Ortofon MC20 Super - do jakiego ramienia?
-
- Gramofon: Hitachi HT-840
Ortofon MC20 Super - do jakiego ramienia?
Mam nadzieję, że to odpowiedni temat. Mam pytanie o wkładkę ortofon mc20 super, czy będzie pasować do lekkich ramion montowanych w itt 8015 (6,2g) i scoot ps-77vx - ramie takie samo jak w universum f2095. Zarówno w itt jak i universum fabrycznie jest wkładka AT13Eax/Eav o wadze 5,8 g i 27 x 10-6cm/Dyne . Ortofon ma 9g i 15 x 10-6cm/Dyne. Nie wiem czy "wieszanie" tego ortofona na lekkich ramionach będzie optymalnym spasowaniem?
Hitachi ht-840, d.klimo merlin, harman/kardon hk770, sansui sr-525, i inne 

- Myszor
- Gramofon: PD-300
Re: Ortofon MC20 Super - do jakiego ramienia?
Wg kalkulatora będzie dobrze.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zasadnicze pytanie - omawiamy oryginał czy robioną wkładkę?
Jeśli robioną i byłą zmieniana igła to powstaje pytanie co zostało wsadzone i jaka jest teraz podatność (dane katalogowe możemy sobie wtedy wywalić przez okno).
Kolejna rzecz - skąd przekonanie że ITT i Scott mają lekkie ramiona?
Jeśli robioną i byłą zmieniana igła to powstaje pytanie co zostało wsadzone i jaka jest teraz podatność (dane katalogowe możemy sobie wtedy wywalić przez okno).
Kolejna rzecz - skąd przekonanie że ITT i Scott mają lekkie ramiona?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- koscidogitary
- koscidogitary
Mam podobne problemy. Na początek próbuj "na ucho", zawsze można dociążyć wkładkę (ciężarek, cięższy headshell).
Zważ ramię bez przeciwwagi, z założonym headshellem, bez wkładki. Da Ci to ogólny zarys masy efektywnej ramienia. W ten sposób z grubsza ocenisz czy ramię jest lekkie, średnie czy ciężkie. Kilkanaście gramów nacisku na wagę to ramię o średniej masie, MC20 (miałem przez chwilę zwykłą MC20) powinna z tym grać dobrze. Super MC nie miałem. Poza tym podatność nowej igły oryginalnej, a struchlałej NOS (stwardniałe zawieszenie) to dwie różne sprawy. Do tego Wojtek wspomniał o retipowanych. Tak więc na pewnym poziomie sprzętu i wtajemniczenia włosów z głowy bym sobie nie rwał, ale temat warto zgłębiać.
Ja jak nie wiem co robić to dociążam ramię, mam dwa ramiona: lekkie i średnie więc u mnie to się sprawdza.
viewtopic.php?p=5679&sid=058894ed646b35 ... 366d#p5679
Ostatnio zmieniony 18 sty 2021, 11:36 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 3 razy.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Nie liczę tylko patrzę w bazę vinylengine. Ja zasadniczo wszystko co montuję sprawdzam płytą z testem rezonansu.koscidogitary pisze: ↑18 sty 2021, 11:09Podlinkuj proszę, na jakim kalkulatorze liczysz. Z góry dzięki.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak najlepiej. Bo wtedy czy retipowane czy nowe-stare to nieważne bo wyjdzie w teście jaki ma wkładka rezonans w naszym ramieniu i można sobie to zestawić względem "matmy" (o ile oczywiście jesteśmy pewni wartości masy efektywnej itp.).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- koscidogitary
Dzięki, właśnie teraz jestem na tym etapie, skorzystam z płyty testowej i kalkulatora na vinylengine.
Zdaje się, że tutaj jest wszystko co niezbędne:
https://www.vinylengine.com/cartridge_d ... _tools.php