Czy to wina gramofonu?
-
Czy to wina gramofonu?
Hej dostałam gramofon na święta, walizkę Lenco. Wygląda pięknie ale później dużo czytałam opini, ze takie walizki szybko niszczą płyty. Stwierdziłam ze przetestuje, płyta cała faluje i bardzo często przeskakuje muzyka w trakcie odtwarzania. Można coś z tym zrobić?
((

- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Re: Czy to wina gramofonu?
A czy to nie płyta jest odkształcona i zniszczona?
Pierw musisz to wykluczyć...
Pierw musisz to wykluczyć...
-
- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
W sensie faluje dzwięk? No to walizka do wyjebauki
paragon-gwarancja-utylizacja
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Jeśli płyty są nowe to nie powinny przeskakiwać (są wyjątki ale to zwykle wina kontroli jakości). Zakładam, że to wina sprzętu.Początkująca11231 pisze: ↑04 sty 2021, 19:58Hej dostałam gramofon na święta, walizkę Lenco. Wygląda pięknie ale później dużo czytałam opini, ze takie walizki szybko niszczą płyty. Stwierdziłam ze przetestuje, płyta cała faluje i bardzo często przeskakuje muzyka w trakcie odtwarzania. Można coś z tym zrobić?((
Takie walizkowce nie cieszą się respektem... Ja miałem sprzęt podobnej klasy na początku i w zasadzie przeskoków nie było.
No, chyba, że płyta była mocno zaniedbana.
Jedyne co można zrobić to oddać prezent a gotówkę zainwestować w coś porządniejszego. Może być problem by się zmieścić z całym zestawem w tych 500-600 zł. Będziesz potrzebować gramofonu, przedwzmacniacza i kolumn lub słuchawek (wówczas przedwzmacniacz powinien mieć wejście słuchawkowe). Z używanych rzeczy zmontujesz zestaw nie tylko grający lepiej ale i wyglądający znacznie lepiej od takiej walizki.

- zelazny
Dobrze, że tu zajrzałaś. Sprzedaj w cholerę. Jeżeli spróbowałaś, a spróbowałaś i się spodobało, to w odpowiednim dziale, załóż temat odnośnie chęci kupna gramofonu w dogodnej cenie.
- Fl3t05
- Gramofon: mam
Mi się te 'walizkowce' podobają wizualnie, więc ja bym nie sprzedawał, tylko zostawił jako element dekoracji pokoju.
Natomiast nowych czy ogólnie wartościowych płyt bym na tym nie słuchał. Jeżeli masz stare płyty do zajechania, których Ci nie szkoda, to możesz je pokręcić żeby sprawdzić czy w ogóle Ci się to podoba i czy warto inwestować w droższy sprzęt. Możesz podjechać na jakąś giełdę lub do antykwariatu - często można dostać płyty po 5zł, których nie będzie szkoda zniszczyć.

- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Jeśli kilka płyt faluje to wina raczej sprzętu. Może warto sprawdzić czy talerz jest dobrze osadzony
-