Sony PS4300 i moje boje z wkłądką Stanton 680
-
Sony PS4300 i moje boje z wkłądką Stanton 680
Witam serdecznie,
jakiś czas temu chciałem wymienić moją AT 95E na coś lepszego. Posiadam gramofon kupiony zresztą dzieki Waszym poradom - SONY PS4300
Wtedy poradziliście mi wkładkę Stanton 680. Kupiłem do niej headshell Stantona, i nową igłę z Waszego polecenia. Niesttey okaząło się, że mój gramofon nie ma regulacji VTA a Stanton jest za wysoki. Wtedy się poddałem. Dziś spróbowałem znowu, udało mi się zdemontować wkłądki mocujące platikowe ze Stantona i powiesiłem wkłądkę na Headshellu odrobinę wyżej. I prawie działa, niestety brakuje jakiegoś milimetra. Zabawa z windą nic nie dała, jak odklręcę śrubkę z boku i podniosę plastik windy, wtedy winda przestaje działać. Wpadłem dziś jednak na pomysł, przykleiłem na windę kawałek pianki przylepnej. I eureka - wszystko działa idealnie. Mój "patent" załączam na zdjęciu. Pytanie do Was Koledzy - jako do fachowców, czy taka podkłądka jest akceptowalna, czy nie psuje gramofonu, ramienia itd? Bardzo proszę Was o opinie. Z tą podkładką, wszytsko działa automatyka itd, ale nie wiem czy nie psuje sprzętu. Narazie nie używam, dokąd się nie wypowiecie.
jakiś czas temu chciałem wymienić moją AT 95E na coś lepszego. Posiadam gramofon kupiony zresztą dzieki Waszym poradom - SONY PS4300
Wtedy poradziliście mi wkładkę Stanton 680. Kupiłem do niej headshell Stantona, i nową igłę z Waszego polecenia. Niesttey okaząło się, że mój gramofon nie ma regulacji VTA a Stanton jest za wysoki. Wtedy się poddałem. Dziś spróbowałem znowu, udało mi się zdemontować wkłądki mocujące platikowe ze Stantona i powiesiłem wkłądkę na Headshellu odrobinę wyżej. I prawie działa, niestety brakuje jakiegoś milimetra. Zabawa z windą nic nie dała, jak odklręcę śrubkę z boku i podniosę plastik windy, wtedy winda przestaje działać. Wpadłem dziś jednak na pomysł, przykleiłem na windę kawałek pianki przylepnej. I eureka - wszystko działa idealnie. Mój "patent" załączam na zdjęciu. Pytanie do Was Koledzy - jako do fachowców, czy taka podkłądka jest akceptowalna, czy nie psuje gramofonu, ramienia itd? Bardzo proszę Was o opinie. Z tą podkładką, wszytsko działa automatyka itd, ale nie wiem czy nie psuje sprzętu. Narazie nie używam, dokąd się nie wypowiecie.
-
Re: Sony PS4300 i moje boje z wkłądką Stanton 680
A co ta podkładka ma robić? Wyżej ramię podnosić?
-
Tak. Bez niej ramię ledwie się mieści nad płytą, a jak się podnosi to zgrzyta po płycie. Z tą podkłądką wszytsko działa idealnie, zarówno ze Stantonem jak i z At95e.
-
-
Moja mata ma 3mm jest oryginalna. Są cieńsze?
Dzieki za zainteresowanie i pomoc.
Radek
Dzieki za zainteresowanie i pomoc.
Radek
-
Oki kupiłem tanią filcową matę za 15zł grubość 1,5 mm czyli o 1.5 mm mniej niż moja. Może to wystarczy?
-
Mimo to będę wdzięczny za obejrzenie mojego patentu i wypowiedzi o nim. Nie chodzi o wzglkędu estetyczne tylko techniczne?
Będę zobowiązany pozdrawiam
Będę zobowiązany pozdrawiam
- Cracker
Nic nie psuje.radziulasek pisze: ↑06 sty 2021, 23:47Pytanie do Was Koledzy - jako do fachowców, czy taka podkłądka jest akceptowalna, czy nie psuje gramofonu, ramienia itd?
Estetycznie nie za ładnie ale robotę robi, to najważniejsze.
Nie wiem jak jest w tej windzie ale w moich jest gumowy pasek który można wymieniać.
Jeżeli Twój jest usuwalny to można dorobić wyższy pasek
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- Regsoft
Najważniejsze, czy udało Ci się faktycznie osiągnąć maksymalny pułap podpórki ramienia. Odkręć ją. Zdejmij z windy (przytrzymaj oś windy aby się nie ruszała przy wyciąganiu podpórki). Włóż na wkręconej śrubce do oporu. Odkręć śrubkę. Obniż o 1mm i dokręć ...radziulasek pisze: ↑06 sty 2021, 23:47jak odklręcę śrubkę z boku i podniosę plastik windy, wtedy winda przestaje działać
Jeśli igła chodzi w rowku pod odpowiednim kątem to pewnie tak ... pozostaje wtedy jedynie problem wizualny ...
Dasz fotkę z boku na ramię przy odtwarzaniu płyty?
-
Cześć Regsoft,
dziekuję Ci za porady.
Proszę wyjąśnij z tą windą bo ja już nie mam siły
1. Wykręcam śrubkę
2. Zdjemuje podpórkę
3. Trzymam oś windy żeby się nie ruszała jak zdjemę podpórkę
4. Jak mam włożyć podpórkę na wkręconej śrubce? Nie rozumiem tego
I dalej tez nie
Oczywiśćie dam jutro zdjęcia ramienia z boku
Kupiłem cienką filcową matę 1,5 mm moja ma 3mm może ta różnica wystarczy do Stantona
Kurcze Stanton jest głośniejszy i mam wrażenie że gra dużo lepiej od at9e.
Pozdrawiam
i spróbuj mi to wyjaśnić bardziej łapatologicznie
dziekuję Ci za porady.
Proszę wyjąśnij z tą windą bo ja już nie mam siły
1. Wykręcam śrubkę
2. Zdjemuje podpórkę
3. Trzymam oś windy żeby się nie ruszała jak zdjemę podpórkę
4. Jak mam włożyć podpórkę na wkręconej śrubce? Nie rozumiem tego
I dalej tez nie
Oczywiśćie dam jutro zdjęcia ramienia z boku
Kupiłem cienką filcową matę 1,5 mm moja ma 3mm może ta różnica wystarczy do Stantona
Kurcze Stanton jest głośniejszy i mam wrażenie że gra dużo lepiej od at9e.
Pozdrawiam
i spróbuj mi to wyjaśnić bardziej łapatologicznie
-
Nie wiem jakim cudem ale udało mi się i po 3 próbie sposobem Regsofta zadziałało. Na headshelu wisi Stanton 680 bez żadnych podkładek i patentów. Wyważyłem go dałem nacisk 1.5g i skalibrowałem za pomocą szablonu. Odsłuch pokazał dużo lepsze tony niskie i średnie oraz zdecydowanie mocniejszy sygnał wyjściowy wkładki. Tony wysokie są pięknie obecne bardzo fajna jest też stereofonia.
Ogromne podziękowania dla Was wszystkich ale szczególne dla Regsofta. To dzięki niemu mam moje SONY a teraz bardzo mi pomógł z tą windą. Ogromne podziękowania Kolego dla Ciebie. Pozdrawiam
Ogromne podziękowania dla Was wszystkich ale szczególne dla Regsofta. To dzięki niemu mam moje SONY a teraz bardzo mi pomógł z tą windą. Ogromne podziękowania Kolego dla Ciebie. Pozdrawiam
- cobra
- Gramofon: PS-T15, GS464
No i fajnie 

Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- Regsoft
Brawo!
Sądzisz, że się wymigasz przed obiecaną fotką? Nic z tego ...
-
Oczywiście oto fotki:
Popatrzcie proszę czy wszystko jest ok
Pozdrawiam
Radek
Popatrzcie proszę czy wszystko jest ok
Pozdrawiam
Radek
- Regsoft
Prosiłem o zdjęcie RAMIENIA a nie samego "systemu".
Dzięki temu można zobaczyć czy ramię jest mniej więcej równoległe do powierzchni płyty ...
Co ustawienia wkładki w headshell to nie korzystam z szablonu tylko zakręcam wszystkie Soniacze na 49mm ...
Sprawdź u Siebie czy masz podobnie.
Reszta wyjdzie w odsłuchu ...