Czy pierwsze tłoczenie to pierwsze wydanie?

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Barnaba

Post autor: Barnaba »

Kupiłem ostatnio płytę od mojego ulubionego sprzedawcy opisaną jako 1st Press, płytka owszem cycuś-picuś
ale na krążku jak wół stoi A-3/B-3. Jak dla mnie, pierwsze tłoczenie to A-1/B-1 (pierwsza matryca).

Pytanie moje można uznać za definicyjne. Czy pierwsze tłoczenie oznacza pierwszą matrycę czy chodzi generalnie
o pierwsze wydanie?

Czy mam podstawę żeby dochodzić się ze sprzedawcą?
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Nie.

W praktyce to jest często sprawa umowna. Niektóre płyty w ogóle nigdy nie miały powszechnie dostępnych tłoczeń A1/B1, zaczynało się np. od 2 albo 3.

Allegrowe "1st press." to już w ogóle może oznaczać cokolwiek. Dla jednego to będzie płyta taka jaka była dostępna w dniu premiery, dla innego sama płyta musi się zgadzać, a okładka może mieć różne wariacje itd.
DIOMEDES KATO
Darek

Post autor: Darek »

Winters pisze:Allegrowe "1st press." to już w ogóle może oznaczać cokolwiek. Dla jednego to będzie płyta taka jaka była dostępna w dniu premiery, dla innego sama płyta musi się zgadzać, a okładka może mieć różne wariacje itd.
Dobre :lol:
Staszek60
Gramofon: Już Akai ap206c

Re: Czy pierwsze tłoczenie to pierwsze wydanie?

Post autor: Staszek60 »

Sorki za głupie pytanie/ choć mnie uczyli że nie ma głupich pytań .../ . Jak się już przedstawiłem jestem w sferze kolekcjonowania płyt nowicjuszem. I nie wiem / na serio nie wiem bo się nigdy tym nie interesowałem .../ gdzie odczytywać to że płyta jest z danej serii. Czytając Was wydedukowałem np to że koło labela , na winylu są czasami wydrapane a czasami ładniej wytłoczone cyfry. Sprawdziłem sobie swoje "Relics" Pink Floydów i tam jest ładnie wytłoczone A1 . Na innych płytach jest A3 lub B1 . Czy to znaczy /te A1/ że jest to pierwsze wydanie PF ???
Czy możecie tak organoleptycznie napisać co oznaczają poszczególne symbole wydań . Czytam forum ale jakoś nie umiem na to trafić .
Winylowy wariat
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Dopasuj sobie

http://pinkfloydarchives.com/DUKLPcom.htm#Relics1

o B1 nie słyszałem i nigdzie nie widziałem aby jakiekolwiek źródła mówiły o takim stamperze dla Starline UK press, jest to nawet wbrew logice- strona B oznaczana była przeważnie jako 2, czyli druga matryca
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

blispx pisze:jest to nawet wbrew logice- strona B oznaczana była przeważnie jako 2, czyli druga matryca
Czyli samo "B" to dla Ciebie za mało informacji, że chodzi o matrycę drugiej strony i dlatego musi być dwójka, a nie może być jedynka po literce? :)
A co z wydaniami wielopłytowymi? C1 i D1 to już chyba totalne abstrakcje przy takim podejściu :morda:

Na szczęście prawda jest nieco inna.
Staszek60 pisze:Czy możecie tak organoleptycznie napisać co oznaczają poszczególne symbole wydań
Są pewne prawidłowości, ale nie ma reguły. W tym problem :)

Poczytaj sobie ten temat: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=28&t=734
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Wojtek czepiasz się :D już wyjaśniam

Tak za mało informacji bo nie ma podanego tu całego stampera. Nie może być B1 bo Starline takich nie miało, chyba że piszemy o innym wydaniu

Nie wiem jak mają inne wydania wielopłytowe, rozpatrujemy tu konkretny przypadek? Skupiłem się na Pink Floyd Relics
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Post autor: holy_shit_89 »

Staszek60 pisze:organoleptycznie napisać
Czyli jak?

Wiem, że offtop ale nie mogłem się powstrzymać.
ODPOWIEDZ