Przewody RCA-RCA łączące preamp ze wzmacniaczem
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Re: Przewody RCA-RCA łączące preamp ze wzmacniaczem
Zasięgnąłem też opinii użytkownika cyferka1, robi kable i jest polecany na allegro (https://allegro.pl/oferta/interkonekt-r ... ormmessage)
Potwierdził opinie kolegi jd120, napisał mi: Przeważnie jedna żyla stanowi sygnał, druga masę, ekran podłączony do masy od strony źródła.
Czyli łącząc preamp ze wzmacniaczem ekran powinien być podłączony od strony przedwzmacniacza.
Potwierdził opinie kolegi jd120, napisał mi: Przeważnie jedna żyla stanowi sygnał, druga masę, ekran podłączony do masy od strony źródła.
Czyli łącząc preamp ze wzmacniaczem ekran powinien być podłączony od strony przedwzmacniacza.
-
Różne są szkoły, niektórzy podłączają od strony źródła, inni od strony uziemionego urządzenia (wzmacniacz). Ważne, żeby ekran był podłączony tylko z jednej strony, a to jak podłączysz te kable, to już Twoje widzimisię.
- MaciejT
Ok, to już wiem, tylko nie mogę pojąć dlaczego ekran lutować tylko do jednej wtyczki a nie do dwóch?zbyszek1982 pisze: ↑19 sty 2021, 13:04Ważne, żeby ekran był podłączony tylko z jednej strony, a to jak podłączysz te kable, to już Twoje widzimisię.
-
- MaciejT
Rozumiem że funkcję masy ma pełnić druga żyła, tylko w takim razie po co oplot lutować w jednej wtyczce, dlaczego nie lepiej go odciąć z obu stron?
-
- MaciejT
Ok, dzięki.
Czyli jak bym ekran przylutował do obu wtyczek to by po prostu nie działał jako ekran tak?
Czyli jak bym ekran przylutował do obu wtyczek to by po prostu nie działał jako ekran tak?
-
- AudioAdrian
- Gramofon: Metz TX 4963
Ja też od dłuższego czasu zbieram informację z różnych zakątków forum w celu stworzenia własnych kabli. Nie znam się na elektronice, a doświadczenia z lutowaniem mam raczej niewielkie, ale przyznam szczerze, że bardzo mnie ten temat interesuje. Szkoda, że na forum w dziale DIY nie ma jakiegoś tematu, który rozwiewałby pytania laików
Jakieś relacje z budowy kabli RCA, głośnikowych, zmiany kabla z DIN na RCA itd. Podobno kable same nie grają, ale te najtańsze za kilka złotych psują bardzo estetykę całości, no i często rozlatują się w palcach. Nieoceniona jest też wiedza innych użytkowników forum, którzy mają spore doświadczenie i takie smaczki podczas lektury starszych wątków można wyłapać, na przykład na temat polecanych kabli, wtyków itd. itd. Może w końcu stworzę coś samemu, ale na ten moment jeszcze muszę sporo doczytać. Ale również przyznam szczerze, że to -> "dlaczego ekran lutować tylko do jednej wtyczki a nie do dwóch?" mnie bardzo zaskoczyło. MaciejT jeżeli już skończysz może byś się pochwalił?

-
To tylko w wypadku jak masz dwie żyły w przewodzie i ekran. Jak masz przewód z jedną żyłą w ekranie to wtedy ekran lutujesz do obu wtyczek. Żeby była jasnośćAudioAdrian pisze: ↑19 sty 2021, 15:50"dlaczego ekran lutować tylko do jednej wtyczki a nie do dwóch?"

-
- Kontakt:
Dla jasności wrzucę zdjęcie poglądowe.
- MaciejT
To wtyczka z przylutowanym ekranem, druga będzie miała lutowany tylko kabel sygnałowy jako masa (biały). Ja chyba najpierw zlutuję biały z ekranem i dopiero przylutuję do wtyczki, zakładam że to nie ma znaczenia.
Znaczy napisać jak wyszło i czy gra?

-
- Kontakt:
To jest strona z przylutowanym ekranem.
Z drugiej strony ekranu nie ma. Reszta jest tak jak na focie.
Możesz połączyć, masę z ekranem i razem to przylutować.
Z drugiej strony ekranu nie ma. Reszta jest tak jak na focie.
Możesz połączyć, masę z ekranem i razem to przylutować.
- AudioAdrian
- Gramofon: Metz TX 4963
Dobrze wiedzie

Dokładnie tak

- MaciejT
Kable zrobione. Może i niepozorne, trochę cieńsze niż się spodziewałem, ale na pierwszy rzut ucha gramofon zagrał szerszą sceną. Jestem nieco zaskoczony, bo dotąd nigdy nie słyszałem kabli....
Dziękuję za porady, polutowałem jak było pisane, z jednej strony ekran do masy. Jest OK.

Dziękuję za porady, polutowałem jak było pisane, z jednej strony ekran do masy. Jest OK.