Czy pierwsze tłoczenie to pierwsze wydanie?
-
Kupiłem ostatnio płytę od mojego ulubionego sprzedawcy opisaną jako 1st Press, płytka owszem cycuś-picuś
ale na krążku jak wół stoi A-3/B-3. Jak dla mnie, pierwsze tłoczenie to A-1/B-1 (pierwsza matryca).
Pytanie moje można uznać za definicyjne. Czy pierwsze tłoczenie oznacza pierwszą matrycę czy chodzi generalnie
o pierwsze wydanie?
Czy mam podstawę żeby dochodzić się ze sprzedawcą?
ale na krążku jak wół stoi A-3/B-3. Jak dla mnie, pierwsze tłoczenie to A-1/B-1 (pierwsza matryca).
Pytanie moje można uznać za definicyjne. Czy pierwsze tłoczenie oznacza pierwszą matrycę czy chodzi generalnie
o pierwsze wydanie?
Czy mam podstawę żeby dochodzić się ze sprzedawcą?
- Winters
Nie.
W praktyce to jest często sprawa umowna. Niektóre płyty w ogóle nigdy nie miały powszechnie dostępnych tłoczeń A1/B1, zaczynało się np. od 2 albo 3.
Allegrowe "1st press." to już w ogóle może oznaczać cokolwiek. Dla jednego to będzie płyta taka jaka była dostępna w dniu premiery, dla innego sama płyta musi się zgadzać, a okładka może mieć różne wariacje itd.
W praktyce to jest często sprawa umowna. Niektóre płyty w ogóle nigdy nie miały powszechnie dostępnych tłoczeń A1/B1, zaczynało się np. od 2 albo 3.
Allegrowe "1st press." to już w ogóle może oznaczać cokolwiek. Dla jednego to będzie płyta taka jaka była dostępna w dniu premiery, dla innego sama płyta musi się zgadzać, a okładka może mieć różne wariacje itd.
DIOMEDES KATO
DobreWinters pisze:Allegrowe "1st press." to już w ogóle może oznaczać cokolwiek. Dla jednego to będzie płyta taka jaka była dostępna w dniu premiery, dla innego sama płyta musi się zgadzać, a okładka może mieć różne wariacje itd.

-
- Gramofon: Już Akai ap206c
Re: Czy pierwsze tłoczenie to pierwsze wydanie?
Sorki za głupie pytanie/ choć mnie uczyli że nie ma głupich pytań .../ . Jak się już przedstawiłem jestem w sferze kolekcjonowania płyt nowicjuszem. I nie wiem / na serio nie wiem bo się nigdy tym nie interesowałem .../ gdzie odczytywać to że płyta jest z danej serii. Czytając Was wydedukowałem np to że koło labela , na winylu są czasami wydrapane a czasami ładniej wytłoczone cyfry. Sprawdziłem sobie swoje "Relics" Pink Floydów i tam jest ładnie wytłoczone A1 . Na innych płytach jest A3 lub B1 . Czy to znaczy /te A1/ że jest to pierwsze wydanie PF ???
Czy możecie tak organoleptycznie napisać co oznaczają poszczególne symbole wydań . Czytam forum ale jakoś nie umiem na to trafić .
Czy możecie tak organoleptycznie napisać co oznaczają poszczególne symbole wydań . Czytam forum ale jakoś nie umiem na to trafić .
Winylowy wariat
- blispx
Dopasuj sobie
http://pinkfloydarchives.com/DUKLPcom.htm#Relics1
o B1 nie słyszałem i nigdzie nie widziałem aby jakiekolwiek źródła mówiły o takim stamperze dla Starline UK press, jest to nawet wbrew logice- strona B oznaczana była przeważnie jako 2, czyli druga matryca
http://pinkfloydarchives.com/DUKLPcom.htm#Relics1
o B1 nie słyszałem i nigdzie nie widziałem aby jakiekolwiek źródła mówiły o takim stamperze dla Starline UK press, jest to nawet wbrew logice- strona B oznaczana była przeważnie jako 2, czyli druga matryca
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli samo "B" to dla Ciebie za mało informacji, że chodzi o matrycę drugiej strony i dlatego musi być dwójka, a nie może być jedynka po literce?blispx pisze:jest to nawet wbrew logice- strona B oznaczana była przeważnie jako 2, czyli druga matryca

A co z wydaniami wielopłytowymi? C1 i D1 to już chyba totalne abstrakcje przy takim podejściu

Na szczęście prawda jest nieco inna.
Są pewne prawidłowości, ale nie ma reguły. W tym problemStaszek60 pisze:Czy możecie tak organoleptycznie napisać co oznaczają poszczególne symbole wydań

Poczytaj sobie ten temat: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=28&t=734
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- blispx
Wojtek czepiasz się
już wyjaśniam
Tak za mało informacji bo nie ma podanego tu całego stampera. Nie może być B1 bo Starline takich nie miało, chyba że piszemy o innym wydaniu
Nie wiem jak mają inne wydania wielopłytowe, rozpatrujemy tu konkretny przypadek? Skupiłem się na Pink Floyd Relics

Tak za mało informacji bo nie ma podanego tu całego stampera. Nie może być B1 bo Starline takich nie miało, chyba że piszemy o innym wydaniu
Nie wiem jak mają inne wydania wielopłytowe, rozpatrujemy tu konkretny przypadek? Skupiłem się na Pink Floyd Relics
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- holy_shit_89
Czyli jak?Staszek60 pisze:organoleptycznie napisać
Wiem, że offtop ale nie mogłem się powstrzymać.