przeciąganie ś,ć,ź ...jednak nie, jak kiedyś to słyszałem. Nie takie dosadne sybilantyzowanie

Pewnie przyczyna leży przede wszystkim w pre, a możliwe, że i wkładka nie bez winy.
U mnie poprawa duża, do tego co uszy me kiedyś słyszały.

Dodam...świetna realizacja płyty, a podobno według słów Kukiza, PRL to jeden wielki syf był.

-
Pioneer PL50L, Glanz G-40EX, AN clone, Primaluna Prologue Premium, Klipsch Forte III, CA 840C.
- appel
Wg mnie to co podałeś w pierwszym linku to nic strasznego (w koncu tłoczyły to Polskie Nagarania). U mnie jest tak (mam płytę już 36 lat, więc trochę przeżyła). Sam oceń:
https://mab.to/9rY32W9S6
a co kwestii nr 2 (latanie). Być może ktoś za bardzo rozrajbował dziurkę w środku. Niekiedy się wtedy zdarzało, że płyty prosto ze sklepu (tłoczenia Polskich Nagrań i Arstonu) nie chciały sie wcisnąć na talerz (przynajmniej mojego G8010) i trzeba było ją jakoś nieco rozrajbować. Może komuś nie do końca wyszło?
https://mab.to/9rY32W9S6
a co kwestii nr 2 (latanie). Być może ktoś za bardzo rozrajbował dziurkę w środku. Niekiedy się wtedy zdarzało, że płyty prosto ze sklepu (tłoczenia Polskich Nagrań i Arstonu) nie chciały sie wcisnąć na talerz (przynajmniej mojego G8010) i trzeba było ją jakoś nieco rozrajbować. Może komuś nie do końca wyszło?
- Tarkus
To nie było miksowane w PRL, a tylko tu nagrane!

Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
-
- appel
Faktycznie, pomyliłem się. Jak wynika z magisterki o Pronicie, Polton miał tam dwie szwedzkie prasy (które zabrał w 1991, pytanie, czy miał je od początku swojej działalności). Tak czy siak, tłoczenia Poltonu nie wydają mi się superświetne. Z perspektywy lat z polskiej produkcji lat 80. najlepiej oceniam płyty tonpressu/Melodii (a więc właściwie niepolskie).
EDIT: Zaraz zaraz, czy Pronit nie tłoczył też Polskim Nagraniom i czy nie było to właściwie jedno i to samo?
EDIT: Zaraz zaraz, czy Pronit nie tłoczył też Polskim Nagraniom i czy nie było to właściwie jedno i to samo?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2021, 15:33 przez appel, łącznie zmieniany 1 raz.
- koscidogitary
Mam to wydanie: https://www.discogs.com/Maanam-Nocny-Pa ... ase/838332
i u mnie nie sybiluje ani nie pływa. Lubię tę płytę, często do niej wracam.
Trzeszczenie a sybilanty to dwie różne sprawy.
W wątku o Buphono pisałem nawet o efektach dźwiękowych 3D jakie są na tej płycie (dźwięk wychodzi poza głośniki i lata po pokoju).
Pobaw się ustawieniami swojej aparatury odsłuchowej, zdobądź (kup/pożycz) drugi taki egzemplarz.
Tutaj wszystko jest niewiadomą: od tłoczenia po kolumny a na początek i tak powinieneś przyłożyć się do kwestii techniki gramofonowej i przede wszystkim prawidłowej kalibracji sprzętu. Polecam płytę testową Tacet Vinyl Check - tam celowo nagrano teksty z sybilującymi zgłoskami.
EDIT: zerknąłem na Twoją aparaturę - w mojej ocenie każde niedociągnięcie realizacji, tłoczenia, ustawienia gramofonu wyciągnie Ci na wierzch, miałem kiedyś podobnie i m.in. dlatego, że nie mogłem sobie kiedyś poradzić z sybilantami przysiadłem się do kwestii ustawień gramofonu a finalnie i tak zmieniłem cały tor

Też miałem tuby, co prawda tylko na sopranie, ale i tak zestaw (Triangle Comete) grał bardzo ostro.
Co mogę jeszcze dodać od siebie, to ten CA Azur jest wredny, zimny drań - w mojej ocenie to zupełnie nie jest wzmacniacz pod te kolumny.
Nawiasem, nikt nie mówi, że lampy nie sybilują

- appel
Z ciekawości, mógłbyś udostępnić próbkę tego fragmentu Krakowskiego Spleenu nagranego na Twoim sprzęcie?
- koscidogitary
Nie mogę, nie mam jak tego nagrać.
Po cyfrze (przez kartę laptopa niewiele da) a żeby usłyszeć kolumny (efekt końcowy) to musiałbym skołować mikrofon, w miarę dobry preamp MIC i trochę się pobawić - nie mam na to niestety czasu...
Na winyl (zabawę w audio) mogę poświęcić mniej niż 2h tygodniowo, tak więc...

-
Nagrałem smartfonem i słychać, więc jak Ci się uda wyszarpać 30 sek będziemy zobowiązani.
Czyli płyta! Muszę kupić nową, na szczęście dostawca zwrócił pieniądze. Kto ma na sprzedaż?
Wczoraj test na klonie AN od MISSE i ponownie taki niepożądany efekt wystąpił.
Czyli płyta! Muszę kupić nową, na szczęście dostawca zwrócił pieniądze. Kto ma na sprzedaż?
- koscidogitary
Możliwe, ale nie przesądzaj z góry, pamiętaj o:
koscidogitary pisze: ↑20 sty 2021, 12:27przyłożyć się do kwestii techniki gramofonowej i przede wszystkim prawidłowej kalibracji sprzętu
- appel
Naprawdę to brzmienie to jest aż taki problem? Jeśli tak, to znaczy, ze masz dość duże oczekiwania wobec produckji późnego PRL i wydaje mi się, że - tak zdroworozsądkowo - na horyzoncie są kolejne kłopoty, rozczarowania i wydatki. Ja bym kupił kompakt albo poczekał na wznowienie (nie wiem, czy szykują).