Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rottensound
Gramofon: Pro-Ject Debut III
Kontakt:

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Post autor: rottensound »

vinylpiotrek pisze:Świetnie magazynuje kurz, który płyty i igły wręcz kochają.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kpSXy3ZIO6E[/youtube]
rafaln1

Post autor: rafaln1 »

Witam.
Oto jeden z kilku moich zestawów audio, które to w większości są sprzętem Made In Poland sprzed kilkudziesięciu lat.
Sprzęt jest taki ponieważ..taki mi sie podoba i tyle( choć powodów jest więcej):
Obrazek
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Ok to i ja się dorzucę. :D Wzmacniacz Marantz PM7000 oraz Technics SL-1700, wkładka Denon DL-110.
Załączniki
666666.jpg
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Sprzętem zasadniczym się nie chwaliłem, bo na razie nie ma czym - stoi wszystko na regał wciśnięte, nieszczególnie wygląda, a zestaw nagłaśniająco-odbiorczy traktuję jako przejściowy. Ale pokażę wam, co udało mi się na dniach zmajstrować:
Obrazek
Fonica G-450 Delta z 1969 roku. Z założenia jeden z pierwszych polskich gramofonów umożliwiający odtwarzanie w stereo oraz pierwszy z przeciwwagą. Niestety, prymitywny wyłącznik kątowy i złe łożyskowanie pozwalało na montaż wkładek piezo o dużym nacisku. Na szczęście udało mi się to ominąć. Wyłącznik wywaliłem, łożyskowanie poprawiłem z zaskakująco dobrym skutkiem, podmieniłem kable w ramieniu na dużo cieńsze i bardziej elastyczne:
Obrazek
Przedostawanie się hałasu silnika na igłę udało mi się ograniczyć, wywalając sprężyny, na których był zawieszony panel i osadzając go sztywno w obudowie.
Obrazek
Po zamontowaniu wkładki, odważeniu nacisku poniżej 3g i nastawieniu płyty okazało się, że ramię bez problemu radzi sobie z wkładką mm. Odważę się nawet stwierdzić, że przydałoby się zamontować anti-scating :D Na testy wykorzystałem to, co miałem pod ręką, czyli Pickeringa VT15/AT-2 ze zużytą, ale dość sztywną igłą.
Obrazek
Nie wiem czy jest to optymalny przetwornik w takiej konfiguracji, ale przy odrobinie wolnej gotówki zakupię igłę i będę testował dalej. Uprzedzam zarzuty pod kątem absurdalnie krótkiego ramienia - próby kalibracji na "głupku" pokazały, że wcale nie jest tak źle, jak może się wydawać, czyli da się rozsądnie ją ustawić.
Are you Shure?
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

To jest talerz 10"?
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Prawie :) 22 cm.
Are you Shure?
Awatar użytkownika
kaf

Post autor: kaf »

U mnie w użytku wyłącznie sprzęt Made in Poland. WS 303, TSH 113, MSH 101, G 620 i CD 0421 grają na co dzień, reszta jest włączana "od święta". Jako kolumny ZG 30 C115.
Załączniki
1p.jpg
2p.jpg
3p.jpg
4p.jpg
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
eenneell

Post autor: eenneell »

He!he!
też mam ten "tajmer" ;)
Ale już dawno nie używam... choć służy jako "listwa"
Używasz go?
Awatar użytkownika
kaf

Post autor: kaf »

PZ-1 jest od pokazywania godziny, ot po prostu kolejny zegar w pokoju. Nie pełni roli sterownika urządzeń czy budzika.
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
Awatar użytkownika
szumwuchu

Post autor: szumwuchu »

kaf pisze:U mnie w użytku wyłącznie sprzęt Made in Poland. WS 303, TSH 113, MSH 101, G 620 i CD 0421 grają na co dzień, reszta jest włączana "od święta". Jako kolumny ZG 30 C115
Miałem g-620 nawet nieźle chodził, do tego odbierał Radio Kraków jak puściło się wzmacniacz na max i przesunęło ramie w odpowiednia pozycje - ot taka ukryta funkcjonalność ;)
Technics sl-1900, Audiotechnica AT12xe, SAE XXX, XXXIB.
eenneell

Post autor: eenneell »

szumwuchu pisze:Miałem g-620 nawet nieźle chodził, do tego odbierał Radio Kraków jak puściło się wzmacniacz na max i przesunęło ramie w odpowiednia pozycje - ot taka ukryta funkcjonalność ;)
Bez jaj!
A tak bardziej poważnie;
Możesz coś jaśniej wyjaśnić :?: ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Z tego co rozumiem to gramofon łapał radio :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
szumwuchu

Post autor: szumwuchu »

Mowie najzupełniej poważnie. Po podłączeniu gramofonu do wzmacniacza (Trawiata) było słuchać cichutko bo cichutko Radio Kraków. Dodam ze nie miałem wtedy podłączonego tunera do wzmacniacza.
Nie wiem jak to możliwe ale fakt jest faktem - może wypowie się ktoś kto ma pojecie o elektronice. Bo ja nie za bardzo teges :roll:
Technics sl-1900, Audiotechnica AT12xe, SAE XXX, XXXIB.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Żadna filozofia - słabe ekranowanie, okablowanie i ramię działa jak antena.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Post autor: Tyrystor »

Co prawda już od niemal pół roku używam tego zestawu sprzętu, ale dopiero teraz pomyślałem, że warto byłoby to zusammen opisać. :)
zuhwex.jpg
28rilh5.jpg
Jak widać, mam klasyczny regał własnej roboty. :) Wygodne rozwiązanie, choć ma swoje wady - mój wymarzony gramofon (Technics SL-1610mk2) by tu się nie zmieścił (bo technics z tej serii mają 44 cm szerokości, a półka ma tylko 43 z ułamkiem), podobnie ograniczony (zwłaszcza przy wysokości) jestem w kwestii wzmacniacza. :) Do wymiany sprzętu mi się nie spieszy, więc na razie nie jest to żadna trudność ;)
Patrząc od góry do dołu - Technics SL-5310 - nie narzekam, jest bardzo wygodny w obsłudze, a do tego ja lubię taki design z mnóstwem suwaków i przycisków. Ta kryształowa lampka do igły jest mało użyteczna, ale całkiem ładnie wygląda. Na końcu ramienia wisi Audio-Technica AT13EaV, ze świeżą igłą od LP Gear. Pod gramofonem stoi CD-player Sony CDP-195. Stoi, bo stoi, moje kompakty można policzyć na palcach dwóch dłoni :D. Półkę niżej siedzi sobie Yamaha AX-500, młody jak na moje standardy sprzęt (r.p. 1987), ale na szczęście dzięki swojej kanciastości i wykonaniu w całości z metalu nie nazwałbym jej plastikiem z l. 80. ;)
2duwnbr.jpg
2nqcgnm.jpg
A po drugiej stronie pokoju, na sośnianych podstawkach konstrukcji własnej, stoją moje kolumny. Jak można zresztą odczytać na zdjęciu, mam najmniejszy model Pioneera z serii S - S-310. Są dwa razy starsze ode mnie (r.p. 1982), a nie znalazłem na nich ani jednej rysy czy jakiejkolwiek skazy, gdy tylko do mnie przyszły. Sam się mile zdziwiłem uczciwością sprzedawcy. :)
Aha, wstęgi odzywają się raczej rzadko, ale gdy już się uaktywnią, robią wrażenie, zwłaszcza w Schizochreniku King Crimson. Saksofon aż się wwierca w uszy : :x :D

Pora na kilka słów o brzmieniu. :) Jak można wywnioskować z konfiguracji sprzętów, nadaje się ten zestaw głównie do rocka. Tego słucham, więc nie dziwota. :D Zdaję sobie sprawę, że to nie żaden hi-end, ale do odbioru muzyki (a przecież to głównie mnie interesuje :)) w zupełności wystarczy. Brzmi mocno i dość ciepło, a przy tym szczegółowo. Także pozycjonowanie jest w porządku - studyjne zabawy kanałami brzmią świetnie. Żadnego zakresu pasma nie faworyzuję (no, może odrobinkę dół ;)). Oczywiście bardzo ważną kwestią jest produkcja płyt - jak coś nagrano kiepsko i płasko, to nic na to nie poradzę. Jednak albumy, które są dobrze wyprodukowane, brzmią ładnie, a nawet jeszcze lepiej. :D

PS. Wszystko Made in Japan. Przypadek :P
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
ODPOWIEDZ