Lektura obowiązkowa / magazyny branżowe
-
Znacie jakieś ciekawe książki nt. naszego hobby?
Ja obecnie jestem w trakcie czytania "Magii czarnego krążka" - to jedyna książka po polsku jaką na razie udało mi się znaleźć.
Znacie jakieś inne tytuły warte polecenia?
Znacie jakieś inne tytuły warte polecenia?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja szczerze mówiąc to nie znam, a o wspomnianej przez Ciebie książce pierwsze słyszę! Będę musiał sobie znaleźć egzemplarz 
Dodatkowo powiem wam, że sam się już od jakiegoś czasu noszę z myślą napisania książki o naszym hobby, gdyż jest to dość rozwijająca nisza, a materiałów wiedzowych dla "zielonych" niestety nie ma właśnie zbyt wiele.

Dodatkowo powiem wam, że sam się już od jakiegoś czasu noszę z myślą napisania książki o naszym hobby, gdyż jest to dość rozwijająca nisza, a materiałów wiedzowych dla "zielonych" niestety nie ma właśnie zbyt wiele.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To mała książka (jakieś 16x10 cm), ale ma 400 stron. Jestem na 50. Taka kieszonkowa można by rzec.
Facet (Janusz Łętkowski) w sumie ciekawie pisze, ale wydaje mu się, że każdy kto czyta tę książkę lubuje się tylko w muzyce klasycznej i na niej skupia swoją uwagę...
Ale wydaje mi się, że warto przeczytać - skoro ja tak mówię, to znaczy że coś w tym jest, bo książek czytam bardzo mało.
Autor pisze co nieco o konserwacji płyt (jakieś tam podstawowe zasady, np że gramofon musi stać idealnie równo, a płyty pionowo), o początkach gramofonów i przemysłu fonograficznego (tu się rozpisuje), poleca które katalogi i książki są ciekawe (oczywiście pod względem muzyki klasycznej - mówi tylko o zagranicznych tytułach, chyba nie chce sobie konkurencji robić
), o różnych wytwórniach płytowych itd.
To chyba tyle jeśli chodzi o te 50 stron.
Facet (Janusz Łętkowski) w sumie ciekawie pisze, ale wydaje mu się, że każdy kto czyta tę książkę lubuje się tylko w muzyce klasycznej i na niej skupia swoją uwagę...

Ale wydaje mi się, że warto przeczytać - skoro ja tak mówię, to znaczy że coś w tym jest, bo książek czytam bardzo mało.
Autor pisze co nieco o konserwacji płyt (jakieś tam podstawowe zasady, np że gramofon musi stać idealnie równo, a płyty pionowo), o początkach gramofonów i przemysłu fonograficznego (tu się rozpisuje), poleca które katalogi i książki są ciekawe (oczywiście pod względem muzyki klasycznej - mówi tylko o zagranicznych tytułach, chyba nie chce sobie konkurencji robić

To chyba tyle jeśli chodzi o te 50 stron.
- motown
Mam pytanie - istnieją jakieś specjalistyczne magazyny (internetowe czy papierowe) albo książki, które każdy miłośnik czarnej płyty i gramofonu znać powinien?
Gdzie najlepiej uderzyć aby swoje horyzonty poszerzyć?
Może macie jakieś ciekawe pozycje, znacie dobre strony, artykuły albo autorów?
Dziękuję z góry ;p
Gdzie najlepiej uderzyć aby swoje horyzonty poszerzyć?

Może macie jakieś ciekawe pozycje, znacie dobre strony, artykuły albo autorów?
Dziękuję z góry ;p
Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™
- stones thrower
Re: Lektura obowiązkowa / magazyny branżowe
Jeśli chodzi o książki, ktoś mi pokazywał ostatnio bardzo ciekawą pozycję - chyba nosi tytuł "Label Kunde Vinyl", i jest to zbiór fotografii chyba wszystkich najważniejszych labeli, od momentu powstania bodajże, na przestrzeni wielu lat. Każdy label został opisany - są wszystkie informacje, np. nr katalogowy, rok wydania itp. Bardzo fajny leksykon, tylko bardzo drogi, kosztuje około 450zł (bodaj jeden egzemplarz na Allegro), ale perełka dla pasjonatów i kolekcjonerów.
A z gazetami branżowymi chyba jeszcze nie miałem do czynienia, albo w tej chwili nie pamiętam.
A z gazetami branżowymi chyba jeszcze nie miałem do czynienia, albo w tej chwili nie pamiętam.
st
- Sindsoron
- Kontakt:
gazet w polsce nie warto czytać, bo 90% rzeczy w nich to taki audiofilski bełkot
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- Krzyś
- Literatura podstawowa:
- Bolesław Urbański, Gramofon stereofoniczny, WKiŁ, Warszawa 1966
Przedstawiona historia gramofonu, zasada działania i współczesne (książce) modele gramofonów (dane techniczne, opisy, schematy) - inż. Andrzej Fogg, Adaptery, wyd. 3, PWT, Warszawa 1958 (ew. wyd. 2, PWT, Warszawa 1957, ew. wyd. 1, PWT, Warszawa 1955)
trzykrotnie wznawiana książka poświęcona nie tylko adapterom, ale i całym gramofonom, wliczając w to przedstawioną skrótowo historię gramofonu, pobieżne informacje o napędzie, szczegółowe rozważania o torze akustycznym (wzmacniacz i głośniki), oraz m. in. krzywe korekcji stosowane w polskim przemyśle płytowym. Szczegółowe rozważania nt. kompensacji błędu kąta prowadzenia igły. Jak widzę te wzory, i pomyślę sobie, jaki ze mnie inżynier (w porównaniu do A. Fogga), to aż się boję iść do lekarza
Literatura uzupełniająca: - Marian Mazowiecki, Płyta gramofonowa, PWSZ, Warszawa 1962
Książka raczej dla menedżer... pardon, kierowników sklepów niż dla entuzjastów elektroakustyki - koncentruje się na szeroko pojętym handlu płytami - aczkolwiek zawiera również informacje dotyczące zasady działania gramofonu itp itd.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2012, 23:04 przez Krzyś, łącznie zmieniany 1 raz.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Przydatne wydawnictwa
Przydatne ksiazki
http://www.krausebooks.com/product/gold ... -year-sale
http://www.krausebooks.com/product/gold ... _clearance
oraz
Jesli macie ciekawe wydawnictwa poswiecone winylom to wpisujcie. Kazde zrodlo informacji jest przydatne
oraz
Jesli macie ciekawe wydawnictwa poswiecone winylom to wpisujcie. Kazde zrodlo informacji jest przydatne
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Głównie dla handlarzy/kolekcjonerów-znaczkowcówDarek pisze:Przydatne ksiazki

Bo zwykłego słuchacza aproksymacyjne cenniki rynkowe raczej nie zainteresują

Tak czy siak, fajne przeceny, 75%

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Krzyś
- Literatura podstawowa
- Kominek, Mieczysław Zaczęło się od fonografu..., Polskie Wydawnictwo Muzyczne, Kraków 1986o tej książce, w innym temacie na tym forum, Krzyś (czyli ja) pisze:Moją teorię odnośnie tłoczenia przez Tonpress płyt w Sojuzie potwierdza książka (skądinąd świetna - dowiedziałem się sporej ilości nowych faktów, o których nie czytałem w wikipedii) M. Kominka "Zaczęło się od fonografu...".
Na str. 274 czytamy, że Tonpress zamierza w roku 1984 wytłoczyć 700 000 longplajów, wszystkie w CCCP.
W CCCP tłoczył też Wifon.
Tak poza tym to książka jest b. b. b. ciekawa. Napisana została w roku 1984, wydana 2 lata później, i zawiera mnóstwo ciekawych faktów, z którymi się nie zetknąłem, a czytałem sporo artykułów o historii fonografii w Internecie.
Z innych ciekawostek - dowiadujemy się z niej, że- Supraphon tłoczył swego czasu płyty kwadrofoniczne (Melodyia eksperymentowała z tą techniką, wytłoczyła cośtam próbnie)
- Supraphon we współpracy z Japończykami wyprodukował płytę "digital" (DDA) - Japończycy pożyczyli sprzęt, Czesi dali muzykę i wykonawców
- Hungaroton już w katalogu na rok 1983 umieścił 7 sztuk Compact Discs (!!!) - w roku światowej premiery formatu (!), ale owe "Compact Discs" były raczej na eksport, i w demoludach chyba ani jednej sztuki nie sprzedano
- Lerski, Tomasz Syrena Record - pierwsza polska wytwórnia fonograficzna - Poland's first recording company - 1904 - 1944, Karin, New York, Warszawa, 2004 (ew. wznowienie: Lerski, Tomasz Encyklopedia kultury polskiej XX-wieku Muzyka - Teatr - Film T. 1: Muzyka mechaniczna - pierwsze czterdziestolecie, Polskie Wydawnictwo Naukowo-Encyklopedyczne, 2007??)
chyba każdy, kto słyszał o firmie "Syrena", słyszał też o tej książce - jest ona wynikiem tytanicznej pracy Autora, a czyta się ją jak dobrą powieść - Pruszyński, Jan P. Stary gramofon stara płyta, Krajowa Agencja Wydawnicza, Warszawa 1985
Książeczka ładnie ilustrowana, z dużą ilością kolorowych zdjęć i zarysem historii fonografii, choć miejscami są błędy
- Kominek, Mieczysław Zaczęło się od fonografu..., Polskie Wydawnictwo Muzyczne, Kraków 1986
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Krzysztof Kaspruk
Re: Znacie jakieś ciekawe książki nt. naszego hobby?
Mylisz sie i tyle. Najpierw zapoznaj sie z trascia tych pozycji a nastepnie wyraz swoja opinie. Ksiazki te zostaly napisane dla fanow plyt winylowych przez osoby ktore zajmuja sie plytami od wieeelu lat i wiedza ich jest bardzo duza a nie dla ludzi zajmujacych sie handlem. Widziales kiedys ksiazke o plytach przeznaczona dla handlarzy ?Wojtek pisze:Głównie dla handlarzy/kolekcjonerów-znaczkowcówDarek pisze:Przydatne ksiazki
Bo zwykłego słuchacza aproksymacyjne cenniki rynkowe raczej nie zainteresują
Kazdy kolekcjoner czy to plyt czy znaczkow chce wiedziec jak najwiecej o tym co posiada. Zapytaj sie tych co zbieraja monety/znaczki co o tym mysla. Ciekawe co bys powiedzial bez wujka Google

Ha,Ha,HaWojtek pisze:cenniki rynkowe

- Krzyś
- Gazety lub czasopisma
- (ja znam i czytałem, bo są i inne)The Gramophone - brytyjski miesięcznik poświęcony gł. muzyce klasycznej, ale zawiera też informacje o technikaliach, testy sprzętu itp itd. do jego niebagatelnych zalet zaliczam dostępność całego archiwum on-line (wymagana bezpłatna rejestracja) - a jak ktoś pamięta URL (ja pamiętam i mogę podać) to może sobie ściągać wersje z grafiką gazety (w postaci PDF), od 1923 roku włącznie (całość zajmuje skromne 25,8 GB - wiem, bo ściągnąłem - gdzieś tak ze 2 tygodnie się ściągało ale chyba głównie przez powolność moich skryptów)
Ostatnio zmieniony 02 sty 2012, 00:05 przez Krzyś, łącznie zmieniany 1 raz.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Krzysztof Kaspruk
- vinylpiotrek
1). " Gramofon Stereofoniczny"' Opracowanie dość skrótowe ale ciekawe, ale chyba zaliczanie do lektury obowiązkowej trochę na wyrost.Sindsoron pisze: Literatura podstawowa:
Bolesław Urbański, Gramofon stereofoniczny, WKiŁ, Warszawa 1966
Przedstawiona historia gramofonu, zasada działania i współczesne (książce) modele gramofonów (dane techniczne, opisy, schematy)
inż. Andrzej Fogg, Adaptery, wyd. 3, PWT, Warszawa 1958 (ew. wyd. 2, PWT, Warszawa 1957, ew. wyd. 1, PWT, Warszawa 1955)
trzykrotnie wznawiana książka poświęcona nie tylko adapterom, ale i całym gramofonom, wliczając w to przedstawioną skrótowo historię gramofonu, pobieżne informacje o napędzie, szczegółowe rozważania o torze akustycznym (wzmacniacz i głośniki), oraz m. in. krzywe korekcji stosowane w polskim przemyśle płytowym. Szczegółowe rozważania nt. kompensacji błędu kąta prowadzenia igły. Jak widzę te wzory, i pomyślę sobie, jaki ze mnie inżynier (w porównaniu do A. Fogga), to aż się boję iść do lekarza
Literatura uzupełniająca:
Marian Mazowiecki, Płyta gramofonowa, PWSZ, Warszawa 1962
Książka raczej dla menedżer... pardon, kierowników sklepów niż dla entuzjastów elektroakustyki - koncentruje się na szeroko pojętym handlu płytami - aczkolwiek zawiera również informacje dotyczące zasady działania gramofonu itp itd.
2. "Adaptery' to rzeczywiście jazda obowiązkowa, świetna książka.
3." Płyta gramofonowa", niestety ma trochę błędów merytorycznych, raczej ciekawostka historyczna, niż źródło rzetelnej wiedzy, choc trochę ciekawych inforamcji mozna tam znaleźć.
Od Siebie mogę polecićksiążkę Michała Jadczaka "wspólczesna technika odtwarzania dźwięku z płyt gramofonowych" WKiŁ Warszawa 1970 ( napisana w 1968 roku)..
Dośc szerokie (300 stron) i rzetelne opracowanie i poza kilkoma krótkimi rozdziałami cały czas na czasie.

-